Με την υπογραφή συμφωνιών η επίσημη έναρξη του Έτους Ελλάδας – Κίνας 2017 (εικόνες)

Με την υπογραφή δυο διμερών πολιτιστικών συμφωνιών και με την προαναγγελία εκθέσεων και άλλων δράσεων πολιτισμικού περιεχομένου στις δυο χώρες, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (ΒΧΜ) η επίσημη έναρξη του Έτους Ελλάδας-Κίνας και Κίνας-Ελλάδας 2017.

Οι δυο συμφωνίες αφορούν τη συμφωνία για την ανάπτυξη της κινηματογραφικής συμπαραγωγής και το μνημόνιο

συνεργασίας σχετικά με το «Έργο Μετάφρασης και Έκδοσης Έργων Λόγου της Κλασσικής Σύγχρονης Βιβλιοπαραγωγής της Κίνας και της Ελλάδας» και υπογράφηκαν από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου και τον υφυπουργό Τύπου, Δημοσιεύσεων, Ραδιοφώνου, Κινηματογράφου και Τηλεόρασης της Κίνας, Ζανγκ Χονγκσέν, παρουσία του αντιπροέδρου της ελληνικής κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη και του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, Λίου Κιμπάο.

«Σήμερα είμαστε ευτυχείς που κηρύσσουμε την επίσημη έναρξη του Έτους Ελλάδας – Κίνας, Κίνας – Ελλάδας στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, στο οποίο φιλοξενούνται δυο εκθέσεις ως συμβολική πράξη ανταλλαγής», σημείωσε στην ομιλία της η κ. Κονιόρδου, αναφερόμενη στις δυο κινεζικές εκθέσεις που εγκαινιάστηκαν σήμερα στο ΒΧΜ: Η έκθεση Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, με αφορμή τους Αγώνες της 24ης Χειμερινής Ολυμπιάδας που θα διεξαχθούν το 2022 στο Πεκίνο και τις «Κινεζικές Ιστορίες: Καινοτομία στην παραδοσιακή τέχνη και τεχνολογία – Huangzhou», που αφορούν στην κληρονομιά της κινεζικής πόλης Huangzhou και η οποία θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό για περίπου τρεις βδομάδες.

«Οι ανταλλαγές που θα πραγματοποιηθούν κατά το έτος Ελλάδας – Κίνας είναι σύνθετες και ανταποκρίνονται στις πολύπλευρες εκφάνσεις του πολιτισμού. Ανταλλαγές στη λογοτεχνία, στον κινηματογράφο, στο θέατρο, τη μουσική, τα σύγχρονα εικαστικά, αλλά και με έργα του παρελθόντος. Ανταλλαγές στο επίπεδο των πολιτιστικών βιομηχανιών εν γένει», συμπλήρωσε μεταξύ άλλων η υπουργός, εκφράζοντας τη χαρά της για την υπογραφή των δυο συμφωνιών και τονίζοντας ότι «η Ελλάδα εξελίσσεται σε μια χώρα φιλική στο σινεμά μέσα από τη συγκρότηση και ανάπτυξη του Hellenic Film Commission από το ΥΠΠΟΑ».

Στα βήματα, στον σχεδιασμό και στις προεργασίες που έχουν πραγματοποιηθεί ως τώρα και αφορούν την ουσία της πολιτιστικής αυτής σύμπραξης, αναφέρθηκε στη δική της ομιλία η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΑ, Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη, κάνοντας λόγο αρχικά για τρεις ελληνικές εκθέσεις για τις οποίες έχει εκδηλώσει μεγάλο ενδιαφέρον η κινεζική πλευρά. Πρόκειται για την έκθεση με τίτλο «Οι Έλληνες – Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο», η οποία είχε σπουδαία απήχηση σε πόλεις του Καναδά και των ΗΠΑ, η εξίσου σημαντική έκθεση του ναυαγίου και του μηχανισμού των Αντικυθήρων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και, εμπλουτισμένη, η έκθεση αρχαίων κοσμημάτων «Vanity», που παρουσιάστηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Μυκόνου.

«Το ερχόμενο φθινόπωρο προγραμματίζεται η έκθεση μιας αρχαϊκής κόρης από το μουσείο της Ακρόπολης στο μουσείο της Σαγκάης. Αντίστοιχα, μια χάλκινη λεκάνη του 6ου αι. π. Χ. από το μουσείο της Σαγκάης κι ένα εντυπωσιακό ειλητάριο πρόκειται να εκτεθούν στο μουσείο της Ακρόπολης», πληροφόρησε η κ. Βλαζάκη, ενημερώνοντας συγχρόνως ότι στις 10 Μαΐου εγκαινιάζεται στο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης της Κέρκυρας η έκθεση «Δρόμοι του Μεταξιού – Βασιλική Ru πορσελάνη», η οποία συνδυάζει την πολιτιστική κληρονομιά με τη σύγχρονη δημιουργία και αναφέρεται στη σπάνια πορσελάνη της επαρχίας Ruzhou.

«Στο πνεύμα της ανταποδοτικότητας, έκθεση με αριστουργήματα του Μουσείου θα πραγματοποιηθεί στη συνέχεια στο Κρατικό Μουσείο της πόλης Chen Tianzu με την οποία έχει αδελφοποιηθεί η πόλη της Κέρκυρας», δήλωσε η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, συμπληρώνοντας ένα ακόμη πεδίο καλλιέργειας περαιτέρω συμπράξεων: Την αμοιβαία επιμόρφωση ειδικών στη συντήρηση και αναστήλωση μνημείων.

«Η διενέργεια σεμιναρίων και εργαστηρίων στην Ελλάδα και στην Κίνα και οι ανταλλαγές ειδικών επιστημόνων που θα εκπαιδευτούν από ομολόγους τους, θα οδηγήσει σε πολύτιμη και χρήσιμη ανταλλαγή τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών», σημείωσε η κ. Βλαζάκη, αναφέροντας ότι «η θεματολογία των εργαστηρίων-σεμιναρίων, αφορά στη συντήρηση τοιχογραφιών, αρχαιολογικών οργανικών ευρημάτων, υφάσματος και χαρτιού, όπως και σε θέματα προληπτικής συντήρησης». Επιπλέον, ένα ειδικό πρόγραμμα που έχει προκριθεί σχετίζεται με ποικίλους επιμέρους τομείς της διάσωσης, προστασίας, συντήρησης, προβολής και γενικότερης διαχείρισης της ενάλιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Τη χαρά τους που παραβρέθηκαν στα εγκαίνια του Έτους, εξέφρασαν τόσο ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού της Κίνας, Γιου Κουν, όσο και ο γενικός διευθυντής του China International Publishing Group, Ζανγκ Φουχάι. Ο κ. Γιου Κουν μίλησε για τη μεγάλη και λαμπερή ιστορία των δυο χωρών, οι οποίες, «παρά το γεγονός ότι απέχουν σημαντικά η μία από την άλλη κι έχουν διαφορετικές ιστορικές και κοινωνικές εξελίξεις, έχουμε πολύ σημαντικούς πολιτισμούς, που είναι η υπερηφάνεια μας. Και οι δυο πολιτισμοί είναι πάντα συνδεδεμένοι, αλληλοσεβόμαστε και θαυμάζουμε ο ένας τον άλλο», συμπλήρωσε.

Την εκδήλωση στο ΒΧΜ πλαισίωσαν ήχοι κινέζικης παραδοσιακής μουσικής από τη γυναικεία ορχήστρα Xizi Chinese Orchestra, επίδειξη τελετουργίας παρασκευής τσαγιού για τους παρευρισκόμενους, καθώς και συναυλία του κουαρτέτου Αέναον της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών με βιολονίστες τον Γιώργο Μάνδυλα και τον Βασίλη Σούκα, τον βιολίστα Αντίλοχο Τρανό και τον τσελίστα Αστέριο Πούφτη, οι οποίοι συνέπραξαν με τους σολίστες της Λυρικής σκηνής Τάσο Αποστόλου και Ελένη Βουδουράκη, σε έργα Σκαλκώτα, Καρέρ, και Χατζηδάκη.

Στην εκδήλωση, από την ελληνική πλευρά, παραβρέθηκαν επίσης ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόλας, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης και ο υφυπουργός του ΥΠΠΟΑ Γιώργος Βασιλειάδης, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρολιάκος καθώς και πολλοί εκπρόσωποι του πολιτισμού, όπως ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, καθ. Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ο πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης, καθ. Δημήτρης Παντερμαλής, η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, ο πρόεδρος του ΔΣ και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Γιάννης Μηλιός και Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος αντίστοιχα κ.ά..

Από κινεζικής πλευρά παραβρέθηκαν επίσης, ο υφυπουργός του Διεθνούς Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, ο υφυπουργός Τμήματος Πληροφόρησης της ΚΕ του ΚΚ Κίνας, ο πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας Κίνας στην Ελλάδα και πολλοί ακόμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα