«Ναι» σε γεωγραφικό προσδιορισμό λέει ο Ζάεφ – Μετονόμασε αεροδρόμιο και αυτοκινητόδρομο

Υλοποιεί τη δέσμευση που είχε λάβει μετά τη συνάντηση στο Νταβός με τον Αλέξη Τσίπρα ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜΟι νέες ονομασίες του αεροδρομίου και της εθνικής οδού της ΠΓΔΜ«Σημαντική εξέλιξη προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης του αλυτρωτισμού», σχολιάζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών«Πλήρως ενημερωμένη η κοινή γνώμη της χώρας», λέει η κυβέρνηση της ΠΓΔΜΓιοχάνες Χαν: Δεν τίθεται λόγος ένταξης της ΠΓΔΜ ακόμη στην Ε.Ε., αλλά για αρχικό στάδιο διαπραγματεύσεων

Ο

πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ δήλωσε το απόγευμα της Τρίτης ότι η χώρα του είναι έτοιμη να αποδεχτεί γεωγραφικό προσδιορισμό στην ονομασία της.

Δείτε επίσης: Ο Ζάεφ μετονομάζει αεροδρόμιο και εθνική οδό από «Μέγας Αλέξανδρος» (εικόνες – video)

Πρόσθεσε ότι το υπουργικό συμβούλιο της ΠΓΔΜ αποφάσισε σήμερα, Τρίτη τη μετονομασία του αεροδρομίου από «διεθνές αεροδρόμιο Μέγας Αλέξανδρος» σε «διεθνές αεροδρόμιο Σκοπίων» και τη μετονομασία της εθνικής οδού της ΠΓΔΜ, που οδηγεί στα σύνορα με την Ελλάδα, από «εθνική οδός Αλέξανδρος ο Μακεδών» σε «εθνική οδός Φιλία».

Δείτε επίσης: Ο Ζάεφ επιβεβαιώνει Κοτζιά: Έως τα μέσα του 2018 θα έχει βρεθεί λύση στο Σκοπιανό

«Σημαντική εξέλιξη προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης του αλυτρωτισμού», σχολιάζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών

Ως ένα θετικό βήμα και μία σημαντική εξέλιξη χαρακτηρίζει το υπουργείο Εξωτερικών την απόφαση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ.

Δείτε επίσης: Χαιρετίζει το υπουργείο Εξωτερικών τη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων

«Η σημερινή απόφαση», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, «είναι ένα θετικό βήμα για την αντιστροφή των όσων έγιναν την τελευταία δεκαετία και επιβάρυναν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Είναι μια σημαντική εξέλιξη προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης του αλυτρωτισμού και ευελπιστούμε ότι θα σημάνει το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου στις σχέσεις των δύο χωρών και λαών μας».

«Πλήρως ενημερωμένη η κοινή γνώμη της χώρας», λέει η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ

«Η κοινή γνώμη της χώρας είναι πλήρως ενημερωμένη, η λύση (για το θέμα του ονόματος) είναι εφικτή και για αυτόν τον σκοπό βρίσκεται σε εξέλιξη διαπραγματευτική διαδικασία», αναφέρεται σε ανακοίνωση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ.

Δείτε επίσης: «Εφικτή μια αμοιβαία αποδεκτή λύση», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ

«Στη συνάντηση μεταξύ των πρωθυπουργών, Ζόραν Ζάεφ και Αλέξη Τσίπρα, στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, για πρώτη φορά μετά από δύο δεκαετίες, αποδεσμεύτηκαν οι διαδικασίες που οδηγούν σε αξιοπρεπή λύση των ανοιχτών θεμάτων της Ελλάδας και της ‘Δημοκρατίας της Μακεδονίας’ ως δύο γειτονικών ευρωπαϊκών χωρών. Για την καλή βούληση που εκδηλώνουν οι δύο πλευρές, η κοινή γνώμη ενημερώθηκε πλήρως. Η εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης είναι εφικτή και γι’ αυτόν τον σκοπό βρίσκεται σε εξέλιξη διαπραγματευτική διαδικασία. Χρειάζεται καλή βούληση και συμβιβασμός από τις δύο πλευρές για να επιτευχθεί λύση, η οποία θα σέβεται την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα των πολιτών των δύο χωρών. Για κάθε επόμενο σημαντικό βήμα προόδου κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων η κοινή γνώμη θα ενημερωθεί εκ νέου πλήρως», προστίθεται στην ανακοίνωση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ.

Δείτε επίσης: «Το συλλαλητήριο δεν αλλάζει την πολιτική της κυβέρνησης», τόνισε ο Κοτζιάς (video)

Γιοχάνες Χαν: Δεν τίθεται λόγος ένταξης της ΠΓΔΜ ακόμη στην Ε.Ε., αλλά για αρχικό στάδιο διαπραγματεύσεων

«Σε πρώτη φάση δεν τίθεται λόγος για ένταξη της ΠΓΔΜ ακόμη στην Ε.Ε., αλλά για αρχικό στάδιο διαπραγματεύσεων», απάντησε ρητά ο επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ «αν λυνόταν το ονοματολογικό θέμα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ που διαπραγματεύονται οι δύο χώρες, η ΠΓΔΜ θα πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις για την ένταξη στη Ε.Ε;».

Όσον αφορά στο ονοματολογικό με την ΠΓΔΜ, ο επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική της Ε.Ε. (Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και τις Διαπραγματεύσεις Διεύρυνσης της Ε.Ε.) και κατά συνέπεια υπεύθυνος της στρατηγικής ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων ανέφερε πως δεν είναι το μόνο και πως τα Σκόπια έχουν και άλλα πολλά θέματα να λύσουν. «Η ΠΓΔΜ πρέπει να ανταποκριθεί σε μία μεγάλη λίστα από προϋποθέσεις και μεταρρυθμίσεις που στην ουσία είναι εσωτερικές υποθέσεις, όπως η μεταρρύθμιση του συστήματος δικαιοσύνης, η νομοθεσία της σχετικά με τις μυστικές υπηρεσίες της, αλλά και στο τομέα των ΜΜΕ. Η λίστα είναι μεγάλη. Τον πακέτο είναι μεγάλο και έχουν πολύ δουλειά να κάνουν πριν από μια υποτιθέμενη ένταξη», τόνισε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Χαν.

Keywords
Τυχαία Θέματα