Μητσοτάκης για Ταμείο Ανάκαμψης: Ευκαιρία για ριζική μεταστροφή της εθνικής οικονομίας το συγκεκριμένο σχέδιο

«Το σχέδιο αυτό υπηρετεί δύο κατευθύνσεις: απαντά στα τρέχοντα ζητούμενα της συγκυρίας με κυρίαρχη την προστασία και την τόνωση της απασχόλησης, αλλά ταυτόχρονα είναι και μία ευκαιρία για μια ριζική μεταστροφή της εθνικής οικονομίας προς ένα αναπτυξιακό μοντέλο εξωστρεφές, καινοτόμο, το οποίο θα σηματοδοτεί επί της ουσίας την Ελλάδα του μέλλοντος», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική τοποθέτησή του στην τηλεδιάσκεψη που έγινε, στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά την κατάθεση στις Βρυξέλλες

του Εθνικού Προσχεδίου Δράσης για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Μετά και τις τελευταίες κυβερνητικές εξαγγελίες για οικονομική στήριξη, λόγω και του κορονοϊού.

«Έχουμε μιλήσει πολλές φορές για τα συγκεκριμένα ποσά που αφορούν στο Ταμείο Ανάκαμψης: 72 δισ. συνολικά θα εισρεύσουν στη χώρα από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία για την επόμενη επταετία, 32 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και περίπου 40 δισ. από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, τα οποία θα διατεθούν μέσα από δράσεις του ΕΣΠΑ και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για την επόμενη εξαετία», είπε ο πρωθυπουργός.

«Το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί και μία πολύ σημαντική τομή στις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς καταρρίπτει ένα ταμπού – το ταμπού της κοινής έκδοσης χρέους, μεταβιβάζοντας πόρους στα μέλη που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Σηματοδοτεί, κατά συνέπεια, μία ιστορική στιγμή στην πορεία της Ένωσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως η Ελλάδα ανήκει στις πιο ευνοημένες χώρες της συμφωνίας, «καθώς οι εισροές που θα λάβει θα είναι από τις υψηλότερες στην Ευρωζώνη ως ποσοστό του Α.Ε.Π. Αυτό, όμως, είναι κάτι το οποίο δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να οδηγήσει σε πανηγυρισμούς. Αντιθέτως πρέπει να οδηγήσει σε σχεδιασμούς για μία δομική αναδιάρθρωση της εθνικής οικονομίας, ώστε να σπάσει ένας φαύλος κύκλος υστέρησης και μειωμένης ανταγωνιστικότητας που, δυστυχώς, διαρκεί δεκαετίες».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην τοποθετήσή του σε κάποια εμβληματικά έργα που θα πραγματοποιηθούν ενώ στη διάρκεια της συζήτησης τέθηκε το χρονοδιάγραμμα ενεργειών και της διαβούλευσης που θα ακολουθήσει ενόψει της κατάθεσης του τελικού Ελληνικού σχεδίου.

Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ δεν μπορεί να χρεοκοπήσει ούτε να ξεμείνει από χρήματα

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί «ούτε να χρεοκοπήσει ούτε να ξεμείνει από χρήματα», ακόμη κι αν υποστεί ζημίες από τον τεράστιο όγκο ομολόγων αξίας πολλών τρισ. ευρώ, τα οποία αγόρασε στο πλαίσιο των προγραμμάτων στήριξης, όπως δήλωσε την Πέμπτη (19/11) η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Reuters».

«Ως η μοναδική εκδότρια κεντρική τράπεζα χρήματος σε ευρώ, το Ευρωσύστημα θα είναι πάντα σε θέση να παράγει πρόσθετη ρευστότητα ανάλογα με τις ανάγκες», δήλωσε η Λαγκάρντ, ως απάντηση σε ερώτηση Ιταλού Ευρωβουλευτή.

«Έτσι, εξ ορισμού, δεν θα χρεοκοπήσει ούτε θα ξεμείνει από χρήματα. Εκτός από αυτό, τυχόν οικονομικές απώλειες, εάν προκύψουν, δεν θα επηρεάσουν την ικανότητά μας να αναζητούμε και να διατηρούμε τη σταθερότητα των τιμών», ανέφερε ακόμα… 

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, η Λαγκάρντ πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει καμία νομική βάση για την ΕΚΤ, η οποία να απαιτεί να ακυρώσει το δημόσιο χρέος που έχει στην κατοχή της.

Επιστολή ΕΣΕΕ στον Μητσοτάκη: Επείγουσα ανάγκη να επαναλειτουργήσουν οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις αμέσως μετά τη λήξη του lockdown

Εν τω μεταξύ, την επείγουσα ανάγκη να επαναλειτουργήσουν οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις αμέσως μετά τη λήξη του 2ου lockdown στις 30 Νοεμβρίου, καθώς ο μηδενικός τους τζίρος επί τρεις εβδομάδες και οι συσσωρευμένες υποχρεώσεις απειλούν την επιβίωση τους και χιλιάδες θέσεις εργασίας σε αυτές, επισημαίνει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, την οποία κοινοποιεί στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη και τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκο Παπαθανάση.

Η ΕΣΕΕ στην επιστολή της τονίζει πως τα μικρά και μεσαία εμπορικά καταστήματα, όπως επανειλημμένως έχει καταγραφεί στις επιδημιολογικές μετρήσεις και έχει αναγνωρίσει η ίδια η κυβέρνηση, δεν αποτελούν πηγές μετάδοσης της πανδημίας. Την ίδια στιγμή όμως η μικρομεσαία εμπορική επιχειρηματικότητα – με μοναδική εξαίρεση την Επιστρεπτέα Προκαταβολή – ασφυκτιά από παντελή έλλειψη ρευστότητας και χωρίς πρόσβαση στη τραπεζική χρηματοδότηση για το 85% των ΜμΕ.

Για τους λόγους αυτούς, σε περίπτωση που η κυβέρνηση αποφασίσει την σταδιακή επαναφορά της αγοράς σε πλήρη λειτουργία μετά την 1η Δεκεμβρίου, η ΕΣΕΕ εισηγείται να ανοίξουν πρώτα τα μικρά και μεσαία εμπορικά καταστήματα, καθώς αυτά έχουν το συγκριτικό πλεονέκτημα της αποτελεσματικής εποπτείας χώρων και πελατών, λόγω της ελεγχόμενης προσέλευσης των καταναλωτών.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας δήλωσε σχετικά: «Ο εμπορικός κόσμος είναι σάρξ εκ της σαρκός της ελληνικής κοινωνίας, μαζί με την οποία δίνει τον τιτάνιο αγώνα ανάσχεσης της πανδημίας. Επί μήνες οι μικρομεσαίοι έμποροι αποδεικνύουν ότι η τήρηση των κανόνων προστασίας της δημόσιας υγείας μέσα στα εμπορικά καταστήματα είναι υποδειγματική και αυτό αποτελεί και επίσημη παραδοχή της κυβέρνησης. Σήμερα όμως βρίσκεται στην κορύφωσή της και η «μητέρα των μαχών» για την επιβίωση του ελληνικού εμπορίου, από την έκβαση της οποίας θα κριθεί το παρόν και το μέλλον χιλιάδων επιχειρήσεων και των εργαζομένων σε αυτές.

Με την επιστολή της στον πρωθυπουργό η ΕΣΕΕ εκφράζει την διογκούμενη αγωνία των συναδέλφων μας σε όλη τη χώρα, καθώς η 1η Δεκεμβρίου πλησιάζει και δεν υπάρχει καμία επίσημη διαβεβαίωση ότι τα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργήσουν κανονικά. Οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις μπορούν και πρέπει να πρωτοστατήσουν με ασφάλεια στο ξαναζωντάνεμα της αγοράς, τον πιο κρίσιμο, για την αγορά, μήνα του χρόνου. Η έγκαιρη αποδοχή του εύλογου αιτήματος μας είναι απαραίτητη, συν τοις άλλοις,, για να μη χάσουν κι άλλο πολύτιμο χρόνο τα εμπορικά καταστήματα στην προετοιμασία τους για την εορταστική περίοδο».

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

Keywords
Τυχαία Θέματα