Ναρκωτικά και καταλήψεις ΑΕΙ – Αναλυτικά τι καταγράφει το πόρισμα Παρασκευόπουλου για τα Πανεπιστήμια

Προτάσεις για ήπιες δράσεις αντιμετώπισης του φαινομένου της παραβατικότητας στους χώρους των Πανεπιστημίων περιλαμβάνει το πόρισμα της επιτροπής για τη βία στα ΑΕΙ, το οποίο φέρνει στο φως η «Εφημερίδα των Συντακτών».

Ο Κώστας Γαβρόγλου χαρακτήρισε «εξαιρετικό» το πόρισμα που αναλύει την παραβατικότητα στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ενώ ο Νίκος Παρασκευόπουλος, επικεφαλής της επιτροπής, πανεπιστημιακός και πρώην υπουργός, υπογράμμισε τη συνθετότητα του προβλήματος και ευχαρίστησε

την πανεπιστημιακή κοινότητα για τη συμβολή της.

Το πόρισμα θα σταλεί στις διοικήσεις των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, στις νεολαίες των κομμάτων και στις φοιτητικές παρατάξεις, προκειμένου να διατυπώσουν μέχρι τις 30 Οκτωβρίου στην επιτροπή τις παρατηρήσεις τους ή και νέες προτάσεις επί του πορίσματος.

Οι προτάσεις που απορρέουν από το πόρισμα επικεντρώνονται σε τρεις κατηγορίες: τα φαινόμενα πώλησης και χρήσης ναρκωτικών, τις καταλήψεις πανεπιστημιακών χώρων και τα περιστατικά ήπιας παραβατικότητας.

Μεταξύ άλλων η εισήγηση για τις καταλήψεις είναι πως σε περίπτωση που προκαλούνται από εξωπανεπιστημιακούς θα πρέπει να εφαρμόζεται ό,τι προβλέπει ο νόμος σε περιπτώσεις τέλεσης αξιόποινων πράξεων. Προτείνεται ακόμη ο εποικοδομητικός διάλογος για τις καταλήψεις που πραγματοποιούνται από τους φοιτητές των ιδρυμάτων, ενώ σε περιπτώσεις καταλήψεων για να πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις προτείνεται η δημιουργία χώρων αναψυχής στα ΑΕΙ.

Το ίδιο αναφέρεται και για τους υπό κατάληψη χώρους που χρησιμοποιούνται ως στέκια όπου προτείνεται να δημιουργηθούν άλλοι χώροι και οι κατειλημμένοι να επιστραφούν στα Πανεπιστήμια.

Αναφορικά με το ζήτημα του εμπορίου ναρκωτικών προτείνεται να αντιμετωπιστεί το θέμα της αγοραπωλησίας έξω από τους πανεπιστημιακούς χώρους, αλλά και να υπάρξουν δράσεις ενημέρωσης εντός των ΑΕΙ, αλλά και παρεμβάσεις προς τους χρήστες.

Η επιτροπή Παρασκευόπουλου έλαβε υπόψη της και την έρευνα που είχε πραγματοποιήσει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Αχιλλές Ζαπράνης και έφθασε στο συμπέρασμα ότι δεν προέκυψε μείωση της παραβατικότητας από την κατάργηση του ασύλου που είχε αποφασίσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Αντιθέτως η εφαρμογή του νόμου Διαμαντοπούλου μάλλον έφερε πολλαπλασιασμό περιστατικών και φαινομένων βίας.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Keywords
Τυχαία Θέματα