Μετά την «πόρτα» στην Τουρκία, οι ΗΠΑ εξετάζουν την Ελλάδα ως πιθανό αγοραστή F-35

Νέους αγοραστές F-35 ψάχνουν οι ΗΠΑΕξετάζεται το ενδεχόμενο να πουλήσουν F-35 στην ΕλλάδαΠοιες άλλες χώρες είναι στη λίστα

Όπως ανέφερε ο αντιναύαρχος των ΗΠΑ Mathias Winter, επικεφαλής του Γραφείου του Πενταγώνου για τα F-35, οι ΗΠΑ εξετάζουν νέους αγοραστές  μετά «την πόρτα» στην Τουρκία.

Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκεται και η Ελλάδα,

η οποία πλέον έχει αναβαθμισμένη θέση στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο και μία σταθερή «κόντρα» με την Τουρκία στο παιχνίδι των εξοπλισμών.

«Ελλάδα, Σιγκαπούρη, Ρουμανία, Ισπανία και Πολωνία, περιλαμβάνονται στους μελλοντικούς πιθανούς αγοραστές», υπογράμμισε ο αντιναύαρχος. Ενδιαφέρον για τα εν λόγω μαχητικά έχουν εκδηλώσει επίσης η Φινλανδία, η Ελβετία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Μετά την πρόσφατη συμφωνία του Πενταγώνου με την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin, που περιλαμβάνει έκπτωση 8,8% στη μέχρι πρότινος ισχύουσα τιμή αγοράς, το ενδιαφέρον των δυνητικών αγοραστών των F-35 αναμένεται να αυξηθεί.

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται σε συνέχεια της είδησης ότι οι τούρκοι χειριστές των αεροσκαφών F-35 δεν πραγματοποιούν πλέον εκπαιδευτικές πτήσεις στην αμερικανική αεροπορική βάση στην Αριζόνα όπου φιλοξενούνται.

Με απλά λόγια οι ΗΠΑ έχουν βάλει σε εφαρμογή το σχέδιο που είχε κάνει γνωστό ο Πάτρικ Σάναχαν, που ασκεί χρέη υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, σε επιστολή του προς τον τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ, για απεμπλοκή των τούρκων πιλότων από το πρόγραμμα παραγωγής των νέων μαχητικών F-35, εάν τελικά η Ρωσία ξεκινήσει την αποστολή των αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 στην Τουρκία τους επόμενους δύο μήνες.

Να αναφέρουμε, πάντως, ότι το περιοδικό «Foreign Policy» υπογραμμίζει ότι ο λόγος της απόφασης είναι ότι τέθηκε θέμα για τα απόρρητα μυστικά του αμερικανικού μαχητικού και εκφράστηκαν φόβοι ότι αυτά θα κλαπούν από τους τούρκους πιλότους. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει παντελής έλλειψη εμπιστοσύνης των ΗΠΑ στην Τουρκία, δηλαδή ανάμεσα σε δυο χώρες που είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα