Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί την Τουρκία να διατηρήσει την κληρονομιά της Αγιάς Σοφιάς

Απογοήτευση εκφράζει το αμερικανικό υπουργείο των Εξωτερικών των ΗΠΑ για την απόφαση του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Μετά τη «βεβήλωση» του ναού της Ορθοδοξίας από τον τούρκο πρόεδρο, και στη νέα δήλωση… απαιτείται από τον «Σουλτάνο» να επαναφέρει το προηγούμενο καθεστώς της Αγίας Σοφίας. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με νέα παρέμβαση

καλεί την Άγκυρα να διατηρήσει την κληρονομιά της Αγιάς Σοφιάς.

Όπως λένε αναλυτικές, δεν ήταν τυχαίο που η στροφή της Τουρκίας, στο οθωμανικό της παρελθόν, έγινε στην επέτειο της υπογραφής της συνθήκης της Λωζάνης (24 Ιουλίου), που ουσιαστικά αντίστοιχα τότε είχε βάλει την «ταφόπλακα» στην οθωμανική αυτοκρατορία.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε σε ερώτηση του «Open TV» και της ιστοσελίδας «hellasjournal.com», που αφορούσε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας, σε τέμενος. Η αμερικανική κυβέρνηση καλεί την Τουρκία να διατηρήσει την κληρονομιά αυτού του – όπως αναφέρει – αξιοθαύμαστου κτιρίου και την αξεπέραστη ικανότητά της – τόσο σπάνια στον σύγχρονο κόσμο – να εξυπηρετεί την ανθρωπότητα ως μια πολύ απαραίτητη γέφυρα μεταξύ εκείνων των διαφορετικών θρησκευτικών παραδόσεων και πολιτισμών.

Επίσης, μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, που απλά φωτογραφήθηκε την Πέμπτη (23/07) με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Ελπιδοφόρο, δεν έχει τοποθετηθεί για το ανοσιούργημα του Ερντογάν και την προσβολή του χριστιανικού κόσμου, όχι μόνο των Ορθοδόξων. Η εκστρατεία για επανεκλογή του κ. Τραμπ, εκμεταλλεύεται τα φωτογραφικά στιγμιότυπα του Αμερικανού προέδρου με τον κ. Ελπιδοφόρο, για ψηφοθηρικά οφέλη ελπίζοντας να αποσπάσει τις ψήφους των Ελληνοαμερικανών ψηφοφόρων.

Υπενθυμίζεται ότι οι αντιδράσεις για τη «βεβήλωση» της Αγιάς Σοφιάς από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι πολλές τόσο στην Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο από το πρωί της Παρασκευής (24/07), ημέρα που ο ναός έγινε κι επισήμως τζαμί, με την πρώτη μουσουλμανική προσευχή με σόου από τον «Σουλτάνο».

Υπήρξε νέα παρέμβαση του ελληνικού που ανέφερε σε ανακοίνωση ΥΠΕΞ για Αγιά Σοφιά: «Η Τουρκία παραβιάζει τις υποχρεώσεις της έναντι της UNESCO».

«Ράπισμα» στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κι από τη Γερμανία. «Αγιά Σοφιά και γεωτρήσεις εμπόδιο για διάλογο», τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Χάικο Μάας.

Την ίδια ώρα, πενθεί όλη η Ορθοδοξία, είχαμε νέα παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος τέλεσε το βράδυ της Παρασκευής (24/07) τη Ιερά Ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου στη Μητρόπολη των Αθηνών, η οποία ήταν κατάμεστη. Όλες οι εκκλησίες της χώρας τελούν την ίδια Ακολουθία, καθώς η σημερινή μέρα κηρύχτηκε ημέρα πένθους για την ελληνορθόδοξη Εκκλησία μετά τη μετατροπή της Αγία Σοφίας σε τζαμί και την τέλεση μουσουλμανικής προσευχής.

Η νέα δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει τα εξής:

«Όπως είπαμε προηγουμένως, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι απογοητευμένες από την απόφαση της κυβέρνησης της Τουρκίας να αλλάξει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί.

Η Αγία Σοφία αποτελεί μαρτυρία όχι μόνο της θρησκευτικής έκφρασης, αλλά και της καλλιτεχνικής και τεχνικής ιδιοφυΐας. Σημειώνουμε ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας δεσμεύτηκε να διατηρήσει και να προβάλλει την ιστορική θρησκευτική εικονογραφία της Αγίας Σοφίας και να διασφαλίσει την προσβασιμότητα χωρίς εμπόδια σε όλους τους επισκέπτες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν την κυβέρνηση της Τουρκίας να διατηρήσει την κληρονομιά αυτού του αξιοθαύμαστου κτηρίου και την αξεπέραστη ικανότητά της – τόσο σπάνια στον σύγχρονο κόσμο – να εξυπηρετεί την ανθρωπότητα ως μια πολύ απαραίτητη γέφυρα μεταξύ εκείνων των διαφορετικών θρησκευτικών παραδόσεων και πολιτισμών».

Ενοχλημένος ο Τραμπ μπροστά στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, δεσμεύθηκε για παρεμβάσεις

Την έντονη δυσαρέσκειά του για την απόφαση του τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να μετατρέψει τον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας σε τζαμί εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, με τον οποίο συναντήθηκε στον Λευκό Οίκο.

Μετά την προγραμματισμένη συνάντηση που είχε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικλ Πενς, στην Ουάσινγκτον, η οποία διήρκεσε 30 λεπτά, ο κ. Τραμπ, πληροφορηθείς για την παρουσία του Αρχιεπισκόπου στον Λευκό Οίκο, τον κάλεσε στο γραφείο του και συζήτησε μαζί του διεξοδικά όλα τα κρίσιμα θέματα για περίπου 15 λεπτά.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ εμφανίστηκε έντονα ενοχλημένος και εξέφρασε τον προβληματισμό του για το θέμα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δη των θρησκευτικών ελευθεριών των μειονοτήτων στην Τουρκία.

Δήλωσε, μάλιστα, αρωγός και συμπαραστάτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου και προσωπικά του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, καθώς επίσης και του Ελληνισμού, και τόνισε ότι θα προχωρήσει άμεσα στις παρεμβάσεις που απαιτούνται.

Όπως τόνισε o αντιπρόεδρος Πενς με ανάρτησή του στο twitter, οι ΗΠΑ θα σταθούν σταθερά στο πλευρό της ελληνικής ορθόδοξης εκκλησίας στο κάλεσμά της η Αγία Σοφία να παραμείνει προσβάσιμη ως πηγή έμπνευσης για κάθε άνθρωπο κάθε πίστης.

As I told Archbishop @Elpidophoros today, America will stand firm with the Greek Orthodox Church in the call for Hagia Sophia to remain accessible as a source of inspiration and reflection for every person of every faith. pic.twitter.com/OsuMMuXqBC

Mike Pence (@Mike_Pence) July 23, 2020

«Είμαι ευγνώμων για τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Τραμπ και τον Αντιπρόεδρο Πενς στο Λευκό Οίκο. Μετέφερα την έντονη θλίψη μας για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, την ανησυχία μας για την ασφάλεια του Οικουμενικού Πατριαρχείου και την προστασία των θρησκευτικών ελευθεριών», ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος σε ανάρτησή του στο twitter.

Είμαι ευγνώμων για τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Trump και τον Αντιπρόεδρο Pence στο Λευκό Οίκο. Μετέφερα την έντονη θλίψη μας για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, την ανησυχία μας για την ασφάλεια του Οικουμενικού Πατριαρχείου και την προστασία των θρησκευτικών ελευθεριών.

— Elpidophoros (@Elpidophoros) July 23, 2020


Στη διάρκεια της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε σε εγκάρδιο κλίμα, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής έθεσε όλα τα κομβικά ζητήματα που αφορούν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ιδιαίτερα μάλιστα υπογράμμισε τη σημασία και την ανάγκη επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο συνόδευε ο γενικός επίτροπος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής πρωτοπρεσβύτερος π. Αλέξανδρος Καρλούτσος.

Φωτογραφίες: eurokinissi.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα