Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν κέρδισε τίποτα από την επίσκεψη Ερντογάν (εικόνες)

«Η πατρίδα μας δεν κέρδισε τίποτα το ουσιαστικό από την επίσκεψη Ερντογάν. Η προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, απαιτεί σοβαρότητα, προετοιμασία, μελετημένες κινήσεις», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην αρχή της ομιλίας του στο 10ο ετήσιο συνέδριο της Διεθνούς Διαφάνειας.

Δείτε επίσης: Αναδίπλωση Ερντογάν: Δεν είναι δυνατό να βάλουμε στην άκρη την ελληνική σημαία (video)

Εν πρώτοις, ο κ. Μητσοτάκης

αναρωτήθηκε ποιος ακριβώς ήταν ο λόγος της επίσκεψης Ερντογάν, ποιο το προσδοκώμενο αποτέλεσμα και γιατί έπρεπε να γίνει σε αυτή τη χρονική συγκυρία.

«Η χθεσινή επίσκεψη – η πρώτη τούρκου προέδρου μετά από 65 χρόνια – θα έπρεπε αυτονοήτως να έχει ουσιαστικό στόχο, μία ποιοτική επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων», συνέχισε και πρόσθεσε: «Αντί να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, τι παρακολουθήσαμε όλοι χθες; Είδαμε τον τούρκο πρόεδρο να διατυπώνει δημοσίως – και μάλιστα επί ελληνικού εδάφους – μονομερείς αξιώσεις της χώρας του. Πέρα και έξω από το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες που καθορίζουν το πλαίσιο καλής γειτονίας των δύο χωρών».

Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι ο απαντήσεις που δόθηκαν στον Ταγίπ Ερντογάν ήταν αυτονόητες.

«Το ερώτημα παραμένει. Αυτός ήταν ο στόχος της χθεσινής επίσκεψης; Να δώσουμε βήμα στον κ. Ερντογάν να διατυπώσει και στην Ελλάδα τις όποιες αξιώσεις του και να διαπληκτιζόμαστε εκ των υστέρων μαζί του μπροστά στις κάμερες; Η ευρωπαϊκή Ελλάδα συνεργάζεται με όλους, αλλά ταυτόχρονα υπερασπίζεται με επιχειρήματα τα δίκαιά της. Δεν καυγαδίζει και δεν λαϊκίζει. Και βέβαια η ουσιαστική διπλωματία δεν διεξάγεται σε δημόσια θέα», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν είχε προετοιμάσει αυτή τη συνάντηση.

Χαρακτήρισε, επίσης, την προετοιμασία που έγινε πρόχειρη για τα δεδομένα και της σημασία της χθεσινής επίσκεψης.

Σχετικά με τη δική του συνάντηση με τον τούρκο πρόεδρο, ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε πως επανέλαβε ότι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών, καθώς και η αμοιβαία κατανόηση για αποφυγή προκλήσεων και αθεμελίωτων μονομερών διεκδικήσεων, είναι ο μόνος δρόμος για ένα καλύτερο μέλλον σταθερότητας και ειρήνης.

Επιπλέον, χαρακτήρισε τη Συνθήκη της Λωζάνης, ως τον ακρογωνιαίο και αδιαπραγμάτευτο λίθο για τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.

Παράλληλα, επισήμανε ότι το παρόν και το μέλλον των ελλήνων μουσουλμάνων της Θράκης, όπως άλλωστε και όλων των Ελλήνων, είναι πρωταρχικό και διαρκές μέλημα της ελληνικής Πολιτείας. «Δεν είναι διμερές ζήτημα. Άλλωστε, ο σεβασμός των ανθρωπίνων και θρησκευτικών δικαιωμάτων δεν εφαρμόζεται με αμοιβαιότητα. Είναι αυτονόητη υποχρέωση κάθε κράτους. Άλλωστε αυτό αναμένουμε από την Τουρκία σε σχέση με την ελληνική ορθόδοξη μειονότητα. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τη Σχολή της Χάλκης», συμπλήρωσε και ολοκληρώνοντας ανέφερε πως «δυστυχώς χάθηκε μια πολύτιμη ευκαιρία να κάνουμε ένα θετικό βήμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

“Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα”

«Η χαμηλή εμπιστοσύνη στους πολιτικούς θεσμούς είναι παγκόσμιο πρόβλημα, το οποίο αν δεν αντιμετωπιστεί, απειλείται η ποιότητα της Δημοκρατίας μας. Αυτό ανοίγει το δρόμο σε λαϊκίστικα μορφώματα, είτε από τα αριστερά, είτε από τα δεξιά», τόνισε εν συνεχεία ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, είπε με έμφαση πως διαχέεται σαν δηλητήριο η άποψη ότι η Δημοκρατία δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα των πολιτών και πως όλοι οι πολιτικοί είναι ίδιοι και ενδιαφέρονται μόνο για την πρόσβαση στα οφέλη της εξουσίας. «Αυτό συνέβη και στη χώρα μας. Η δημοσιονομική κρίση ήταν η κορυφή του παγόβουνου για να εκδηλωθεί συνολική αποσταθεροποίηση του πολιτικού συστήματος», εξήγησε σημειώνοντας πως οι παθογένειες του κράτους σε συνδυασμό με λάθη, έκαναν δυσκολότερη την αντιμετώπιση της κρίσης και την έξοδο από αυτή.

«Ανάλογη θεσμική βλάβη προκαλείται όταν δίνεται η εντύπωση ότι οι θεσμοί γίνονται εργαλεία εξυπηρέτησης άλλων στόχων, όταν χρησιμοποιείς τα χρήματα από υπερφορολόγηση για κομματικό στρατό, όταν δεν προχωράς σε αξιολόγηση και ακυρώνεις πειθαρχικούς ελέγχους, όταν νομοθετείς κουτοπόνηρα με συνεχείς τροπολογίες. Οι θεσμοί πλήττονται όταν καλούνται να τους υπηρετήσουν άνθρωποι ακατάλληλοι που δεν έχουν το ήθος που απαιτεί η θέση τους», συνέχισε και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καθημερινά χρησιμοποιεί διχαστική ρητορική με επιθέσεις στη Δικαιοσύνη, τον Τύπο, τις ανεξάρτητες αρχές, ακόμα και σε απλούς πολίτες.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατήγγειλε επίσης ότι καθημερινά υποβαθμίζεται ο ρόλος του Κοινοβουλίου και έφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι η ΝΔ έχει καταθέσει δύο προτάσεις νόμου για την παροχή δικαιώματος ψήφου στους Έλληνες ομογενείς που ζουν στο εξωτερικό, και εδώ και 17 μήνες, δεν έχει γίνει αυτή η συζήτηση στη Βουλή.

Ανέφερε επιπλέον ότι η κυβέρνηση αρνείται τη συγκρότηση εξεταστικών επιτροπών και ανέβασε ακόμα περισσότερο τους τόνους σημειώνοντας πως «καμία πολιτική δύναμη στο παρελθόν δεν έχει επιδείξει τέτοια αλαζονεία και καθεστωτική νοοτροπία».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι αυτό που πρέπει να κάνει κάθε κόμμα, είναι να επιχειρήσει να διεξάγει τη δική του αυτοκριτική και να διορθώσει τα λάθη του και τον τρόπο λειτουργίας του. Επ’αυτού τόνισε ότι η ΝΔ έχει ήδη μειώσει σε σχέση με το 2016 τα λειτουργικά της έξοδα, από 8,2 εκ ευρώ σε 2,1 εκ ευρώ, δηλαδή κατά 74% και πως έχει ήδη αναρτήσει αυτά τα στοιχεία δημόσια στη σελίδα της στο διαδίκτυο.

«Καλώ τον πρόεδρο της Βουλής να εφαρμόσει το νόμο και να δημοσιοποιήσει στοιχεία για όλα τα κόμματα», υπογράμμισε, ενώ εκτίμησε ότι το 2018 η ΝΔ θα λειτουργεί μόνο με ιδιωτική χρηματοδότηση και η κρατική χρηματοδότηση θα πηγαίνει αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των δανειακών της αναγκών.

Για τον τρόπο λειτουργίας του κόμματος, αναφέρθηκε στο μητρώο στελεχών μέσα από το οποίο 2000 νέα στελέχη πέρασαν – όπως είπε – από αντικειμενική διαδικασία αξιολόγησης, ενώ για μέλλον δεσμεύτηκε ώστε το υπουργικό συμβούλιο να είναι το βασικό όργανο παραγωγής πολιτικής και να συνεδριάζει τακτικά.

Για τη λειτουργία της διοίκησης, επανέλαβε όσα έχει πει για την αξιολόγηση. Για την Τοπική Αυτοδιοίκηση μίλησε για την ανάγκη να λειτουργεί σε καθεστώς γνήσιας δημοσιονομικής αυτοτέλειας, και παράλληλα τόνισε πως δίνει πολύ μεγάλο βάρος στο εργαλείο που λέγεται «ηλεκτρονική διακυβέρνηση».

«Δεν θέλουμε να επανέλθουμε στην κυβέρνηση για να κάνουμε ο,τι κάναμε στο παρελθόν. Θα είμαστε καλύτεροι. Είμαστε έτοιμοι, και η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη να γυρίσει σελίδα και να κλείσει οριστικά το κεφάλαιο του λαϊκισμού και τις διαφθοράς. Οι όποιες αντιδράσεις υπάρξουν από συντεχνίες δεν μπορούν να ανακόψουν την ορμή μιας κοινωνίας που θέλει να πάει μπροστά. Το οφείλουμε κυρίως στους πιο αδύναμους πολίτες», κατέληξε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΔ.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Φωτογραφίες: Eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα