Νέες αποκαλύψεις για κυκλώματα στο Μάτι – «Στην περιοχή δρούσε εταιρεία δολοφόνων» (video)

Το εκτενές ρεπορτάζ του Γιώργου Κουβαρά για το Μάτι που κυκλοφόρησε στο περιοδικό «Πρακτορείο»«Μας πίεζαν για να πολεοδομηθεί το σύμπαν, τα πάντα»«Αισθάνθηκα πολλές φορές και απειλή για τα παιδιά μου και αυτό δεν ήταν σπάνιο»«Η πρώτη φορά στην περιοχή που η περιστροφή και η ένταση του αέρα, γύρω στα 10 μποφόρ, δεν είχε προηγούμενο», λέει ένας έμπειρος εθελοντής πυροσβέστηςΗ μαρτυρία ενός γάλλου τουρίστα

Με ένα εκτενές ρεπορτάζ του Γιώργου Κουβαρά για το Μάτι, τον τόπο της τραγωδίας, κυκλοφόρησε σήμερα, Πέμπτη το περιοδικό «Πρακτορείο». Το ζοφερό τοπίο, μετά τις φονικές πυρκαγιές, περιγράφεται

σε ένα συγκλονιστικό οδοιπορικό, κατά τη διάρκεια του οποίου γίνονται και σοβαρές αποκαλύψεις.

Συγκεκριμένα, η κ. Μαργαρίτα Καραβασίλη, πρώην Ειδική Γραμματέας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, επαναλαμβάνει τα περί ισχυρών πιέσεων για να μπει το Μάτι στο σχέδιο -τα οποία άλλωστε είχε πει και προ ολίγων ημερών- ενώ παράλληλα κάνει λόγο για ένα κύκλωμα που δρούσε στην περιοχή, το οποίο έγινε γνωστό ως «εταιρεία δολοφόνων» και είχε να κάνει και με περιουσίες ηλικιωμένων. «Αισθάνθηκα πολλές φορές και απειλή για τα παιδιά μου και αυτό δεν ήταν σπάνιο, γινόταν», εξομολογήθηκε.

«Υπήρχαν μονοπατάκια και κάτι σκαλάκια που δεν μπορεί κανείς να τα εντοπίσει αν δεν γνωρίζει την περιοχή, τον δρόμο κλείνουν μονοκατοικίες, ξενοδοχεία και μάντρες, κάποιος άνοιξε το σπίτι του να περάσουν και εγκλωβίστηκαν καθώς ήταν η μόνη διέξοδος προς την παραλία, που δεν ήταν εύκολα προσβάσιμη, με την έννοια της μορφολογίας του εδάφους. Και σκεφτείτε ότι η νομοθεσία προβλέπει ανά εκατό μέτρα ελεύθερη πρόσβαση προς την παραλία».

Για την κυρία Καραβασίλη ωστόσο πρόκειται για έγκλημα καθώς «η περιοχή ήταν προβληματική μιας και είχε πυκνοκατοικηθεί χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις, υποδομές και δρόμοι μιας και δεν είχε υπαχθεί ποτέ στο σχέδιο».

«Μας πίεζαν για να πολεοδομηθεί το σύμπαν, τα πάντα», λέει συγκεκριμένα η κ. Καραβασίλη και αποκαλύπτει στο «Πρακτορείο» ότι όταν επιχείρησε να βάλει τάξη στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Μάκρης, που συμπεριλαμβάνει και το Μάτι, ήταν «μια δύσκολη εποχή καθώς υπήρχε και ένα κύκλωμα που δρούσε στην περιοχή, το οποίο έγινε γνωστό ως «εταιρεία δολοφόνων» και είχε να κάνει και με περιουσίες ηλικιωμένων. Αισθάνθηκα πολλές φορές και απειλή για τα παιδιά μου και αυτό δεν ήταν σπάνιο, γινόταν».

Το χρονικό της τραγωδίας

Όλα ξεκίνησαν λίγο μετά το μεσημέρι της Δευτέρας από την Κινέτα. Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής σπεύδουν στην περιοχή για να περιορίσουν την καταστροφή. Λίγο πριν τις πέντε το απόγευμα ξεσπά η φωτιά στο Νταού Πεντέλης. Είναι αυτή που έμελλε να πάρει ανθρώπινες ζωές, που γρήγορα, έχοντας δημιουργήσει το δικό της «μικροκλίμα», κινείται ανεξέλεγκτα προς διάφορες κατευθύνσεις. Τα μέτωπα πολλαπλασιάζονται. Κινέτα, Κάλαμος, Νέος Βουτζάς, Ραφήνα, Στη μάχη με τις φλόγες 600 πυροσβέστες με 300 υδροφόρα οχήματα. Αλλά και εθελοντές πυροσβέστες.

«Στο πρώτο πεντάλεπτο η φωτιά σβήνει με ένα μπουκάλι νερό, στο δεκάλεπτο με έναν κουβά και μια μάνικα, αν η φωτιά ξεπεράσει τα 15 λεπτά και ο αέρας φυσά με 5 μποφόρ στο δάσος, τότε απαιτούνται πυροσβεστικά οχήματα. Αν καίει πάνω από μια ώρα τότε… θέλουμε αεροπλάνα και ελικόπτερα. Όταν η φωτιά πέρασε την Μαραθώνος σκεφτείτε ότι χρειάστηκε μονάχα 20 λεπτά για να φτάσει στη θάλασσα και να κάψει ό,τι καίγεται. Είναι η πρώτη φορά στην περιοχή που η περιστροφή και η ένταση του αέρα, γύρω στα 10 μποφόρ, δεν είχε προηγούμενο».

Είναι τα λόγια ενός έμπειρου εθελοντή πυροσβέστη που βρέθηκε στον Νέο Βουτζά και στο Μάτι από την πρώτη στιγμή. Ο Γιώργος Π. (από μετριοφροσύνη ζητά από το περιοδικό να μην γραφεί το επίθετό του) είναι ένας από εκείνους που πάλεψαν με τις φλόγες αλλά και έσωσε ζωές καθώς γνωρίζει πολύ καλά την περιοχή και γρήγορα κατάφερε την ώρα του πανικού να καθοδηγήσει ανθρώπους σε ασφαλή σημεία.

Πόσο ασφαλή όμως μπορεί να ήταν τα σημεία; Καταγράφουμε τον αιγιαλό στο Μάτι από εκεί που βρήκαν τραγικό θάνατο τουλάχιστον τα 24 άτομα που προσπάθησαν να φτάσουν στη θάλασσα. Δεν υπάρχει πρόσβαση από πουθενά. Μάντρες ιδιωτικών κατοικιών εμποδίζουν όποιον σκεφτεί να φύγει προς τη θάλασσα. Βρίσκουμε ένα μικρό μονοπάτι. Είναι αδύνατο να το διακρίνει κανείς σε κανονικές συνθήκες, πόσο μάλλον όταν μέσα στον πανικό πλησιάζουν οι φλόγες. Το ίδιο και στο Κόκκινο Λιμανάκι. Ιδιοκτησίες που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα κτισμένες στον αιγιαλό εμποδίζοντας και απαγορεύοντας ουσιαστικά την πρόσβαση.

«Αυτό ήταν το πιο συγκλονιστικό», δηλώνει στο «Πρακτορείο» η κυρία Μαργαρίτα Καραβασίλη.

Η ίδια όμως η πυρκαγιά από τη στιγμή που πέρασε τη λεωφόρο Μαραθώνος είχε τα δικά της χαρακτηριστικά. Κάτοικος της περιοχής η κυρία Αργυροπούλου μας διηγείται:

«Ο αέρας ήταν τραγικός. Ανέβηκα στον Βουτζά να δω πού ήταν η φωτιά, από την κάπνα φαινόταν μακριά. Με τα βουναλάκια και όλα τα σπίτια που βρίσκονται πριν σκέφθηκα ότι αποκλείεται να φτάσει στην πλευρά μας. Και όμως μέσα σε μισή ώρα πέρασε παντού. Τη μία φύσαγε από τη μία πλευρά και μετά από την άλλη. Εγώ είχα σωθεί γιατί πήγα γρήγορα προς την πλευρά του Μαραθώνα, και όμως και εκεί κάποια στιγμή νόμισα ότι ήταν τυφώνας καθώς γύριζε τα έπιπλα στη βεράντα».

Η μαρτυρία ενός γάλλου τουρίστα

Το συρμάτινο σκοινί, μαυρισμένο, έμεινε πάνω στο καμένο δέντρο. Από κάτω, λιωμένο από τη ζέστη, το κουφάρι μιας κούνιας. Δίπλα το σπίτι απλά στάχτη. Ένα σκηνικό τρόμου που συμπληρώνει το καμένο αυτοκίνητο στην αυλή. Λίγα μέτρα πιο κάτω η θάλασσα… γεμάτη καμένους κορμούς. Η εικόνα επαναλαμβάνεται συνεχώς, δεν έχει τελειωμό. Δεν ξέρω που να στρέψω την κάμερα. Παντού η φρίκη.

«Ήταν πραγματικά αποκαλυπτική η εικόνα», τονίζει σε μαρτυρία του ο Μπενουά, ένας γάλλος τουρίστας από το Μονπελιέ. Βρισκόταν ήδη στο Μάτι από το Σάββατο με την κόρη του 10 χρονών και τον 18χρονο ανιψιό του. Βρέθηκαν τη Δευτέρα, μέρα της πυρκαγιάς στην πρώτη γραμμή της φωτιάς σε ξενοδοχείο στον κεντρικό δρόμο.

«Οι φλόγες έδειχναν να πλησιάζουν απειλητικά, πήρα το αυτοκίνητο για να βρω καταφύγιο στο νερό. Ήταν το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα. Πράγματι, βρήκα μία παραλία και ένα πάρκινγκ. Είδαμε να φτάνουν στο σημείο τουλάχιστον 500 παιδιά από τις κατασκηνώσεις της περιοχής, και πανικόβλητους ανθρώπους να παρκάρουν τα αυτοκίνητα τους σχεδόν δίπλα από τη θάλασσα».

Ο Μπενουά, η κόρη του και ο ανιψιός του μπαίνουν μέσα στο νερό για να αποφύγουν τις φλόγες.

«Αρχίσαμε να ακούμε εκρήξεις από τα αυτοκίνητα που τυλίγονταν στις φλόγες. Αεροπλάνα και ελικόπτερα πετούσαν προς πάσα κατεύθυνση. Φοβηθήκαμε πάρα πολύ καθώς βλέπαμε το ένα δέντρο μετά το άλλο να καίνε σαν λαμπάδες. Μόνο στο νερό νιώθαμε ασφαλείς».

Ο γάλλος τουρίστας ήταν από τους τυχερούς μέσα στην περιπέτειά τους που δύσκολα μεν θα ξεχάσουν αλλά αποφάσισαν να συνεχίσουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα.

«Θέλουμε όμως να μάθουμε πώς ξεκίνησε αυτή η πυρκαγιά πώς έφτασε έξω από το ξενοδοχείο μας ξαφνικά;». Ένα ερώτημα που το θέτουν όλοι όσοι βρέθηκαν εκείνο το βράδυ εγκλωβισμένοι μεταξύ της λεωφόρου Μαραθώνος και του κεντρικού δρόμου στο Μάτι.

Το σχετικό βίντεο:

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα