Μισέλ για τουρκική παραβατικότητα: Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι (video)

Το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου συζητήθηκε – όπως είχε ανακοινωθεί – στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη Κορυφής την Τετάρτη (19/08), όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και ο Σαρλ Μισέλ εξέφρασε τη στήριξη της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο αναφορικά με την τουρκική παραβατικότητα. Τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι».

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπογράμμισε:

«Είχαμε την

ευκαιρία να συζητήσουμε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό το θέμα και οι σχέσεις μας με την Τουρκία τέθηκαν από διαφορετικά κράτη – μέλη. Εκφράσαμε την πλήρη αλληλεγγύη μας στην Ελλάδα και την Κύπρο και επιβεβαιώσαμε εκ νέου τα προηγούμενα συμπεράσματά μας για τις παράνομες δραστηριότητες όσον αφορά στις γεωτρήσεις. Συμφωνήσαμε να επανέλθουμε το Σεπτέμβριο. Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι».

The European Union stands in solidarity with the people of #Belarus. And we don’t accept impunity.

The protests in Belarus are not about geopolitics. This is about the right of the People to freely elect their leadership.#EUCO pic.twitter.com/SAzeIq7T85

— Charles Michel (@eucopresident) August 19, 2020

Σημειώνεται ότι στις 24-25 Σεπτεμβρίου θα γίνει και η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής με θέμα και την τουρκική προκλητικότητα.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή (14/08) την πλήρη υποστήριξή τους στην Ελλάδα εξέφρασαν οι 27 υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διάρκεια του έκτακτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, το οποίο συνεκλήθη κατόπιν σχετικού ελληνικού αιτήματος προκειμένου να συζητηθούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Ο έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας παρουσίασε στους ομολόγους του ντοκουμέντα σχετικά με την επακούμβηση ελληνικής φρεγάτας με τουρκική (το «Kemal Reis» υπέστη ζημιές) στην περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας που κινείται το «Oruc Reis». Θυμηθείτε την επίσημη ανακοίνωση μετά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Today #EU27 leaders discuss how best to respond to the evolving situation in #Belarus.

Our message is clear. Violence has to stop and a peaceful and inclusive dialogue has to be launched.

The leadership of #Belarus must reflect the will of the people.#EUCO pic.twitter.com/KL1nGXrThj

— Charles Michel (@eucopresident) August 19, 2020

Το Συμβούλιο συγκάλεσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Σαρλ Μισέλ με αντικείμενο την ανασκόπηση της εν εξελίξει κατάστασης στη Λευκορωσία, μετά τη διεξαγωγή των Προεδρικών Εκλογών στη χώρα στις 9 Αυγούστου, ανακοινώνοντας κυρώσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα