Μεγάλες τηλεοπτικές στιγμές και σκέψεις του ανθρώπου που διαμόρφωσε το σύγχρονο ελληνικό θέατρο (video)

Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά πράγματα για έναν από τους μεγαλύτερους έλληνες θεατρικούς σκηνοθέτες, που το όνομά του έχει γίνει συνώνυμο του σύγχρονου ελληνικού ποιοτικού θεάτρου, τον Κάρολο Κουν.

Έχουν γραφτεί πολλά για το έργο του ενώ έχει εμπνεύσει πολλά αφιερώματα και για τη ζωή του που ήταν γεμάτη από στιγμές και ανθρώπους.

Γεννήθηκε σαν σήμερα, το 1908 στη Μικρά Ασία, μεγάλωσε στην Πόλη, σπούδασε για λίγο στη Σορβόνη και βρέθηκε στα 21 του στην Αθήνα να εργάζεται ως καθηγητής Αγγλικών στο Κολλέγιο Αθηνών

με μαθητές όπως ο Χορν και ο Α. Παπανδρέου.

Λίγα χρόνια αργότερα, το 1934, ιδρύει μαζί με τους Γιάννη Τσαρούχη και Διονύσιο Δεβάρη την ημι-επαγγελματική «Λαϊκή Σκηνή». Σχετικά με αυτήν είχε χαρακτηριστικά αναφέρει: «Πιστεύουμε ότι κάθε λαός μπορεί να δημιουργήσει και να αποδώσει μόνο όταν νιώθει τον εαυτό του ριζωμένο στη παράδοση. Θα δώσουμε κάτι που μπορεί να φανεί φτωχό στο εξωτερικό του, γιατί αποβλέψαμε στον μέσα πλούτο των έργων και με τι τρόπο ο πλούτος θα μπορούσε να εκφραστεί πιο καλά, με μέσα απλά και να αγγίξει την ψυχή μας, που την έχουν παραστρατήσει κακές ξένες απομιμήσεις. Το θέατρο είναι μια τέχνη, με αυτοτέλεια, που κρίνεται σύμφωνα με τους νόμους της τέχνης κι όχι κατά πόσο μιμείται τη ζωή πετυχημένα ή όχι.»

Το Θέατρο Τέχνης που θα ακολουθήσει μετά από λίγα χρόνια, και η Δραματική Σχολή που θα το πλαισιώσει, θα γράψουν μια μεγάλη ιστορία από τότε ενώ ακόμα και σήμερα αποτελούν έμπνευση και όνειρο πολλών νέων καλλιτεχνών. Όσο για το φιλοθέαμον κοινό το έχει σταθερά στην κορυφή των θεατρικών προτιμήσεών του.

Ο ίδιος αν και λάτρευε την ελληνική παράδοση και πολιτισμό -έχει γράψει και σχετικές μελέτες όπως «Η αρχαία τραγωδία-κωμωδία» και «Ο σκηνοθέτης και το αρχαίο δράμα»- έχει σκηνοθετήσει τόσο έργα αρχαίων και νέων ελλήνων δημιουργών (Σεβαστίκογλου, Καμπανέλλη, Κεχαΐδη, Σκούρτη, Αναγνωστάκη και Ευθυμιάδη) όσο και ξένων. Είναι ο πρώτος άλλωστε που ανέβασε στην Ελλάδα μετά την απελευθέρωση Λόρκα, Τένεσι Ουίλιαμς και Μίλερ.

Βασική του έγνοια να μην αλλάξει την αλήθεια του δημιουργού του και να παραμείνει με το δικό του τρόπο πιστός στο έργο του. Είχε πει χαρακτηριστικά: «Το θέμα της ερμηνείας των έργων (ενός) μεγάλου συγγραφέα, εξαρτάται από το κατά πόσο θα σεβαστείς την ουσία, το πνεύμα, την ποίηση και τη μαγεία του έργου, σε συνδυασμό πάντα με τα μέσα που διαθέτεις και με τον τρόπο που ταιριάζει στο συγκεκριμένο ανέβασμα, ώστε η ερμηνεία αυτή να βοηθήσει το κοινό ενός ορισμένου τόπου (και χρόνου) να επικοινωνήσει πληρέστερα με το έργο».

Παρακάτω ακολουθούν κάποια οπτικοακουστικά αρχεία/ αφιερώματα της ΕΡΤ στο μεγάλο έλληνα δημιουργό, ενώ ακολουθεί και η παρουσίαση της Τριλογίας «ΟΡΕΣΤΕΙΑ» του ΑΙΣΧΥΛΟΥ από το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.

Ο Μάνος Χατζιδάκις μιλάει για τον Κάρολο Κουν

http://archive.ert.gr/7301/

http://archive.ert.gr/73493/

Από την εκπομπή Μονόγραμμα/Σειρά αυτοβιογραφικών ντοκιμαντέρ(1982), των Γιώργου και Ηρώς Σγουράκη.

http://archive.ert.gr/73493/
Από την Σειρά εκπομπών «Εκπομπές που αγάπησα» του δημοσιογράφου Φρέντυ Γερμανού.

http://archive.ert.gr/7749/
http://archive.ert.gr/33850/
Η «ΟΡΕΣΤΕΙΑ» του ΑΙΣΧΥΛΟΥ αποτελείται από τρεις τραγωδίες (τριλογία). Στο πρώτο μέρος θα παρακολουθήσετε την «ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ» και στο δεύτερο τις «ΧΟΗΦΟΡΟΙ» και «ΕΥΜΕΝΙΔΕΣ».

Keywords
Τυχαία Θέματα