Νέα πρόκληση Ερντογάν στην Κύπρο – Ανοίγει μέρος της παραλίας στην Αμμόχωστο (video)

Το άνοιγμα τμήματος της παραλίας της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου ανακοίνωσε ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ, μαζί με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Κύπρος καταγγέλλει στο Συμβούλιο Ασφαλείας την Τουρκία…

Αναλυτικότερα, ο Ερσίν Τατάρ, μετέβη σήμερα, Τρίτη στην Άγκυρα, όπου είχε συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Τατάρ, ο οποίος είναι υποψήφιος στις «προεδρικές εκλογές» της επόμενης Κυριακής απέναντι στον

Μουσταφά Ακιντζί, έχοντας τη στήριξη της Άγκυρας, δήλωσε: «Το 2019 υποσχεθήκαμε το άνοιγμα του Βαρωσιού (το κλειστό μέρος της Αμμοχώστου) και τώρα πραγματοποιούμε το πρώτο βήμα». Υπογράμμισε επίσης ότι ανοίγει για τον κόσμο η παραλιακή ζώνη από την Πέμπτη.

Όπως αναφέρει ο Φιλελεύθερος Κύπρου, πρόκειται για απόφαση που εντάσσεται στην προσπάθεια του Ερντογάν να δώσει ώθηση στον Ερσίν Τατάρ για τις παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα, καθώς και να προκαλέσει την αντίδραση της ελληνοκυπριακής πλευράς με σκοπό να τορπιλίσει την προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών.

Λίγη ώρα πριν από την ανακοίνωση, ο Τατάρ ανήρτησε στο Twitter φωτογραφία, στην οποία φαίνεται η παραλία, και έγραψε: «Οι καλές μέρες δεν θα έρθουν σε εσάς, αλλά εσείς θα περπατήσετε σε αυτές».

Güzel günler sana gelmez, sen onlara yürüyeceksin. #YeniBir #GeleceğeYürüyoruz #DoğruKarar #ErsinTatar pic.twitter.com/BYyRFv3Fr0

— Ersin Tatar (@ersinrtatar) October 6, 2020

Ερντογάν: Εξέλιξη που έχει μεγάλη σημασία

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Τουρκίας, όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, δήλωσε ότι γνωρίζει τη σημασία της κίνησης για τους τουρκοκύπριους και πρόσθεσε: «Σε μια περίοδο κατά την οποία έχουν αυξηθεί οι επιθέσεις, αυτή η εξέλιξη έχει σημασία. Γνωρίζουμε ότι πολλοί θα ενοχληθούν, αλλά μέχρι σήμερα οι Τ/κ και εμείς κάναμε υπομονή χωρίς να έχουμε καμιά ανταπόκριση», είπε ο Ερντογάν και ευχήθηκε να ανοίξει αργότερα ολόκληρη η πόλη των Βαρωσίων.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί έχει δημοσίως εκφράσει στο παρελθόν τη διαφωνία του για τη συγκεκριμένη κίνηση.

Έντονη ανησυχία στη Λευκωσία, καταγγέλλει την Τουρκία στον ΟΗΕ

Στη Λευκωσία, σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα, επικρατεί έντονη ανησυχία, και έγινε καταγγελία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ είχαν προηγηθεί συνεχή διαβήματα προς την Τουρκία, με την ελπίδα να αποτραπούν οι ανακοινώσεις για τα Βαρώσια. Διαβήματα φέρονται να έγιναν και από τον ίδιο τον Αντόνιο Γκουτέρες και από αγγλοαμερικανικής πλευράς, ενώ η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, επικοινώνησε ήδη με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές του «Φιλελεύθερου», θεωρείτο δεδομένη η προσφυγή στα Ηνωμένα Έθνη και έτσι συνέβη. Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση της η κυπριακή προεδρεία σημειώνει ότι η Λευκωσία θα καταγγείλει στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στην ΕΕ και σε όλα τα διεθνή φόρα ως μια πράξη που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και έρχεται σε αντίθεση με τα τελευταία Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η ανακοίνωση της κυπριακής κυβέρνησης:

«Ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας καταδικάζουν με το πλέον έντονο τρόπο την απόφαση της κατοχικής Τουρκίας και του εγκάθετου της στα κατεχόμενα Ερσίν Τατάρ, να επεκτείνουν την άδεια εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων, σε μια προεκλογική φιέστα που έστησαν στην Άγκυρα, παραμονές της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη.

Αυτή η προκλητική και παράνομη ενέργεια της Τουρκίας και των εγκαθέτων της στην Κύπρο θα καταγγελθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ, στην ΕΕ και σε όλα τα διεθνή φόρα ως μια πράξη που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και έρχεται σε αντίθεση με τα τελευταία Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Το θέμα θα θέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Εθνικό Συμβούλιο σήμερα για ανταλλαγή απόψεων και λήψη αποφάσεων».

Πάντως, ο τουρκικός ισχυρισμός είναι ότι δεν αλλάζει το στάτους της περίκλειστης πόλης και δεν παραβιάζονται τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε για το θέμα τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ενώ υπήρχε επικοινωνία και με τον ρώσο ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ αλλά και ευρωπαίους αξιωματούχους.

Επίτροπος ΕΕ για θέματα Διεύρυνσης: Η ανακοίνωση Ερντογάν για άνοιγμα των Βαρωσίων δεν συμβάλλει στην αποκλιμάκωση στην περιοχή

Το άνοιγμα των Βαρωσίων «δεν συμβάλλει στην αποκλιμάκωση στην περιοχή» δήλωσε ο Επίτροπος της ΕΕ για θέματα διεύρυνσης Όλιβερ Βαρέλι, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την παρουσίαση των εκθέσεων προόδου για τις υπό ένταξη χώρες. Ο κοινοτικός επίτροπος διευκρίνισε ότι θα πρέπει να ενημερωθεί πλήρως για το περιεχόμενο των δηλώσεων του τούρκου προέδρου ώστε να προβεί σε ολοκληρωμένη τοποθέτηση.

Ακιντζί κατά Αγκυρας: Είναι μεγάλο λάθος όσα γίνονται με την Αμμόχωστο – Ντροπή για τη δημοκρατία οι παρεμβάσεις της Τουρκίας

Την ίδια ώρα, λάβρος κατά της Τουρκίας και του Ερσίν Τατάρ εμφανίστηκε ο Μουσταφά Ακιντζί στην πρώτη του αντίδραση μετά τις ανακοινώσεις για την Αμμόχωστο

Ο τουρκοκύπριος ηγέτης χαρακτηρίζει τις παρεμβάσεις της Τουρκίας τόσο στο ζήτημα της Αμμοχώστου όσο και σε αυτό του αγωγού μεταφορά νερού προς τα κατεχόμενα «ντροπή για τη δημοκρατία». Ειδικά για την Αμμόχωστο σημειώνει ότι πρόκειται για ένα μεγάλο λάθος και εκφράζει την πεποίθηση ότι οι τουρκοκύπριοι θα δώσουν την απάντηση σε όσα συμβαίνουν με την ελεύθερη βούληση τους στις εκλογές της Κυριακής…

«Είναι απαραίτητο να αξιολογηθεί το ζήτημα του Βαρωσιού με τρόπο που θα συμβάλλει στη λύση, δεν θα δημιουργήσει εμπόδιο για τη λύση, και δεν θα έρχεται σε σύγκρουση με τον ΟΗΕ. Πρόκειται για κάτι το οποίο έχω πει εδώ και πολύ καιρό. Ενώ ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ προετοιμάζεται για πρόσκληση στην ανεπίσημη συνάντηση 5 + 1 μετά τις εκλογές μας, οι προσπάθειες για το Βαρώσι μόλις λίγο πριν τις εκλογές, είναι ένα παράπτωμα που θα αφήσει τον Τουρκοκύπριο λαό σε μια δύσκολη κατάσταση στη διεθνή σκηνή.

Έχω το καθήκον να δηλώσω ότι είναι μεγάλο λάθος, λίγο πριν από τις εκλογές μας, η ξεκάθαρη μετατροπή σε εκλογικό υλικό ενός σημαντικός θέματος όπως αυτό του Βαρωσιού, το οποίο εμπίπτει στην ευθύνη της Προεδρίας. Πιστεύω ότι ο Τουρκοκύπριος λαός θα δώσει την απαραίτητη απάντηση στα όσα συμβαίνουν με την ελεύθερη βούλησή του», σημειώνει ο κ. Ακιντζί. 

Keywords
Τυχαία Θέματα