Με το βλέμμα στραμμένο στην Αθήνα ο Ζάεφ – Εσωτερικές μεταρρυθμίσεις για ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ

Τα επόμενα βήματα του σκοπιανού πρωθυπουργούΗ κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ έχει υποσχεθεί τη στροφή σε πιο δυτικά πρότυπαΔιαβεβαιώσεις Κατρούγκαλου σε Ντιμιτρόφ: Η κυβέρνηση παραμένει αφοσιωμένη στη Συμφωνία των Πρεσπών

O Ζόραν Ζάεφ και η κυβέρνησή του αφού διασφάλισαν την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη σκοπιανή Βουλή, παραδίδουν τη σκυτάλη στην κυβέρνηση της Αθήνας και το ελληνικό κοινοβούλιο, το οποίο πρώτα πρέπει να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

του Αλέξη Τσίπρα και έπειτα να πει 151 «ναι» στη Συμφωνία.

Ο σκοπιανός πρωθυπουργός τηρεί μεν στάση αναμονής μέχρι να ολοκληρωθούν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες στην Αθήνα, αλλά παράλληλα ετοιμάζει τα επόμενα βήματα που θα οδηγήσουν τη χώρα του στην ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ εξάλλου έχει υποσχεθεί τη στροφή σε πιο δυτικά πρότυπα, καθώς και τη δημιουργία μιας πολιτικής ατζέντας με κύριο προσανατολισμό τις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις στα πρότυπα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Την ίδια στιγμή ο Ζόραν Ζάεφ ανέφερε ότι θα εξετάσει σοβαρά το αίτημα πρόωρων εκλογών από την αντιπολίτευση VMRO-DPMNE, η οποία θεωρεί ότι οι συνταγματικές αλλαγές είναι μια επαίσχυντη και παράνομη απόφαση που διαγράφει το όνομα του κράτους, αλλάζει την ταυτότητα, τον πολιτισμό και την ιστορία.

Με το «βλέμμα» στο ΝΑΤΟ

Τις επόμενες ημέρες, ο σκοπιανός ΥΠΕΞ, Νίκολα Ντιμιτρόφ αναμένεται να στείλει επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ. Εξάλλου, η πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων είναι επίσης η επίσημη προϋπόθεση στην πρόσκληση προς την ΠΓΔΜ από το ΝΑΤΟ, όπως έγινε γνωστό τον περασμένο Ιούνιο, στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών.

Η προϋπόθεση αυτή βασίζεται στο άρθρο 10 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον, που θέσπισε το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το οποίο τα νέα μέλη γίνονται δεκτά μόνο με ομόφωνη απόφαση όλων των μελών. Στην περίπτωση των Σκοπίων, η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί προϋπόθεση για τη συγκατάθεση της Ελλάδας.

Εξάλλου, όπως έχει γίνει γνωστό το ελληνικό Κοινοβούλιο θα διεξάγει δύο ψηφοφορίες, μία για την κύρωση της Συμφωνίας και μια δεύτερη που θα δίνει το «πράσινο φως» για να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαδικασίες της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Η κυβέρνηση στην Αθήνα εκτιμά όμως ότι η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και το Πρωτόκολλο Ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ μπορεί να γίνει σε διαφορετικό χρόνο.

Διαβεβαιώσεις Κατρούγκαλου σε Ντιμιτρόφ: Η κυβέρνηση παραμένει αφοσιωμένη στη Συμφωνία των Πρεσπών

Τη διαβεβαίωση από την ελληνική κυβέρνηση ότι παραμένει αφοσιωμένη στην υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, έλαβε την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργο Κατρούγκαλο μετά την παραίτηση του Πάνου Καμμένου.

«Άκουσα την είδηση για τον έλληνα υπουργό Άμυνας και αρχηγό των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο, που εγκατέλειψε τη θέση του υπουργού Άμυνας. Είχα αμέσως μια σύντομη συνομιλία με τον συνάδελφό μου Γιώργο Κατρούγκαλο, κατά την οποία με διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση παραμένει ισχυρά αφοσιωμένη, σύμφωνα με τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας, στην κατεύθυνση ολοκλήρωσης του έργου της σχετικά με τη συμφωνία Πρεσπών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ντιμιτρόφ, απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση, σε συνέντευξη Τύπου στα Σκόπια

Keywords
Τυχαία Θέματα