Μουντιάλ με πρωταγωνιστές και μετανάστες – Το ποδόσφαιρο παίζεται… παντού και από τον καθένα (εικόνες – video)
Το μεταναστατευτικό είναι θέμα που «καίει» την ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αποδείχτηκε τις τελευταίες εβδομάδες και με τις αποφάσεις στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ηπείρου μας. Την ίδια ώρα, εθνικές ομάδες, οι περισσότερες από την Ευρώπη, αγωνίστηκαν-και θα παίξουν το σαββατοκύριακο στους τελικούς-στο Μουντιάλ της Ρωσίας, έχοντας πρωταγωνιστές και μετανάστες. Με πολλές από αυτές να ξεχωρίζουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο…
Είναι χαρακτηριστικό πως οι 83 από τους 230 ποδοσφαιριστές 10 ευρωπαϊκών εθνικών ομάδων έχουν άλλη καταγωγή. Μόνο που το ποδόσφαιρο παίζεται… παντού και από τον
Βέλγιο, Γαλλία, Αγγλία, έφτασαν στα ημιτελικά, έχοντας μεγάλες ποδοσφαιρικές προσωπικότητες. Ανάμεσά τους παίκτες διαφορετικής καταγωγής, κουλτούρας, αλλά με γνώμονα το καλό της χώρας και των χρωμάτων της δίνουν τα πάντα για την επιτυχία.
Οι άνθρωποι μεταναστεύουν, άλλωστε για διάφορους λόγους. Μερικοί αφήνουν την πατρίδα τους για οικονομικούς λόγους, άλλοι θέλουν να ξεφύγουν από τη βία, από τον πόλεμο και έτσι πολλοί που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο κάνουν συμβόλαια με ποδοσφαιρικούς συλλόγους. Το να βρεις μια ευρωπαϊκή ομάδα χωρίς μετανάστες είναι δύσκολο και αυτοί οι παίχτες, συχνά μερικοί από τους καλύτερους του κόσμου, συνήθως αφήνουν την πατρίδα τους σε νεαρή ηλικία με την ελπίδα να εξασφαλίσουν καλύτερες ευκαιρίες, να βρουν πιο ανθρώπινες συνθήκες ζωής. Αυτό μας δείχνει και το πώς λειτουργεί ο κόσμος στην πραγματικότητα. Από την άλλη, ισχυρά ευρωπαϊκά κράτη, εδώ και χρόνια, έκαναν αποικίες, όχι πάντα με καλούς σκοπούς, στην Αφρική, στην Ασία, στην Αμερική…
Δείτε τα ποσοστά μεταναστών σε εθνικές ομάδες της Ευρώπης, μαζί με το ποσοστό μετανάστευσης σε κάθε μία από αυτές τις χώρες…Η Γαλλία θα παίξει στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου και παιδιά μεταναστών αποτελούν το 78,3% των παικτών της εθνικής, των «τρικολόρ». Όταν το σύνολο των μεταναστών στη χώρα αγγίζει το 7%. Το 47.8% της ομάδας του Βελγίου, που θα αγωνιστεί στον μικρό τελικό, αποτελείται από γιους μεταναστών. Με τους μετανάστες να αποτελούν το 12,1% του πληθυσμού της χώρας.
Και σε άλλες εθνικές η εικόνα είναι ανάλογη. Στην Ελβετία το ποσοστό μεταναστών στην εθνική είναι πολύ μεγάλο, αγγίζει το 65,2%. Οι μετανάστες στη χώρα αποτελούν το 24% του πληθυσμού. Στην Αγγλία τουλάχιστον εννέα από τους 23 παίκτες έχουν καταγωγή από την Αφρική ή την Καραϊβική και το ποσοστό φτάνει στο 47,8%. Το 39,1% του ρόστερ των Γερμανών είναι παίκτες με άλλη καταγωγή, όπως και το 30,1% της Πορτογαλίας.
Οι Ισπανοί ακολουθούν με 17,4%, ενώ ίδιο ποσοστό έχουν και οι Σουηδοί. Επίσης, το 13% του ρόστερ της Δανίας αποτελείται από παίκτες με διαφορετική καταγωγή. Μέχρι και στην Ισλανδία, χώρα 330.000 κατοίκων το 4% του ρόστερ αποτελείται από παιδιά μεταναστών. Στη Σουηδία το ποσοστό στην εθνική ανέρχεται στο 17,4%, με τον Τζίτζι Ντουρμάζ (έχει Τούρκους γονείς) να… ενώνει όλη την χώρα όταν δέχτηκε και ρατσιτική επίθεση, μετά την ήττα από την Γερμανία.
Πλέον πολλοί παίκτες, που ψάχνουν ένα καλύτερος αύριο, αναδεικνύονται και στα κορυφαία πρωταθλήματα στον κόσμο και… απορρίπτουν την ευκαιρία να παίξουν για τις χώρες καταγωγής τους ή για τις χώρες καταγωγής των γονιών τους.
Πάμε να δούμε κάποιες εθνικές ομάδες που πήραν μέρος στο Μουντιάλ της Ρωσίας και είχαν μετανάστες. Ξεκινώντας από αυτές που θα αγωνιστούν στον μεγάλο και τον μικρό τελικό.
ΓΑΛΛΙΑ
Ο Τομά Λεμάρ γεννήθηκε στη Γουαδελούπη, ένα υπερπόντιο διαμέρισμα της Γαλλίας στην Καραϊβική και έπαιξε για την ομάδα της σχολικής αλληλεγγύης στη συγκεκριμένη περιοχή. Συνεπώς, δεν πρόκειται για ένα μετανάστη εφόσον έχει το δικαίωμα να παίξει για την εθνική ομάδα της Γαλλίας λόγω καταγωγής, αφού η πρώην αποικία έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της γαλλικής ποδοσφαιρικής κληρονομιάς που παράγει παίκτες όπως οι Παγκόσμιοι Πρωταθλητές Λίλιαν Τουράμ και Τιερί Ανρί.
Ο Στιβ Μανταντά (τερματοφύλακας) γεννήθηκε στην Κινσάσα, όταν η Δημοκρατία του Κονγκό ήταν γνωστή ως Ζαϊρ. Η οικογένειά του μετανάστευσε στη Γαλλία όταν αυτός ήταν σε νεαρή ηλικία. Τα μικρότερα αδέρφια του Ρίφι, Παρφέ και Όβερ γεννήθηκαν στη Γαλλία, είναι επίσης γνωστοί τερματοφύλακες. Ο Στιβ αποφάσισε να εκπροσωπήσει τη Γαλλία. Του δόθηκε το προσωνύμιο «Φρέντσι» από τους αδερφούς του, οι οποίοι έχουν παίξει για την εθνική ομάδα νέων του Κονγκό.
Ο Σαμουέλ Ουμτιτί γεννήθηκε στην Γιαούντ του Καμερούν και μετακινήθηκε στη Γαλλία με την οικογένειά του όταν ήταν 2 ετών. Επιλέχθηκε από τη Λυών όταν ήταν μόλις 8 ετών και τώρα παίξει στην Μπαρτσελόνα. Έκανε το ντεμπούτο του με την εθνική ομάδα της Γαλλίας ενάντια στην Ισλανδία το 2016.
ΚΡΟΑΤΙΑ
Ο Ιβάν Ράκιτιτς και ο Ματέο Κόβασιτς γεννήθηκαν στην Ελβετία και στην Αυστρία αντίστοιχα από Βόσνιους Κροάτες γονείς και ξεκίνησαν τις καριέρες τους στις συγκεκριμένες χώρες. Ο Ράκιτιτς έπαιξε για τις εθνικές ομάδες νέων της Ελβετίας και της Κροατίας. Πριν αποφασίσει να ακολουθήσει την ανδρική εθνική ομάδα της Κροατίας. Ο Κόβασιτς συμμετείχε στην U14 εθνική ομάδα του 2008 και στην Ανδρών αγωνίστηκε 2013.
ΒΕΛΓΙΟ
Το Βέλγιο έχει αλλάξει με το πέρασμα των χρόνων. Περίπου το 60% των Βέλγων είναι Φλαμανδοί, περισσότερο από 35% γαλλόφωνοι, ενώ υπάρχει και μικρή μειονότητα γερμανική. Φλαμανδοί και Γαλλόφωνοι ζουν σαν να μην υπάρχει κανείς άλλος από τους δύο, γυρίζοντας χαρακτηριστικά την πλάτη. Βλέπουν διαφορετικά τηλεοπτικά δίκτυα, διαβάζουν διαφορετικές εφημερίδες, πηγαίνουν σε διαφορετικά σχολεία και πανεπιστήμια και δύσκολα βρίσκονται σε ίδιες δουλειές. Κάποτε υπήρχε αποστροφή για τους μετανάστες. Η χώρα δεν είναι πλέον έτσι και η ομάδα λειτουργεί τώρα ως μαγνήτης για τα παιδιά των μεταναστών.
Πολλά από τα αστέρια της εθνικής έχουν ξένες ρίζες, μιλούν άπταιστα τις δύο γλώσσες της χώρας. Από τους 23 που ταξίδεψαν στη Ρωσία για το Μουντιάλ, οι 11 είναι παιδιά αλλοδαπών. Οι Κομπανί, Μπογιάτα, Τίλεμανς, Λουκάκου και Μπατσουαγί είναι από το Κονγκό, οι Φελαϊνί και Τσαντλί από το Μαρόκο, ενώ ο Καράσκο από την Ισπανία, ο Βίτσελ από την Μαρτινίκα, ο Γιανουζάι από το Κόσοβο και ο Ντεμπελέ από το Μάλι.
Δεκάδες χιλιάδες παιδιά και νέοι από φτωχές γειτονιές, πολλοί από τους οποίους ήταν παιδιά ή εγγόνια μεταναστών που ζουν στο Βέλγιο από τη δεκαετία του 1950 (Ισπανοί, Ιταλοί, Έλληνες, Τούρκοι, Αλβανοί, Κονγκολέζοι, Μαροκινοί), βλέπουν την επιτυχία των παικτών αυτών, ως ένα παράδειγμα που μπορούν να ακολουθήσουν.
France are through to the World Cup Final after defeating Belgium by 1 goal after last nights clash. Who will they face in Moscow between England & Croatia ?
–#Football #Mundial #Russia2018 #France #Mbape #Belgium pic.twitter.com/JAq7sOv9WE
— onlinebetting (@bestonlinebet) 11 Ιουλίου 2018
Η πολυπολιτισμικότητα αυτή, έχει αλλάξει και την αντιμετώπιση. Ο επιθετικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ρομέλου Λουκάκου, φιλοξενήθηκε πριν από δύο εβδομάδες στη διαδικτυακή έκδοση «The Players Tribune», όπου αφηγείται τα παιδικά του χρόνια της φτώχειας και της στέρησης, μιλώντας για την αλλαγή νοοτροπίας σε ένα μεγάλο μέρος της χώρας προς τα παιδιά της μετανάστευσης. Συγκλονίζει με τη συνέντευξή του και το μήνυμα στον παππού του: «Η κόρη σου είναι εντάξει. Δεν υπάρχουν αρουραίοι στο διαμέρισμα. Δεν κοιμόμαστε πλέον στο πάτωμα. Δεν υπάρχει πλέον άγχος. Είμαστε καλά τώρα… Δεν χρειάζεται πλέον να τσεκάρουν τις ταυτότητές μας. Ξέρουν τα ονόματά μας…».
ΑΓΓΛΙΑ
Ο Ραχίμ Στέρλινγκ γεννήθηκε στο Κίνγκστον της Τζαμάικα το 1994. Ο πατέρας του δολοφονήθηκε όταν αυτός ήταν μόλις δυο ετών και έφυγε για την Αγγλία με τη μητέρα του όταν έγινε τριών ετών. Παίζει ως επιθετικός και μέσος, από το 2012 αγωνίζεται στην εθνική Ανδρών της Αγγλίας.
ΕΛΒΕΤΙΑ
Ο Ιβόν Μβόγκο (τερματοφύλακας) γεννήθηκε στη Γιαούντ του Καμερούν. Έπαιξε πέντε χρόνια στη Γιουνγκ Μπόις (Ελβετία) και υπέγραψε στη Λειψία το 2017. Ακολούθησε την εθνική ομάδα της Ελβετίας για πρώτη φορά το 2016 παίζοντας ενάντια στη Λιθουανία.
Ο Ζακ Μουμπάντζε είναι ένας ακόμη Ελβετός παίκτης, γεννημένος στο Καμερούν. Η οικογένειά του μετακινήθηκε στη Γενεύη όταν αυτός ήταν 8 ετών και τώρα παίζει στην Τουλούζ. Και αυτός επίσης έκανε το ντεμπούτο του ενάντια στη Λιθουανία το 2016.
Ο Μπριλ Εμπολό έχει επίσης γεννηθεί στη Γιαούντ του Καμερούν. Η μητέρα του μετανάστευσε στη Βασιλεία με τα δυο της παιδιά. Έκανε το ντεμπούτο του με την εθνική ομάδα U16 πριν ακόμη αποκτήσει την ελβετική υπηκοότητα. Στην εθνική των Ανδρών αγωνίστηκε το 2015.
Ο Γιοάν Ντζουρού γεννήθηκε στην Ακτή Ελεφαντοστού. Αμέσως μετά τη γέννησή του, ο πατέρας του παντρεύτηκε μια Ελβετή και μετακόμισαν στη Γενεύη όταν ο διεθνής άσος ήταν μόλις εντός έτους. Έχει αγωνιστεί στην Άρσεναλ, το Αμβούργο και την Αντάλιασπορ. Αγωνίστηκε στην εθνική ομάδα Ελβετίας U16 και κλήθηκε στην Ανδρών το 2006.
Ο Βάλον Μπεχράμι γεννήθηκε στη Τίτοβα Μιτρόβικα (πρώην περιοχής της Σερβίας, τώρα ανήκει στο Κόσοβο), από αλβανούς γονείς. Μετακόμισε στην Ελβετία στην ηλικία των 5 ετών όταν και οι δυο του γονείς έχασαν τις δουλειές τους. Αρχικά κλήθηκε στην εθνική ομάδα U18, ακολούθησε η Ανδρών της οποίας είναι βασικότατος στέλεχος.
Παρόμοια ιστορία όπως αυτή του Μπεχραμί έχει ο Μπλερίμ Τζεμαϊλί. Γεννήθηκε στην ΠΓΔΜ από Αλβανούς γονείς. Η οικογένειά του μετανάστευσε στη Ζυρίχη όταν αυτός ήταν 4 ετών. Μεταξύ άλλων, έχει παίξει και για την ομάδα της πατρίδας του, αλλά όχι σε ματς με επίσημο χαρακτήρα. Σε συλλόγους ξεχώρισε σε
Τορίνο, Νάπολη και Γαλατασαράι.
Ο Τσερντάν Σακίρι, που ανακοινώθηκε από τη Λίβερπουλ την Παρασκευή (13/7) έχει γεννηθεί, επίσης, από αλβανούς γονείς στο Κόσσοβο. Μετανάστευσε με την οικογένειά του όταν ήταν μόλις ενός έτους. Έχει παίξει σε Βασιλεία, Μπάγερν Μονάχου, Ίντερ , Στόουκ Σίτυ. Συμμετείχε στην εθνική Παίδων της Ελβετίας (U17), το 2007 κλήθηκε στην Ανδρών.
Liverpool will pay £13 million for Xherdan Shaqiri with the Switzerland international undergoing a medical today in order to finalise his move from Stoke City having cut short his post-World Cup holiday.
✍ @_pauljoycehttps://t.co/hv08OAb0bp #LFC pic.twitter.com/epef2EVsRS
— Times Sport (@TimesSport) 13 Ιουλίου 2018
Ο Ζέλσον Φερνάντες γεννήθηκε στην Πράια στο Πράσινο Ακρωτήρι και μετανάστευσε με την οικογένειά του στη Σιόν της Ελβετίας όταν ήταν 5 ετών. Τότε ο πατέρας του δούλευε ως συντηρητής του γηπέδου της Σιόν, ομάδα στην οποία ξεκίνησε να παίζει όταν ήταν περίπου 9 ετών. Η εξέλιξή του ήταν μοναδική έχει αγωνιστεί σε Μάντσεστερ Σίτι, Σπόρτινγκ, Φράιμπουργκ και Άιντραχτ Φρανκφούρτης. Από το 2007 παίζει στην εθνική Ελβετίας.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Το 39,1% του ρόστερ της εθνικής Γερμανίας καλύφθηκε σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο από ποδοσφαιριστές που είτε γεννήθηκαν στο εξωτερικό, είτε ο ένας από τους δύο γονείς τους είναι αλλοδαπός.
Ο Μεζούτ Οζίλ από την Τουρκία, ο Σάμι Κεντίρα από την Τυνησία, ο Ζερόμ Μπόατενγκ από την Γκάνα και ο Μάριο Γκόμεζ από την Ισπανία. Στο παρελθόν οι Μίροσλαβ Κλόζε και Λούκας Ποντόλσκι είχαν ρίζες από την Πολωνία.
Να θυμίσουμε ότι πριν από το Μουντιάλ Γερμανοί πολιτικοί ζήτησαν την αποχώρηση των Μεσούτ Οζίλ, Ιλκάι Γκουτογκάν και Σενκ Τοσούν, τουρκικής καταγωγής από την Εθνική, επειδή φωτογραφήθηκαν με τον Νταγίπ Ερντογάν στο Λονδίνο. Έγινε χαμός με αυτό το θέμα.
Zvakubuda manje
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η «χρυσή» επένδυση του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου στο Καστρί
- 007: Αυτό είναι το κρησφύγετο του James Bond κρυμμένο στις χιονισμένες Άλπεις (Pics+Vid)
- Η Κατερίνα Καραβάτου συγκλόνισε με αποχαιρετισμό – κόλαφο: "Περίμενα να περάσουν οι ώρες της τελευταίας εκπομπής, ήταν αβάσταχτο" [video]
- Ο τάφος του Μ. Αλέξανδρου;
- Survivor 2 Τελικός: Το φινάλε και τι έγινε όταν έκλεισαν οι κάμερες
- Ο Ηλίας Γκότσης μεγάλος νικητής του Survivor 2018
- Έχασε το κινητό του σε ποτάμι και ο τρόπος που το βρήκαν προκαλεί έκπληξη
- Survivor 2: Μεγάλος νικητής ο Ηλίας Γκότσης
- Τραμπ και Μελάνια έστησαν τη Βασίλισσα - Οι τρεις στιγμές που εκνεύρισαν τους Βρετανούς και ίσως και την Ελισάβετ
- Τίτλοι τέλους για το Survivor: Το «ντου», τα κλάματα της Δαλάκα και ο μεγάλος νικητής
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις altsantiri
- Ανατροπή στον θάνατο της Ειρήνης Λαγούδη – Μάρτυρας δίνει νέα στοιχεία «φωτιά»
- Ταϊλάνδη: Η μυρωδιά οδήγησε τους διασώστες στα παιδιά – Βγαίνουν σε μια βδομάδα από το νοσοκομείο
- Το συγκλονιστικό κείμενο του Μάνου Αντώναρου για τη γυναίκα του και τον θάνατο: «Γινόμαστε ανάμνηση»
- Σαββατοκύριακο για βουτιές – Πολλή ζέστη, μέχρι 36 βαθμούς η θερμοκρασία
- Αναγκαστική προσγείωση πτήσης της Ryanair – 33 επιβάτες στο νοσοκομείο
- Τεράστια καταστροφή από τις φωτιές στο Λασίθι – Κάηκαν 3.300 στρέμματα
- Συνάντηση Ερντογάν – Τσίπρα: Τι συμφώνησαν για τους δύο έλληνες στρατιωτικούς
- Μουντιάλ με πρωταγωνιστές και μετανάστες – Το ποδόσφαιρο παίζεται… παντού και από τον καθένα (εικόνες – video)
- Συνεχίζεται το θρίλερ με τους 450 μετανάστες στη Μεσόγειο – Η Μάλτα αρνείται τη διάσωση του πλεούμενου
- Τελευταία Νέα altsantiri
- Μουντιάλ με πρωταγωνιστές και μετανάστες – Το ποδόσφαιρο παίζεται… παντού και από τον καθένα (εικόνες – video)
- Ανατροπή στον θάνατο της Ειρήνης Λαγούδη – Μάρτυρας δίνει νέα στοιχεία «φωτιά»
- Το συγκλονιστικό κείμενο του Μάνου Αντώναρου για τη γυναίκα του και τον θάνατο: «Γινόμαστε ανάμνηση»
- Αναγκαστική προσγείωση πτήσης της Ryanair – 33 επιβάτες στο νοσοκομείο
- Συνάντηση Ερντογάν – Τσίπρα: Τι συμφώνησαν για τους δύο έλληνες στρατιωτικούς
- Συνεχίζεται το θρίλερ με τους 450 μετανάστες στη Μεσόγειο – Η Μάλτα αρνείται τη διάσωση του πλεούμενου
- Ταϊλάνδη: Η μυρωδιά οδήγησε τους διασώστες στα παιδιά – Βγαίνουν σε μια βδομάδα από το νοσοκομείο
- Τεράστια καταστροφή από τις φωτιές στο Λασίθι – Κάηκαν 3.300 στρέμματα
- Σαββατοκύριακο για βουτιές – Πολλή ζέστη, μέχρι 36 βαθμούς η θερμοκρασία
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Με προβλήματα η κίνηση για Χαλκιδική - Καραμπόλα αυτοκινήτων
- Διακοπή νερού σε περιοχές της Θεσσαλονίκης
- FT: Απόπειρα δωροδοκίας στην Αλεξανδρούπολη από τους Ρώσους διπλωμάτες
- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας λόγω συναυλίας
- Απίστευτο περιστατικό στη Χαλκίδα: Πήγε για ψάρεμα και "έπιασε" ένα ελάφι
- ΠΑΜΕ: Η πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ (ΔΑΚΕ/ΣΥΝΕΚ/ΠΕΚ-ΠΑΣΚ) λειτουργεί ως κυβερνητικός λαγός υπέρ της αντιεκπαιδευτικής αξιολόγησης!
- Τραμπ και Μελάνια έστησαν τη Βασίλισσα - Οι τρεις στιγμές που εκνεύρισαν τους Βρετανούς και ίσως και την Ελισάβετ
- Ονδούρα: Εκατοντάδες παιδιά μεταναστών χωρίστηκαν από τους γονείς τους στις ΗΠΑ
- Δ. Βίτσας: Η Τουρκία πρέπει να επιστρέψει τους δύο στρατιωτικούς στην Ελλάδα