Μεγάλες καταστροφές στη Ζάκυνθο από τη φωτιά – «Κάθε στρέμμα που χάνουμε μας πονάει»

Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος βρίσκεται από το απόγευμα της Κυριακής 15 Σεπτεμβρίου στη Ζάκυνθο εξαιτίας των καταστρεπτικών πυρκαγιών έδωσε τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου μια εικόνα από το πύρινο μέτωπο που απειλεί το νησί.

Όπως αναφέρει ο ίδιος, η κατάσταση στο νησί επιδεινώθηκε πολύ λόγω των ισχυρών ανέμων, που εμπόδισε τα πτητικά μέσα να δράσουν.

«Αναγκαστήκαμε να προχωρήσουμε σε εκκενώσεις των χωριών Κερί και Αγαλάς, για προληπτικούς λόγους,

όλα πήγαν, όπως έπρεπε, βάσει των πρωτοκόλλων απομάκρυνσης των κατοίκων σε συνεργασία με την Αστυνομία και τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και του Δήμου», τόνισε.

«Μέχρι χθες το βράδυ ενισχύσαμε τη Ζάκυνθο με 52 οχήματα, 175 πυροσβέστες, με ειδικές ομάδες που ήρθαν από το Βόλο και την Θεσσαλονίκη, έτσι ώστε να δουλέψουμε όλο το βράδυ τα τέσσερα ενεργά μέτωπα και με τις πρώτες πρωινές ρίξεις νερού καταφέραμε να ελέγξουμε την κατάσταση» υπογράμμισε.

Την ίδια στιγμή ανέφερε ότι «δεν απειλήθηκε ανθρώπινη ζωή, ενώ είχαμε ελάχιστες απώλειες σε επίπεδο περιουσιών. Βεβαίως κάθε στρέμμα που χάνουμε μας πονάει».

O κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε και στις απώλειες από την πύρινη λαίλαπα. «Ολοσχερώς κάηκε μια αγροικία και 2-3 ακόμα κατοικίες έπαθαν ζημιές» υπογράμμισε ενώ δήλωσε πως «το ζήτημα είναι ότι δεκάδες ξενοδοχειακές μονάδες και κατοικίες γλύτωσαν από τα χειρότερα, και νομίζω ότι βήμα- βήμα αυτές τις ώρες μπορέσαμε να προστατέψουμε τις περισσότερες από τις οικίες αυτές».

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η φωτιά είναι σε εξέλιξη ακόμα στο τρίγωνο μεταξύ των χωριών Λιθακιά, Αγαλά και Κερί, αλλά δεν έχει ενεργό μέτωπο και οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις πολλές διάσπαρτες εστίες, προκειμένου να οριοθετήσουν την πυρκαγιά μέχρι το απόγευμα, καθώς εκείνη την ώρα η ΕΜΥ προβλέπει μικρή ενίσχυση των ανέμων.

Πολύ καλή εικόνα παρουσιάζει και η φωτιά στο Λουτράκι όπου επί της ουσίας δεν υπάρχουν ενεργές εστίες αλλά συνεχίζονται οι προσπάθειες των πυροσβεστών για να τη θέσουν υπό έλεγχο πριν το απόγευμα οπότε προβλέπεται μικρή ενίσχυση των ανέμων. Στην περιοχή παραμένουν όλες οι δυνάμεις, επίγειες και εναέριες που επιχειρούν για την κατάσβεση.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα