Μνήμες από το «βρώμικο ’89» ξυπνά ο Τσοβόλας με την υπόθεση Παπαγγελόπουλου
Η είδηση της ανάληψη της υπεράσπισης του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου από τον Δημήτρη Τσοβόλα ξυπνά στους μεγαλύτερους σε ηλικία μνήμες από το «βρώμικο ‘89». Περίπου τέτοιες μέρες πριν από 30 χρόνια, συγκεκριμένα στις 27 Σεπτεμβρίου 1989 (μία μέρα μετά τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη από τη «17 Νοέμβρη»), η Ολομέλεια της Βουλής αποφάσιζε με μυστική ψηφοφορία – για το σκάνδαλο Κοσκωτά – την παραπομπή πέντε πολιτικών
Την πρόταση για σύσταση ειδικής προανακριτικής επιτροπής έκαναν 144 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στις 7 Ιουλίου, ενώ στις 18 του ίδιου μήνα η Ολομέλεια του κοινοβουλίου αποφάσισε την παραπομπή των κατηγορουμένων σε προανακριτική επιτροπή. Με βάση ακριβώς αυτή την επιτροπή έγινε η μυστική ψηφοφορία της 27ης Σεπτεμβρίου.
Συγκεκριμένα και επί συνόλου 295 παρόντων βουλευτών (απουσίαζαν από πλευράς Νέας Δημοκρατίας οι Γιώργος Σουφλιάς, Απόστολος Ανδρεουλάκος και φυσικά ο δολοφονηθείς την προηγούμενη μέρα Παύλος Μπακογιάννης χωρίς να έχει ακόμα αναπληρωθεί η έδρα του, από πλευράς ΠΑΣΟΚ ο πρόεδρος Ανδρέας Παπανδρέου, καθώς και ο ανεξάρτητος Μουσουλμάνος Αχμέτ Σαδίκ), η ψηφοφορία ανέδειξε τα εξής αποτελέσματα:
Ανδρέας Παπανδρέου (τέως Πρωθυπουργός):
Για ηθική αυτουργία σε απιστία κατ’ εξακολούθηση σε βαθμό κακουργήματος: 166 υπέρ της παραπομπήςΓια παθητική δωροδοκία σε βαθμό κακουργήματος: 165 υπέρ της παραπομπήςΓια αποδοχή προϊόντων εγκλήματος από ιδιοτέλεια σε βαθμό κακουργήματος: 165 υπέρ της παραπομπήςΜένιος Κουτσόγιωργας (πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης):
Για παράβαση του νόμου περί ευθύνης υπουργών: 238 υπέρ της παραπομπήςΓια υπόθαλψη εγκληματία σε βαθμό κακουργήματος: 235 υπέρ της παραπομπήςΓια παθητική δωροδοκία σε βαθμό κακουργήματος: 247 υπέρ της παραπομπήςΓια αποδοχή προϊόντων εγκλήματος από ιδιοτέλεια σε βαθμό κακουργήματος: 240 υπέρ της παραπομπήςΓιώργος Πέτσος (τέως Υφυπουργός Βιομηχανίας, Έρευνας και Τεχνολογίας):
Για παράβαση του νόμου περί ευθύνης υπουργών: 219 υπέρ της παραπομπήςΓια ηθική αυτουργία σε απιστία κατ’ εξακολούθηση σε βαθμό κακουργήματος: 204 υπέρ της παραπομπήςΓια παθητική δωροδοκία σε βαθμό κακουργήματος: 222 υπέρ της παραπομπήςΠαναγιώτης Ρουμελιώτης (τέως Υπουργός Εθνικής Οικονομίας):
Για παράβαση του νόμου περί ευθύνης υπουργών: 170 υπέρ της παραπομπήςΔημήτρης Τσοβόλας (τέως Υπουργός Οικονομικών):
Για απιστία περί την υπηρεσία: 168 υπέρ της παραπομπήςΓια παράβαση του νόμου περί ευθύνης υπουργών: 168 υπέρ της παραπομπήςΑπό τα αποτελέσματα της μυστικής ψηφοφορίας και με βάση την κατανομή της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων, προέκυψαν τα εξής συμπεράσματα:
Για τους Ανδρέα Παπανδρέου και Δημήτρη Τσοβόλα υπήρξαν σαφείς διαρροές από πλευράς Νέας Δημοκρατίας και Ενιαίου Συνασπισμού, καθώς κάποιοι βουλευτές των δύο κομμάτων δεν πείστηκαν για τυχόν ενοχή τους και ψήφισαν είτε κατά της παραπομπής, είτε λευκό.Αντίθετα, για τους Μένιο Κουτσόγιωργα και Γιώργο Πέτσο, περίπου οι μισοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν υπέρ της παραπομπής τους. Ειδικά για τον Μένιο Κουτσόγιωργα και την κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας (δωροληψίας), σχεδόν τα 2/3 της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ πείστηκαν για την ενοχή του και ψήφισαν υπέρ της παραπομπής του.Η δίκη – 142 συνεδριάσεις και 109 μάρτυρες
Η δίκη για το Σκάνδαλο Κοσκωτά ξεκίνησε στις 11 Μαρτίου 1991, καθώς τη μέρα εκείνη συγκλήθηκε για πρώτη φορά το Ειδικό Δικαστήριο υπό την προεδρία του Προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασίλη Κόκκινου και άλλων 12 τακτικών δικαστών (Αρεοπαγιτών και προέδρων εφετών). Ως εισαγγελείς ορίστηκαν τρεις νομικοί βουλευτές (Νίκος Κατσαρός και Κώστας Κωνσταντινίδης από πλευράς Νέας Δημοκρατίας και Νίκος Κωνσταντόπουλος από πλευράς Συνασπισμού). Διεξήχθησαν 142 συνεδριάσεις και κατέθεσαν συνολικά 109 μάρτυρες. Επρόκειτο για την πρώτη και μοναδική ως τώρα δίκη στην Ελλάδα, η οποία προβλήθηκε σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση και βρέθηκε για μεγάλο διάστημα στο επίκεντρο της πολιτικής επικαιρότητας.
Από τους 5 παραπεμφθέντες για τη δίκη, δεν δικάστηκε τελικά ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης ο οποίος είχε ήδη εκλεγεί Ευρωβουλευτής στις Ευρωεκλογές του 1989, με συνέπεια να τον καλύπτει η ευρωβουλευτική ασυλία, η οποία δεν άρθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ένα μήνα μετά την έναρξη της δίκης (11 Απριλίου 1991) η διαδικασία σημαδεύτηκε από το εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη ο Μένιος Κουτσόγιωργας τη στιγμή που είχε το λόγο εντός της αίθουσας, ο οποίος και εξέπνευσε στο νοσοκομείο μία εβδομάδα αργότερα.
Δεδομένου ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου ουδέποτε εμφανίστηκε στο δικαστήριο, η δίκη συνεχίστηκε με παρόντες μόνο τους δύο από τους πέντε αρχικά παραπεμφθέντες (Δημήτρη Τσοβόλα και Γιώργο Πέτσο). Μάλιστα μεταξύ του πρώτου και του Προέδρου του Ειδικού Δικαστηρίου, οι διενέξεις και αντεγκλήσεις υπήρξαν συχνές και έντονες.
Κατά τη διάρκεια της δίκης και ειδικά μετά τον θάνατο του Μένιου Κουτσόγιωργα, η κατάθεση του οποίου θα ήταν εξαιρετικά κρίσιμη για την έκβαση της διαδικασίας, τα στοιχεία αποδείχτηκαν σε γενικές γραμμές ανεπαρκή για να στηρίξουν το κατηγορητήριο. Αρκετοί από τους μάρτυρες κρίθηκαν αναξιόπιστοι, ενώ άλλοι περιορίστηκαν στις πολιτικές και όχι ποινικές ευθύνες των κατηγορουμένων.
Η ετυμηγορία
Δέκα μήνες μετά την έναρξη της δίκης, τις πρώτες πρωινές ώρες της 17ης Ιανουαρίου 1992, το Ειδικό Δικαστήριο ύστερα από διάσκεψη περίπου 15 ωρών εκδίδει την απόφασή του για το Σκάνδαλο Κοσκωτά. Η απόφαση για τους τρεις εναπομείναντες κατηγορούμενους:
Ανδρέας Παπανδρέου (πρώην Πρωθυπουργός):
Για ηθική αυτουργία σε απιστία κατ’ εξακολούθηση σε βαθμό κακουργήματος (για τις καταθέσεις των ΔΕΚΟ στην Τράπεζα Κρήτης και τη ρύθμιση των χρεών του επιχειρηματία Σωκράτη Καλκάνη): Αθώος με ψήφους 7 προς 6.Για παθητική δωροδοκία σε βαθμό κακουργήματος: Αθώος με ψήφους 10 προς 3Για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος από ιδιοτέλεια σε βαθμό κακουργήματος: Αθώος με ψήφους 8 προς 5Δημήτρης Τσοβόλας (πρώην Υπουργός Οικονομικών):
Για απιστία περί την υπηρεσία και για παράβαση του νόμου περί ευθύνης υπουργών (για τη ρύθμιση των χρεών των Γιώργου Κοσκωτά και Σωκράτη Καλκάνη): Ένοχος. Ποινή: Φυλάκιση 2 1/2 ετών (εξαγοράσιμη προς 1.000 δραχμές τη μέρα) και τριετής στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων.Γιώργος Πέτσος (πρώην Υφυπουργός Βιομηχανίας, Έρευνας και Τεχνολογίας):
Για παράβαση του νόμου περί ευθύνης υπουργών (για παράνομη έκδοση άδειας για την ανέγερση κτηρίων της «Γραμμής Α.Ε.» του Γιώργου Κοσκωτά στην Παλλήνη): Ένοχος. Ποινή: Φυλάκιση 10 μηνών με διετή αναστολή και διετής στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων.Για ηθική αυτουργία σε απιστία κατ’ εξακολούθηση σε βαθμό κακουργήματος (για τις καταθέσεις των ΕΛΤΑ στην Τράπεζα Κρήτης): ΑθώοςΓια παθητική δωροδοκία σε βαθμό κακουργήματος: Αθώος λόγω αμφιβολιώνΟ Δημήτρης Τσοβόλας εξαγόρασε την ποινή του (κατέθεσε μέσω του συνηγόρου του το ποσό του 1.524.450 δραχμών), ενώ παράλληλα λόγω της στέρησης των πολιτικών του δικαιωμάτων εξέπεσε του βουλευτικού του αξιώματος. Και οι 19 επιλαχόντες του ψηφοδελτίου αρνήθηκαν να τον αντικαταστήσουν (απόφαση του ΠΑΣΟΚ), με αποτέλεσμα να διεξαχθεί επαναληπτική ψηφοφορία στην εκλογική περιφέρεια της Β’ Αθήνας (5 Απριλίου 1992) και την έδρα κατέκτησε ο Γεώργιος – Αλέξανδρος Μαγκάκης.
Με πληροφορίες από το wikipedia
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κοινωνικό μέρισμα 2019: Ο Μητσοτάκης για την πληρωμή Δεκεμβρίου
- Έδιωξαν το πλοίο της ΜΚΟ «Open Arms» οι κάτοικοι της Σύμης
- Η Μαρέβα Μητσοτάκη με σοφιστικέ look στην παρουσίαση προγράμματος του Iδρύματος Μαριάννα Βαρδινογιάννη
- Τράπεζες προμήθεια: Γιατί κάνουν νέες αυξήσεις
- Δείτε αναλυτικά τους μέσους όρους των καναλιών για χθες Τετάρτη 9/10/2019
- Επιστρέφει το Survivor;
- Μετά τους τζιχαντιστές οι Κούρδισσες μαχήτριες τα βάζουν με τους κομάντο του Ερντογάν (pics)
- Η Ιωάννα Τούνη αποκάλυψε πόσα κιλά είναι
- Γυναίκα σε τουρκικό σόου λιποθύμησε επειδή της έκοψαν τα μαλλιά
- The Voice: Το κακό παράγινε αλλά κανείς δεν το παρατήρησε
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις altsantiri
- Αυτά θα είναι τα επαγγέλματα με τη μεγαλύτερη ζήτηση έως το 2030 σε Ελλάδα και Ευρώπη
- Όσα παίρνει ο άνεμος – Eλικόπτερο «ισοπέδωσε» εξέδρα επισήμων (video)
- Διάρρηξη σε κοσμηματοπωλείο στο κέντρο της Αθήνας – Έγιναν… καπνός οι δράστες
- Μια από τις αρχαιότερες βυθισμένες πόλεις του κόσμου «κρύβεται» στην Ελλάδα – Μοναδικές εικόνες (video)
- Μνήμες από το «βρώμικο ’89» ξυπνά ο Τσοβόλας με την υπόθεση Παπαγγελόπουλου
- Ο «Αγάπη μόνο» δεν θα γίνει ειδικός φρουρός – Δεν πέρασε την ψυχολογική αξιολόγηση
- Αυτά είναι τα επαγγέλματα με τη μεγαλύτερη ζήτηση στο μέλλον σε Ελλάδα και Ευρώπη
- Σφοδρή μετωπική σύγκρουση μικρού φορτηγού με ΙΧ στη Λαμία (video)
- Ωμή απειλή Ερντογάν: Θα στείλω 3,6 εκατ. πρόσφυγες στην Ευρώπη (video)
- Καυγάς Κατρίνη- Λαζαρίδη στον «αέρα»! «Αυτά όχι σε μένα- Γιατί τι θα μου κάνετε;»
- Τελευταία Νέα altsantiri
- Μνήμες από το «βρώμικο ’89» ξυπνά ο Τσοβόλας με την υπόθεση Παπαγγελόπουλου
- Ωμή απειλή Ερντογάν: Θα στείλω 3,6 εκατ. πρόσφυγες στην Ευρώπη (video)
- Αυτά θα είναι τα επαγγέλματα με τη μεγαλύτερη ζήτηση έως το 2030 σε Ελλάδα και Ευρώπη
- Αυτά είναι τα επαγγέλματα με τη μεγαλύτερη ζήτηση στο μέλλον σε Ελλάδα και Ευρώπη
- Πάμε Στοίχημα: Περισσότερα από 21 εκατ. ευρώ σε κέρδη μοίρασε την προηγούμενη εβδομάδα
- Η Τουρκία συνεχίζει το σφυροκόπημα των Κούρδων στη Βόρεια Συρία – «Ο κόσμος φοβάται γενοκτονία»
- Βοήθημα στους ασθενέστερους τον Δεκέμβριο, υποσχέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
- Όσα παίρνει ο άνεμος – Eλικόπτερο «ισοπέδωσε» εξέδρα επισήμων (video)
- Ο «Αγάπη μόνο» δεν θα γίνει ειδικός φρουρός – Δεν πέρασε την ψυχολογική αξιολόγηση
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Χειροπέδες σε τρία άτομα για παράνομα τυχερά παιχνίδια σε κατάστημα στη Θεσσαλονίκη
- Προσλήψεις 30 καθηγητών φυσικής αγωγής στο Δ. Παύλου-Μελά
- Αύριο απονέμεται το Νόμπελ Ειρήνης 2019 – Ποια είναι τα φαβορί
- Ερντογάν: Θα στείλουμε 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες στην Ευρώπη
- Ηλικιωμένο ζευγάρι βρέθηκε απανθρακωμένο από τις δασικές πυρκαγιές στην Αυστραλία
- Το εξώδικο του Αποστόλου στον Αλέξανδρο Ρήγα και τον ΣΚΑΪ (Video)
- Επίθεση στα εξάρχεια δέχθηκε ο Παναγιώτης Λαφαζάνη - «Τον φτύναμε και τον βρίζαμε, την επόμενη θα φύγει με φορείο»
- "Ψέμα στο ψέμα" στο Θέατρο Αγορά
- Κοινωνικό Μέρισμα τα Χριστούγεννα! «Θα έχουμε πλεόνασμα και θα δοθεί στους ασθενέστερους» προανήγγειλε ο Μητσοτάκης