Μητσοτάκης: Εθνικό εμβόλιο το φιλότιμό μας – Μόνιμος συνοδός η μάσκα (video)

«Πρέπει να ενεργοποιήσουμε και πάλι το εθνικό μας εμβόλιο, που δεν είναι άλλο από το φιλότιμό μας, κι όλοι μαζί να τηρήσουμε τα μέτρα τα οποία μας υποδεικνύουν οι ειδικοί. Και είμαι σίγουρος ότι, εφόσον το κάνουμε, και θα το κάνουμε, γιατί το κάναμε και στην πρώτη φάση της πανδημίας, θα βγούμε νικητές και από αυτή τη δύσκολη μάχη» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην έναρξη της ευρείας τηλεδιάσκεψης για τον Covid-19, στέλνοντας μήνυμα για τον νέο κορονοϊο. «Είμαστε σε κρίσιμη καμπή, όλοι έχουμε ευθύνη για τη χαλάρωση», υπογράμμισε ακόμα ο Πρωθυπουργός. Στη Βόρεια Ελλάδα

στραμμένη η προσοχή των Αρχών.

Στη διάρκεια της σύσκεψης έγινε εκτίμηση των επιδημιολογικών δεδομένων κι επισημάνθηκε η ανάγκη αυστηροποίησης των ελέγχων. Εκεί που έχουν παρουσιαστεί κρούσματα αναφέρθηκε ότι γίνεται συστηματική ιχνηλάτηση και καταβάλλεται προσπάθεια στεγανοποίησης. Επίσης παρουσιάστηκαν στατιστικά στοιχεία από τις αφίξεις, που επιβεβαιώνουν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται όχι στα εισαγόμενα περιστατικά, αλλά στην εγχώρια μετάδοση. Μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα και σε αυτές τις περιοχές θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή.


Πηγή: naftemporiki.gr

«Βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη καμπή στη μάχη που όλοι μαζί δίνουμε συντεταγμένα από τον Φεβρουάριο, πολιτεία και κοινωνία, ενάντια στην πανδημία του κορωνοϊού. Βλέπουμε τις τελευταίες μέρες μία σημαντική αύξηση των θετικών κρουσμάτων, η οποία όμως διαφέρει ουσιωδώς από το πρώτο κύμα της πανδημίας, κι αυτό φυσικά είναι κάτι το οποίο και μας προβληματίζει και μας ανησυχεί» ανέφερε.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται κυρίως στη χαλάρωση που σημειώθηκε απέναντι στα μέτρα συμμόρφωσης στο εσωτερικό της χώρας τον Ιούλιο. «Και σε αυτό πιστεύω ότι έχουμε όλοι μια ευθύνη για αυτό. Μόλις το 10% των κρουσμάτων είναι εισαγόμενα, τα πιο πολλά κρούσματα αυτή τη στιγμή είναι εγχώρια» σημείωσε.

Απορρίπτουμε τις θεωρίες συνωμοσίας που καλούν σε απειθαρχία στα μέτρα που εισηγούνται οι ειδικοί επιστήμονες για να προστατεύσουμε την υγεία όλων. Δηλητηριάζουν την κοινωνία και σπέρνουν τον κίνδυνο. Για αυτό και θα αντιμετωπιστούν ανάλογα από την πολιτεία.

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) August 5, 2020

«Είχαμε δηλώσει με πολύ καθαρό τρόπο στις ανακοινώσεις που έγιναν στα τέλη Απριλίου από εμένα και από τα μέλη της Κυβέρνησης και από όλους τους αρμόδιους και από τον Νίκο Χαρδαλιά και από τον Σωτήρη Τσιόδρα ότι το σχέδιο της επόμενης μέρας δεν είναι ένα σχέδιο εξόδου από την υγειονομική και την οικονομική κρίση, ούτε είναι ένα απλό σχέδιο επιστροφής σε κάποια κανονικότητα. Κανονικότητα όπως τη γνωρίζαμε μέχρι τον Φεβρουάριο και έως ότου η επιστημονική κοινότητα ανακαλύψει το πολυπόθητο εμβόλιο, αλλά και τα απαραίτητα θεραπευτικά πρωτόκολλα, δεν υπάρχει. Για αυτό και κανένας εφησυχασμός δεν δικαιολογείται» υπογράμμισε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε πως «σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε, δεν γνωρίζουμε ακόμα τη διάρκεια της πανδημίας. Ξέρουμε ότι η επιστήμη κάνει πολύ γρήγορα βήματα προόδου, αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμα για πόσο καιρό, για πόσους μήνες θα είμαστε υποχρεωμένοι να ζούμε μαζί με τον ιό».

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως το κυβερνητικό σχέδιο κατά του Covid-19 αναπροσαρμόζεται συνέχεια με βάση τα πραγματικά δεδομένα. «Κάθε μέτρο επανεκκίνησης της οικονομίας – είχαμε πει τότε – ότι θα μετριέται, όπως και έγινε. Θα αξιολογείται, όπως και γίνεται διαρκώς, και θα αποφασίζουμε συνεχώς αν πρέπει να επιταχύνουμε κάπου ή να επιβραδύνουμε κάπου αλλού. Και είναι κάτι το οποίο το κάνουμε κάθε μέρα. Μόνο τον τελευταίο μήνα, ακολουθώντας πάντα τις υποδείξεις των ειδικών, έχουμε επιβάλει τουλάχιστον 15 στοχευμένα νέα περιοριστικά μέτρα. Είναι μέτρα τα οποία απαντούν στα ευρήματα του Παρατηρητηρίου και του Διυπουργικού Μηχανισμού Παρέμβασης που έχουμε δημιουργήσει. Κι αυτό που κάποιοι συχνά κακοπροαίρετα ονομάζουν έλλειψη σχεδίου ή κυβερνητικές παλινωδίες είναι ακριβώς αυτή η διαρκώς ευμετάβλητη συνθήκη στην οποία καλείται να προσαρμοστεί κάθε κυβέρνηση απέναντι σε μια πανδημία που θέτει πρωτόγνωρα προβλήματα δημόσιας πολιτικής για τα οποία δεν υπάρχουν ούτε έτοιμες απαντήσεις, ούτε δοκιμασμένες λύσεις» ανέφερε.

Όπως συμπλήρωσε, «σε αυτή τη μεγάλη κρίση, η υγεία και η οικονομία δεν είναι δύο έννοιες που η μία αντιπαλεύει την άλλη. Δεν είμαστε ή με την υγεία ή με την οικονομία. Για να έχουμε οικονομική ανάπτυξη, πρέπει να έχουμε υγεία. Για να έχουμε ένα επαρκές σύστημα υγείας κι έναν κοινωνικό δείκτη προστασίας, πρέπει να έχουμε μία οικονομία η οποία να δίνει έσοδα να λειτουργεί προς όφελος του πολίτη κι ένα κράτος το οποίο να επιτελεί το ρόλο του. Γι’ αυτό και θα το ξαναπώ: Η πιστή τήρηση των κανόνων γίνεται ακόμα πιο επιτακτική από εδώ και πέρα» τόνισε.

«Φοράμε όλοι, όλοι μάσκα σε κλειστούς, αλλά και σε ανοιχτούς χώρους, όπου δεν γίνεται να τηρηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις. Η μάσκα πρέπει να γίνει πια μόνιμος συνοδός μας, όπως είναι τα κλειδιά μας, τα γυαλιά μας, το κινητό μας. Αποφεύγουμε μαζικές συναθροίσεις και τη διασκέδαση σε χώρους έντονου συγχρωτισμού. Και βέβαια απορρίπτουμε τις θεωρίες συνομωσίας που καλούν σε απειθαρχία στα μέτρα που εισηγείται, όχι η πολιτεία, αλλά οι ειδικοί επιστήμονες για να προστατεύσουμε τελικά τη δημόσια υγεία όλων» είπε ο πρωθυπουργός.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, η υφυπουργός Υγείας αρμόδια για θέματα Ψυχικής Υγείας Ζωή Ράπτη, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου Ακης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον Covid-19 καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού στη Βουλή Μιχάλης Μπεκίρης, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας κι ο καθηγητής Επιστήμης των Δεδομένων Κίμων Δρακόπουλος.

Πέτσας: Πάντα μέσα στις επιλογές μας τα τοπικά lock down

Τους λόγους για τους οποίους επιστρατεύτηκε εκ νέου ο Σωτήρης Τσιόδρας για την ενημέρωση των πολιτών εξήγησε ο Στέλιος Πέτσας, μιλώντας την Τετάρτη (05/08) στο «MEGA» και δεν έκρυψε πως μέσα στις επιλογές της κυβέρνησης παραμένουν τα τοπικά lock down σε περίπτωση που σε κάποια περιοχή της χώρας η κατάσταση ξεφύγει από τον έλεγχο.

«Η χθεσινή παρέμβαση του κ. Τσιόδρα σχετίζεται με το γεγονός ότι εδώ και εβδομάδες χτυπάμε καμπάνα κινδύνου, και χθες έπρεπε να την χτυπήσουμε πολύ πιο δυνατά. Παρατηρούμε μια αύξηση κρουσμάτων που δεν αποδίδεται στα εισαγόμενα κρούσματα όπως όλοι φοβόμασταν, αλλά στη χαλάρωση σχετικά με την τήρηση των μέτρων στο εσωτερικό.

Έχουμε τρεις εστίες ανησυχίας για την πανδημία, τις συχνές διελεύσεις ομογενών και όσων έχουν άδεια παραμονής στη χώρα, τις κοινωνικές συναθροίσεις και τελετές και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ο Σωτήρης Τσιόδρας είναι ο καταλληλότερος να καθοδηγήσει τους πολίτες», τόνισε αρχικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Πέτσας απηύθυνε έκκληση να μην υπάρξει εφησυχασμός και οι πολίτες να είναι σε συνεχή επαγρύπνηση καθώς «η τρέχουσα εβδομάδα είναι εβδομάδα αφύπνισης», ενώ δεν έκρυψε ότι «στις επιλογές μας παραμένει η επιβολή τοπικών lockdown, προκειμένου να περιφρουρήσουμε και να ιχνηλατήσουμε κρούσματα».

Κλείνοντας, υποστήριξε ότι αυτή τη στιγμή δεν κρίνεται αναγκαίος ο έλεγχος των μετακινήσεων μέσω των sms στο 13033.

Φωτογραφίες: eurokinissi.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα