Νέα γκάφα από τον Τραμπ: Ρωτούσε πρώην σκλάβα του ISIS γιατί… τιμήθηκε με Νόμπελ

Σε μια νέα γκάφα υπέπεσε ο Ντόναλντ Τραμπ, καθώς ρώτησε πρώην σκλάβα του ISIS γιατί… τιμήθηκε με Νόμπελ.

Πρόκειται για τη Νάντια Μουράντ, η οποία τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 2018 και πήγε την Τετάρτη (17/07) στον Λευκό Οίκο για να ζητήσει από την αμερικανική κυβέρνηση να υποστηρίξει την υπόθεση της μειονότητας των Γεζίντι. Δεν πρέπει να περίμενε πως ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα αγνοούσε

την ιστορία της ίδιας, αλλά και του λαού της.

Η Μουράντ, μια από τις χιλιάδες γυναίκες και μικρά κορίτσια της μειονότητας των Γεζίντι που απήχθησαν και μετατράπηκαν σε σκλάβες του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), την περίοδο που η τζιχαντιστική οργάνωση καταλάμβανε αχανείς εκτάσεις του Ιράκ το 2014, πήγε στο Οβάλ Γραφείο μαζί με μια μικρή ομάδα ανθρώπων που επέζησε αυτού του ανελέητου θρησκευτικού διωγμού προκειμένου να συναντηθεί με τον Τραμπ στο περιθώριο εκδήλωσης για τις θρησκευτικές ελευθερίες που οργάνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ενώ αφηγείτο πως η μητέρα της και έξι αδέλφια της σκοτώθηκαν και διευκρίνιζε πως 3.000 Γεζίντι συνεχίζουν να αγνοούνται ως ακόμα και σήμερα, ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας τη διέκοψε. «Και πήρατε βραβείο Νόμπελ; Είναι απίστευτο. Για ποιον λόγο σας το έδωσαν;», ρώτησε.

‘You had the Nobel Prize?’ Trump meets Yazidi activist Nadia Murad

The Nobel laureate met the president to ask him to help her community, which was devastated by the Islamic State group in Iraqhttps://t.co/cPr1KCKMV2 pic.twitter.com/cXDFCh6FAf

AFP news agency (@AFP) July 18, 2019

Έπειτα από μια σύντομη παύση, η Νάντια Μουράντ, που μοιράστηκε το βραβείο με τον Κονγκολέζο Ντένις Μουκουένγκε, επανέλαβε την ιστορία της.

«Έπειτα απ’ όλα όσα μου συνέβησαν, δεν έμεινα με τα χέρια σταυρωμένα. Είπα καθαρά σε όλο τον κόσμο ότι το ΙΚ βίαζε χιλιάδες γυναίκες της εθνότητας των «Γεζίντι», θύμισε. «Σας παρακαλώ, κάντε κάτι. Αυτό δεν αφορά απλά και μόνο μια οικογένεια», πρόσθεσε, απευθυνόμενη στον αμερικανό πρόεδρο.

“They gave you Nobel for what?” Trump asks Yazidi activist Nadia Murad https://t.co/x2UqUnWBZE pic.twitter.com/YgeXpZbRw2

— NDTV (@ndtv) July 18, 2019

Ο δισεκατομμυριούχος φάνηκε να μην έχει επίγνωση του θέματος ούτε όταν η νεαρή του ζήτησε να πιέσει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Ιράκ και τις κουρδικές αρχές προκειμένου να φροντίσουν να υπάρξουν οι αναγκαίες προϋποθέσεις ώστε οι Γεζίντι να μπορέσουν να επιστρέψουν στις εστίες τους.

«Αλλά το ΙΚ έχει φύγει… και τώρα είναι εκεί οι Κούρδοι και ποιος;» ρώτησε ο Τραμπ. Πριν να τη διαβεβαιώσει λίγο αργότερα: «Γνωρίζω την περιοχή πολύ καλά».

Ο αμερικανός πρόεδρος δεν φάνηκε εξάλλου να είναι εξοικειωμένος ούτε με το ζήτημα της μειονότητας των Ροχίνγκια, όταν συναντήθηκε, στην ίδια εκδήλωση, με εκπρόσωπο της μουσουλμανικής εθνικής ομάδας που μετατράπηκε στον στόχο ενός κύματος φονικής καταστολής πριν από δύο χρόνια στη Μιανμάρ, όπου ερευνητές του ΟΗΕ κάνουν λόγο περί «γενοκτονίας».

A survivor of the 2014 Yazidi genocide in northern Iraq, Nadia Murad finds herself thrust onto the world stage as the voice of her people. #OnHerShouldersPBS premieres on Monday, July 22 at 9PM on @POVdocs: https://t.co/0AvH2tvwDM pic.twitter.com/RopmkNNSd0

— POV on PBS (@POVdocs) July 15, 2019


Κι αυτό παρότι μία ημέρα νωρίτερα, η κυβέρνησή του ανακοίνωσε κυρώσεις σε βάρος κορυφαίων αξιωματικών του στρατού της ασιατικής χώρας για την «εθνική εκκαθάριση» των Ροχίνγκια. Η κυβέρνηση του Τραμπ μιλά συχνά για την ανάγκη να προωθηθεί η θρησκευτική ελευθερία, προτεραιότητα για πολλούς ευαγγελικούς χριστιανούς.

He asked me to take my clothes off. He put me in a room with the guards, then they proceeded to commit their crime until I fainted.

Nadia Murad was taken by ISIS & raped, tortured. She survived genocide. pic.twitter.com/KXFpKIkRmX

— Zakir Khan (@ZakirKhan012) April 22, 2019


Υποστηρικτές του Τραμπ αποθεώνουν τα «ρατσιστικά» σχόλιά του

Υπό τις επευφημίες των ένθερμων υποστηρικτών του, οι οποίοι φώναζαν το σύνθημα «στείλε τη πίσω», ο Ντόναλντ Τραμπ χρησιμοποίησε την προεκλογική του συγκέντρωση στο Γκρίνβιλ, στη Βόρεια Καρολίνα, για να συνεχίσει τη «ρατσιστική» – όπως τη χαρακτηρίζουν οι αντίπαλοί του – επίθεση εναντίον των τεσσάρων βουλευτών του Δημοκρατικού Κόμματος, οι οποίες ανήκουν σε εθνοτικές μειονότητες.

Το πλήθος αναφερόταν κυρίως στην Ιλάν Όμαρ, τη μουσουλμάνα βουλευτή από τη Σομαλία, που πήγε πρόσφυγας στις ΗΠΑ για να δραπετεύσει από τον πόλεμο στη χώρα της πριν από περίπου 30 χρόνια και λίγο αργότερα πήρε την Αμερικανική υπηκοότητα. αναφέρει η «Guardian».

Η Όμαρ είναι μία από τις τέσσερις πολιτικούς που εξελέγησαν με τους Δημοκρατικούς στα τέλη της περασμένης χρονιάς και ο Τραμπ εκτιμά πως πρέπει να «γυρίσουν πίσω» στις χώρες καταγωγής τους από την Κυριακή, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων.

Οι υπόλοιπες τρεις, η Αλεξάντρια Οκάσιο Κορτές από τη Νέα Υόρκη, η Αγιάνα Πρίσλεϊ από τη Μασαχουσέτη και η Ρασίντα Τλάιμπ από το Μίσιγκαν, έχουν γεννηθεί στις ΗΠΑ. Και οι τέσσερις αποτελούν μια ομάδα πολιτικών γνωστή ως «απόσπασμα», καθώς ασκεί δριμεία κριτική στον Αμερικανό πρόεδρο, αλλά και στην νυν ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Donald Trump sparks chants of ‘send her back’ as he rages against minority US congresswomen https://t.co/lnssfHNBv8

— The Sun (@TheSun) July 18, 2019


Έως την Τετάρτη ο Ντόναλντ Τραμπ απέφευγε να τις κατονομάσει, αν και ήταν πασιφανές σε ποιες αναφερόταν όταν έλεγε ότι ασκούν κριτική στην κυβέρνησή του, ενώ στις χώρες καταγωγής τους η εγκληματικότητα βασιλεύει και τις προέτρεπε να επιστρέψουν εκεί. Την Τετάρτη (17/07) παρακινούμενος από το ένθερμο πλήθος, ο αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε, ωστόσο, και στις τέσσερις ονομαστικά.

Η Όμαρ έχει «ιστορικό παράφορου αντισημιτισμού», «συκοφάντησε τους γενναίους Αμερικανούς που προσπαθούσαν να αποκαταστήσουν την ειρήνη στη Σομαλία», αποπειράθηκε να υποβαθμίσει τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, αντιμετωπίζει «με περιφρόνηση τους σκληρά εργαζόμενους Αμερικανούς». Αυτά τόνισε ο Τραμπ στους υποστηρικτές του στη Βόρεια Καρολίνα, οι οποίοι άρχισαν πλέον να φωνάζουν ρυθμικά «Στείλε την πίσω.Στείλε την πίσω».

Εκτός από το πλήθος που ζητωκραύγαζε, ο αμερικανός πρόεδρος είχε έναν ακόμη λόγο να θριαμβολογεί. Νωρίτερα η Βουλή των Αντιπροσώπων ανέβαλε επ’ αόριστον τη διεξαγωγή ψηφοφορίας για την πρόταση να κινηθεί διαδικασίας παύσης του και παραπομπής του στη δικαιοσύνη, ευχαριστώντας τους Δημοκρατικούς που καταψήφισαν το μέτρο αυτό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/naftemporiki.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα