Μηταράκης για κλειστά κέντρα: Η επίταξη ήταν μέσο έκτακτης ανάγκης – Θα διαρκέσει τρία χρόνια (video)

Την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσουν οι ανοιχτές δομές και να δημιουργηθούν πέντε κλειστές στη θέση τους, υπερασπίστηκε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

«Υπήρχε μια δυσκολία στις τοπικές αρχές να υποδείξουν κατάλληλους χώρους, λόγω των διαφορών που υπήρχαν ανάμεσα σε περιοχές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νότης Μηταράκης, προσθέτοντας ότι «κάποια στιγμή έπρεπε να σταματήσουμε αυτή τη συζήτηση και να κάνουμε αυτό που μας ζητάει κόσμος. Να δώσουμε λύσεις. Η επίταξη ήταν ένα μέσο έκτακτης ανάγκης».

Μιλώντας

στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης του Αlpha, ο υπουργός υπογράμμισε ότι η πρωταρχική ευθύνη της Πολιτείας είναι η εγγύηση της ασφάλειας των ελλήνων πολιτών και συμπλήρωσε ότι «ο βασικότερος λόγος είναι η σωστή εφαρμογή της νέας νομοθεσίας ασύλου. Οι κλειστές ελεγχόμενες δομές καθιστούν δυνατή την κράτηση των νεοαφιχθέντων προσφύγων και μεταναστών, την κράτηση όσων εκδηλώνουν παραβατικές συμπεριφορές, αλλά και την κράτηση όσων βρίσκονται σε διαδικασία επιστροφής. Με τα ανοιχτά κέντρα δεν είχαμε αυτή τη τεχνική δυνατότητα και γι’ αυτό θα κλείσουν».

Σε ερώτηση για τις επιτάξεις εκτάσεων, απάντησε ότι «επιτάσσονται για τρία χρόνια, ενώ οι ιδιοκτήτες του θα λάβουν αποζημιώσεις».

Ο κ. Μηταράκης έστειλε ένα καθαρό μήνυμα στα νησιά, τονίζοντας ότι «ο νέος σχεδιασμός από τις 40.000 θέσεις που υπάρχουν, σήμερα, στα νησιά προβλέπει τις μισές και, μάλιστα, κλειστές, ενώ τα κέντρα αποκτούν αυστηρούς κανόνες εσωτερικής τάξης και ιατρική αυτονομία. Το 2020 θα πραγματοποιηθεί η αποσυμφόρηση των νησιών με ένα βιώσιμο τρόπο που λειτουργεί το άσυλο και, κυρίως, η πολιτική διαχωρισμού προσφύγων και μεταναστών, που στηρίζεται πάνω στη λογική των επιστροφών».

«Είμαστε στην ίδια πλευρά του τραπεζιού. Και η κεντρική Κυβέρνηση και η περιφερειακή αυτοδιοίκηση και οι Δήμοι», κατέληξε χαρακτηριστικά.

Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου: Επίταξη έχουμε στους πολέμους

Νωρίτερα, σχολιάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης για τα κλειστά κέντρα, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου έκανε λόγο για «έκπληξη» που μάλιστα εικάζει «ότι έγινε λόγω της συνάντησης της Πέμπτης και η κυβέρνηση θέλει να προλάβει μερικά πράγματα».

Ας σημειωθεί ότι την ερχόμενη Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου έχει ανακοινωθεί ότι θα γίνει σύσκεψη για τις νέες δομές στο υπουργείο Εσωτερικών με τη συμμετοχή της Περιφερειακής αρχής και των πέντε Δήμων των μεγάλων νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Ήδη όμως υπάρχουν προτάσεις ούτως ώστε οι εκπρόσωποι των νησιών –ως πρώτη αντίδραση- να μην παραστούν στη συνάντηση.

«Οι αποφάσεις που έχουμε λάβει μιλάνε για καμία νέα δομή και κλείσιμο των υφιστάμενων. Τούτο έρχεται σε αντίθεση με τις αποφάσεις που έχουμε πάρει. Η κοινωνία θα αντιδράσει. Εμείς σεβόμαστε την βούληση της τοπικής κοινωνίας και ως μηχανικός έχω διδαχθεί ότι όταν η τοπική κοινωνία δεν θέλει ένα έργο αυτό δεν γίνεται. Με σωφροσύνη, χωρίς να εξάπτουμε τα πάθη, στο πλαίσιο της νομιμότητας θα κάνουμε αυτό που πρέπει», σημείωσε ο Κώστας Μουτζούρης, ο οποίος εξέφρασε την αντίθεσή του και με το μέτρο της επίταξης.

«Η επίταξη είναι ένα μέτρο αν θέλετε πολύ προχωρημένο το οποίος συνήθως γίνεται όταν έχουμε πολέμους, πολεμικές επιχειρήσεις. Κατά συνέπεια εκεί θα μας βρει αντίθετους» είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο STAR.

Για το θέμα πραγματοποιούνται έκτακτες συνεδριάσεις σήμερα, Δευτέρα των δημοτικών Συμβουλίων τόσο του Δήμου Μυτιλήνης όσο και του Δήμου δυτικής Λέσβου. Σε δήλωση του ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος (στα όρια του δήμου Δυτικής Λέσβου βρίσκεται η έκταση που ανακοινώθηκε ότι επιτάσσεται) είπε κατηγορηματικά:

«Η απόφαση αυτή είναι αιφνιδιαστική, την κρίνουν ήδη οι πολίτες και είναι φυσικά απαράδεκτη. Πρότεινα ήδη στον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Μουτζούρη σαν πρώτη αντίδραση να μην παραστούμε στη συνάντηση που είχε προγραμματιστεί με κυβερνητικά στελέχη την ερχόμενη Πέμπτη. Περισσότερα για τις επόμενες ενέργειές μας, μετά τη συνεδρίαση του δημοτικού μας συμβουλίου».

Με άλλη κοινή δήλωση, ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Βέρρος Ταξιάρχης, οι πρόεδροι Κοινοτήτων και από τους δύο δήμους Δυτικής Λέσβου και Μυτιλήνης και συγκεκριμένα οι πρόεδροι Μανταμάδου, Κάπης, Κλειούς, Πελόπης, Αγίας Παρασκευής, Νάπης, Νέων Κυδωνιών, Πηγής, Κώμης, Μυστεγνών, Λουτροπόλεως Θερμής, Πύργων Θερμής, Στύψης, Συκαμινέας, και Λεπετύμνου με τους Κοινοτικούς Συμβούλους και πολλούς κατοίκους της περιοχής, εκφράζουν την αντίθεση τους στην κατασκευή της δομής όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή «Καράβας» αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του νησιού.

Αντιδράσεις και από τα κόμματα

Έντονη ήταν η αντίδραση και του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αρνείται την αποσυμφόρηση των νησιών. Παράλληλα ζητά λύση που θα διασφαλίζει και τα δικαιώματα των νησιωτών και τα δικαιώματα όσων ζητούν άσυλο.

«Υπάρχει λύση», υπογραμμίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «μόνο εάν η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη αποφασίσει να σταματήσει αυτό το μπάχαλο που δημιούργησε με τις μνημειώδεις παλινωδίες της, με αποκορύφωμα τις αλλεπάλληλες αλλαγές υπευθύνων υπουργών και την κατάργηση του υπουργείου για να το επανασυστήσει μετά από 6 μήνες».

Για επικίνδυνο σχεδιασμό της κυβέρνησης και λογική «αποφασίζουμε και διατάζουμε» έκανε λόγο το ΚΚΕ το οποίο εκτίμησε ότι η δημιουργία των «νέων ελεγχόμενων-κλειστών hotspot» καταδικάζει «τα νησιά του Αιγαίου να γίνουν οι μόνιμες μεγάλες φυλακές της ΕΕ, εγκλωβίζοντας εκεί χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες».

Αιχμές και από το ΚΙΝΑΛ το οποίο μέσω του Παύλου Χρηστίδη ανέφερε μεταξύ άλλων ότι τα νέα κέντρα κράτησης δεν θα λύσουν το πρόβλημα ενώ καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι με το μέτρο της επίταξης κάνει επίδειξη αυταρχισμού στις τοπικές κοινωνίες.

Πηγή: Μηταράκης για κλειστά κέντρα: Η επίταξη ήταν μέσο έκτακτης ανάγκης – Θα διαρκέσει τρία χρόνια (video) - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα