«Μοιάζει με συντονισμένη επιχείρηση» – Πώς λειτούργησαν τα fake news και οι θεωρίες συνωμοσίας στη δολοφονία Φλόιντ

Από την αρχή των διαδηλώσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα τοξικά fake news κατακλύζουν το Ιντερνετ: «Ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ ήταν σκηνοθετημένος». «Οι αρχές διέκοψαν τις επικοινωνίες στην αμερικανική πρωτεύουσα». «Άνθρωποι πληρώθηκαν για να παίξουν τους επαγγελματίες αναρχικούς».

Τα fake news

ενισχύουν την καχυποψία και τη διχόνοια την ώρα που η χώρα ζει μία στιγμή έκρηξης της οργής, μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ στα χέρια λευκού αστυνομικού στις 25 Μαΐου στην Μινεάπολις.

Αυτές οι δήθεν «πληροφορίες» που έχουν ως στόχο την απονομιμοποίηση των διαδηλωτών, απειλούν να μεγαλώσουν το χάσμα ανάμεσα στους υποστηρικτές των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας και τους αντιπάλους, όπως και ανάμεσα στους διαδηλωτές και τις δυνάμεις ασφαλείας.

Τα γεγονότα που συγκλονίζουν τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι «εξαιρετικά ευάλωτα στη χειραγώγηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης», λέει ο Emerson Brooking, ειδικός στην παραπληροφόρηση σε ερευνητικό εργαστήριο του Atlantic Council.

«Κάθε πολιτική κρίση προσφέρεται για εκμετάλλευση. Η απειλή είναι ακόμη μεγαλύτερη όταν η κρίση εξελίσσεται με ταχύτητα, όταν σημαδεύεται από βία ή όταν θίγει ένα υπερευαίσθητο κοινωνικό πρόβλημα. Ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ και οι διαδηλώσεις που ακολούθησαν συγκεντρώνουν και τα τρία χαρακτηριστικά».

Απονομιμοποίηση των διαδηλωτών

Ο Τζορτζ Φλόιντ πέθανε με χειροπέδες, με το πρόσωπο στο έδαφος, όταν ένας αστυνομικός έβαλε το γόνατό του στον λαιμό του για ατελείωτα λεπτά. Η εναντίον του κατηγορία είναι ότι χρησιμοποίησε πλαστό χαρτονόμισμα των 20 δολαρίων για να αγοράσει τσιγάρα.

Οι Αμερικανοί κατέβηκαν στους δρόμους σε 50 Πολιτείες για να καταγγείλουν τον θάνατό του σε διαδηλώσεις στην πλειονότητα τους ειρηνικές, αλλά οι λεηλασίες, οι εμπρησμοί και οι βανδαλισμοί δεν έλειψαν σε πολλές πόλεις.

Σε κάποια στιγμή, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να κατεβάσει τον στρατό για να καταστείλει τις ταραχές.

«Η πλειονότητα των fake news που έχω παρακολουθήσει έχουν ως στόχο την απονομιμοποίηση των διαδηλωτών», εξηγεί ο Emerson Brooking.

«Εφευρίσκοντας πράγματα, βγάζοντάς τα από τον πλαίσιό τους ή στρέφοντας τους προβολείς σε βίαια επεισόδια που ξεσπούν στο πλαίσιο ειρηνικών διαδηλώσεων, γίνεται δυνατόν για μία κυβέρνηση να νομιμοποιήσει τη χρήση της πλέον κατασταλτικής δύναμης απέναντί τους».

Παράδειγμα είναι οι απόπειρες για να δημιουργηθεί διχόνοια: μέλη εθνικιστικής οργάνωσης της άκρας δεξιάς Identity Evropa υποδύθηκαν στο Twitter ότι ανήκουν στο κίνημα antifa με τον πλαστό λογαριασμό @ANTIFA_US και ενθάρρυναν τους «συντρόφους» να επιδράμουν «στις συνοικίες των λευκών» για «να πάρουν πίσω αυτά που μας ανήκουν».

Στη συνέχεια τα screen save από το Twitter αναρτήθηκαν και διανεμήθηκαν μέσω του Facebook.

Χρήστες του Facebook έγραψαν επίσης ότι ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ ήταν σκηνοθετημένος, ότι ο άνθρωπος είναι ζωντανός, παρά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της νεκροψίας.

Συντονισμένη επιχείρηση

Στο Facebook αναρτήθηκαν επίσης εικόνες από μία πλαστή αγγελία «ζητούνται επαγγελματίες αναρχικοί», η οποία ψευδώς αποδόθηκε σε τοπική οργάνωση του Δημοκρατικού Κόμματος και στο ίδρυμα Open Society του Τζόρτζ Σόρος, τον οποίο οι συντηρητικοί τοποθετούν πρωταγωνιστή στις θεωρίες συνωμοσίας που διακινούν.

Η πλαστή είδηση για τη διακοπή των επικοινωνιών στην Ουάσινγκτον την 1η Ιουνίου κυκλοφόρησε με το hashtag #DCBlackout.

Ο Alex Engler, που μελετά τις συνέπειες της τεχνητής νοημοσύνης στο ίδρυμα Brookings, αναφέρει ότι οι τοξικές ειδήσεις περί διακοπής των επικοινωνιών κυκλοφόρησαν μέσω «εκατοντάδων ύποπτων λογαριασμών» στο πλαίσιο δράσης που «μοιάζει με συντονισμένη επιχείρηση».

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες tweet και οδήγησε στην έκθεση εκατομμυρίων ανθρώπων σε αυτήν τη θεωρία συνωμοσίας.

Η διάδοση αυτών των fake news είναι αρνητική για την εικόνα των διαδηλωτών, λέει ο ερευνητής.

«Οι διαδηλωτές έχουν νόμιμα κίνητρα και το μήνυμά τους είναι αποτελεσματικό όταν διαδίδεται με εντιμότητα. Όταν το μήνυμα αυτό σκιάζεται από πληροφορίες που αποδεικνύονται πλαστές, όπως με το #DCBlackout, οι αναποφάσιστοι παρατηρητές των εξελίξεων μπορεί να γυρίσουν την πλάτη στο κίνημα».

«Η παραπληροφόρηση δεν έχει πολιτικό χρώμα και κάνει κακό σε όλους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, κάνει περισσότερο κακό στους διαδηλωτές». «Διότι οι διαδηλωτές εξαρτώνται από την υποστήριξη του πληθυσμού, υποστήριξη που υπονομεύουν τα fake news», συνοψίζει ο Emerson Brooking.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα