Μην χρησιμοποιήσετε ξανά πλαστικά παπάκια στο βρεφικό μπάνιο – Τι κρύβουν στο εσωτερικό τους (εικόνα)

Επικίνδυνα για την υγεία φαίνεται πως είναι τα πλαστικά παπάκια που χρησιμοποιούμε συχνά για το μπάνιο των μικρών παιδιών, όπως διαπίστωσαν ελβετοί και αμερικανοί ερευνητές, σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian.

Τα παπάκια αυτά στο εσωτερικό τους είναι γεμάτα βακτήρια, τα οποία απελευθερώνονται όταν πιέζουμε το πλαστικό για να βγει το υγρό που εγκλωβίζεται μέσα.

Οι ερευνητές από το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας Υδάτινων Πόρων στη Ζυρίχη και το πανεπιστήμιο του Ιλινόι, μέτρησαν τα μικρόβια και

βρήκαν «πιθανόν παθογόνα βακτήρια» σε τέσσερα από τα πέντε παιχνίδια που εξετάστηκαν.

Τα βακτήρια περιελάμβαναν βακτήρια της λεγεωνέλλας και βακτήρια της ψευδομονάδας της αεριογόνου, ενός βακτηρίου που «συχνά ευθύνεται για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι συγγραφείς της έρευνας.

Όσα κρύβει στο εσωτερικό του ένα… αθώο πλαστικό παπάκι

«Διαπιστώσαμε πολύ μεγάλες διαφορές ανάμεσα σε διαφορετικά πλαστικά ζωάκια για το μπάνιο και ένας από τους λόγους είναι το υλικό τους επειδή απελευθερώνει διοξείδιο, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει ως τροφή για τα βακτήρια», δήλωσε η μικροβιολόγος και επικεφαλής της έρευνας Λίζα Νόι.

Το νερό της βρύσης συνήθως δεν ευνοεί την ανάπτυξη βακτηρίων, εξηγούν οι επιστήμονες, αλλά τα κακής ποιότητας πολυμερή στα πλαστικά υλικά δίνουν στα βακτήρια την απαραίτητη «τροφή» τους.

Τα σωματικά υγρά, όπως τα ούρα και ο ιδρώτας αλλά και ρυπογόνες ουσίες, ακόμη και το σαπούνι μέσα στο νερό του μπάνιου, προσθέτουν μικρόβια και συστατικά όπως άζωτο και φώσφορο και δημιουργούν ένα είδος άλμης ιδανικό για τα βακτήρια.

Ενώ συγκεκριμένη ποσότητα βακτηρίων μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού, μπορεί ταυτόχρονα και να προκαλέσει μολύνσεις στα μάτια, στα αυτιά και στο έντερο, υποστηρίζουν οι επιστήμονες που προτείνουν ως λύση την κατασκευή των πλαστικών αυτών παιχνιδιών μπάνιου με καλύτερης ποιότητας πολυμερή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα