Νέες προκλήσεις από Ερντογάν: Τους είπαμε, αν επιτεθείτε στο Oruc Reis θα πληρώσετε βαρύ τίμημα (video)

Μπορεί στην Άγκελα Μέρκελ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να είπε πως «η λύση στην ανατολική Μεσόγειο είναι ο διάλογος και η διαπραγμάτευση», αλλά εντός της Τουρκίας συνεχίζει να προκαλεί για τις κινήσεις της Άγκυρας.

Ο τούρκος πρόεδρος το απόγευμα της Πέμπτης (12/08) σε ομιλία, για την 19η επέτειο του κόμματός του, του «AKP», μίλησε για τις κινήσεις του «Oruc Reis» και σε μια αποστροφή του λόγου του, τόνισε: «Και σήμερα είπαμε μην τυχόν επιτεθείτε

στο Oruc Reis, αλλιώς θα πληρώσετε βαρύ τίμημα. Και πήρανε την πρώτη απάντηση». Αυτό αναφέρει και η «sabah.com.tr».

Cumhurbaşkanı @RTErdogan:

“Oruç Reis’imize sakın saldırmayın, saldıracak olursanız bunun bedelini ağır ödersiniz dedik ve bugün ilk cevabı aldılar.”#AKSevda19Yaşındapic.twitter.com/H1WtO8fGlH

— Metin37 (@metin_makara) August 13, 2020

Υποστηρίζοντας ουσιαστικά πως υπήρξε κάποιου είδους «επεισόδιο» μεταξύ ελληνικού και τουρκικού πλοίου, κοντά στο «Oruc Reis», το οποίο έχει μπει ξανά σε ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Σημειώνεται, πάντως, ότι σύμφωνα με πηγές του ΓΕΕΘΑ, δεν υπήρξε οποιοδήποτε περιστατικό. Επιπλέον, κυβερνητικά στελέχη στην χώρα μας θεωρούν πως όλα τα παραπάνω αποτελούν επικοινωνιακά παιχνίδια «εσωτερικής κατανάλωσης» από την πλευρά του Ερντογάν, ο οποίος πέρα από τους… λεονταρισμούς, βλέπει την οικονομία της χώρας του να καταρρέει.

#Erdoğan oggi,durante il suo intervento al Comitato centrale dell’AKP,ha rivelato che la Marina turca ha risposto al fuoco che era stato aperto contro la nave da ricerca sismica Oruç Reis situata nelle acque contese da #Grecia e #Turchia nel #Mediterraneo orientale @RadioRadicale pic.twitter.com/eRcOmhGDb5

— Mariano Giustino (@MarianoGiustino) August 13, 2020

Ακολούθησε την Πέμπτη (13/08) και η ελληνογαλλική ναυτική άσκηση στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής την οποία έχει δεσμεύσει με παράνομη NAVTEX η Τουρκία για διεξαγωγή ερευνών, στο πλαίσιο της διαρκούς στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας. Κάτι που εκνεύρισε και αιφνιδίασε την Άγκυρα, σύμφωνα με πηγές ΓΕΕΘΑ.

Erdoğan, AKP’nin 19. yıldönümünde konuştu: Tek vaatleri Recep Tayyip Erdoğan’ı indirmekhttps://t.co/rteHFNCj66 pic.twitter.com/0fVtEQ32kW

— A3 Haber (@A3Haber) August 13, 2020

Σύσκεψη Μητσοτάκη με Δένδια, Παναγιωτόπουλο και Φλώρο για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

Έντονη είναι, πάντως, η κινητικότητα σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο με φόντο την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Λίγο μετά τις 18:00 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, καθώς και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.

Επικοινωνία Μέρκελ και με Μητσοτάκη για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο

Νωρίτερα, με την Άγκελα Μέρκελ επικοινώνησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το απόγευμα της Πέμπτης (13/08) και σύμφωνα με πηγές από το Μαξίμου ο έλληνας Πρωθυπουργός ενημέρωσε την καγκελάριο της Γερμανίας για την τουρκική προκλητικότητα ενόψει της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Παρασκευής (14/08).

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, συζήτησαν για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Προηγήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία της Άγκελα Μέρκελ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον τούρκο πρόεδρος να λέει στην καγκελάριο: «Η λύση στην ανατολική Μεσόγειο είναι ο διάλογος και η διαπραγμάτευση». Αυτό που τόνισε την Τετάρτη (12/08) και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του.

Ουσιαστικά με αυτή την επικοινωνία κλείνει ένας μεγάλος διπλωματικός κύκλος επαφών τόσο από την πλευρά του πρωθυπουργού, που είχε την Τετάρτη (12/08) συνομιλήσει και με τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράσταση των Γάλλων απέναντι στις προκλητικές ενέργειες των Τούρκων στην ελληνική ΑΟΖ και στα όρια της υφαλοκρηπίδας της χώρας μας, από το «Oruc Reis» και τα συνοδά τουρκικά πολεμικά πλοία.

Σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση «Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ. Συζήτησαν για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε την κ. Merkel για την τουρκική προκλητικότητα ενόψει της αυριανής έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η επικοινωνία γίνεται ενώ το τουρκικό σκάφος «Oruc Reis» βρίσκεται και πάλι εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, εντός των ορίων που περιγράφει η παράνομη NAVTEX που εξέδωσε η Άγκυρα. Μία NAVTEX που όμως σήμερα έγινε διάτρητη κατά την κοινή άσκηση Ελλάδας και Γαλλίας, με την παρουσία τεσσάρων πλοίων του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, μιας γαλλικής φρεγάτας και ενός ελικοπτεροφόρου, καθώς και δύο γαλλικών αεροσκαφών Rafale.

Ερντογάν σε Μέρκελ: Η λύση στην ανατολική Μεσόγειο είναι ο διάλογος και η διαπραγμάτευση

Η γερμανίδα καγκελάριος είχε τηλεφωνική επικοινωνία, λίγο μετά τις 15:00, και με τον  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως είχε ανακοινωθεί, και εκτός των άλλων οι δυο τους μίλησαν και για τα ελληνοτουρκικά. «Η λύση στη Μεσόγειο είναι ο διάλογος», τόνισε ξανά ο τούρκος πρόεδρος.

Όπως έγινε γνωστό από την τουρκική προεδρία οι δύο τους συζήτησαν για το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου. Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο «Anadolu», κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι υποστηρίζει μια επίλυση των προβλημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο στο πλαίσιο ενός διαλόγου και του διεθνούς δικαίου.

Επικοινωνία Σαρλ Μισέλ με τον Ταγίπ Ερντογάν

Στις 14.00 (ώρα Βρυξελλών) της Πέμπτης (13/08) πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Την επικοινωνία γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ, Μπάρεντ Λέιντς, ενώ η επικοινωνία των δύο ανδρών έγινε μία ημέρα πριν από την έκτακτη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ όπου θα συζητηθεί το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας.

Ερντογάν: Μόνη λύση στη Μεσόγειο ο διάλογος – Μέχρι τις 23 Αυγούστου οι έρευνες του Oruc Reis

Μιλώντας το πρωί στην τελετή για τα 19 χρόνια από την ίδρυση του κυβερνώντος κόμματος AKP, ο Ερντογάν ανέφερε πως «ο δρόμος προς μια λύση στην ανατολική Μεσόγειο είναι μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης. Δεν επιδιώκουμε οποιεσδήποτε αχρείαστες περιπέτειες ούτε εντάσεις», τόνισε.

Πρόσθεσε δε ότι «μια επωφελής συμφωνία για Ελλάδα και Τουρκία είναι εφικτή μέσω του διαλόγου». Παρόλα αυτά διεμήνυσε ότι το «Oruc Reis» θα συνεχίσει τις σεισμικές έρευνες έως τις 23 Αυγούστου. Παράλληλα, χαρακτήρισε τη συμπεριφορά της Ελλάδας σε Αιγαίο και Μεσόγειο ως «μοχθηρή» σημειώνοντας ότι «οι αξιώσεις της Αθήνας για το Καστελόριζο το οποίο απέχει μόλις δύο χιλιόμετρα από τις τουρκικές ακτές και 580 από την ηπειρωτική Ελλάδα δεν εξηγούνται με την κοινή λογική».

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Almanya Başbakanı Merkel Telefonda Görüştü | Stratejik Düşünce Enstitüsü https://t.co/5fF6sZfmst

— Stratejik Düşünce Enstitüsü (@sdeorg) August 13, 2020

«Ο στόχος της Ελλάδας και της Ελληνοκυπριακής διοίκησης (όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία) είναι να μας περιορίσει μόνο στον Κόλπο της Αττάλειας στη Μεσόγειο. Δεν εποφθαλμιούμε τίποτα, αλλά δεν επιτρέπουμε στους εαυτούς μας να μας αρνηθούν», είπε.

«Η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση και η Ελλάδα, όχι η Τουρκία, αυξάνουν την ένταση στη Μεσόγειο, αγνοώντας την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους», ισχυρίστηκε ο Ερντογάν.

Βολές στον Μακρόν

Ο τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε και στον Εμάνουελ Μακρόν με αφορμή την παρέμβασή του με την οποία καλούσε την Τουρκία να σταματήσει τις μονομερείς της ενέργειες, λέγοντας ότι «Ο Μακρόν και άλλοι όπως αυτός το μόνο που θέλουν είναι να επαναφέρουν την αποικιοκρατική περίοδο με τις ενέργειές τους στην περιοχή, κάτι που δεν είναι επιδίωξη της Άγκυρας».

Επίσης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε την Πέμπτη (13/08) τον γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν ότι έχει «αποικιοκρατικές» βλέψεις στον Λίβανο και χαρακτήρισε «θέαμα» την πρόσφατη επίσκεψη του γάλλου προέδρου στη Βηρυτό, σ’ ένα πλαίσιο αυξανόμενων εντάσεων ανάμεσα στην Άγκυρα και το Παρίσι.

«Αυτό που θέλουν οι Μακρόν και σία, είναι να επαναφέρουν (στον Λίβανο) την αποικιοκρατική τάξη», δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του στην Άγκυρα και συμπλήρωσε: «Εμάς, αυτό που μας ενδιαφέρει δεν είναι να κυνηγάμε τις φωτογραφίες ούτε να κάνουμε θέαμα μπροστά στις κάμερες».

Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους αναφερόταν στην επίσκεψη του Μακρόν στη Βηρυτό την περασμένη εβδομάδα, μετά την έκρηξη που στις 4 Αυγούστου στοίχισε τη ζωή σε 171 ανθρώπους και προκάλεσε τον τραυματισμό άνω των 6.500 και μεγάλες καταστροφές στη λιβανική πρωτεύουσα.

Μολονότι ο τούρκος πρόεδρος δε μετέβη προσωπικά στη Βηρυτό, έστειλε εκεί την περασμένη εβδομάδα τον αντιπρόεδρό του και τον υπουργό Εξωτερικών του.

Ο Λίβανος τελούσε υπό γαλλική εντολή από το 1920 μέχρι την ανεξαρτησία του το 1943. Προηγουμένως βρισκόταν επί τέσσερις αιώνες υπό οθωμανική κυριαρχία. Οι επιθέσεις του Ερντογάν σημειώνονται σ’ ένα πλαίσιο αυξανόμενων εντάσεων ανάμεσα στην Τουρκία και τη Γαλλία, οι οποίες έχουν διαφορετικά συμφέροντα στη Λιβύη και την ανατολική Μεσόγειο.

Το Παρίσι κατήγγειλε τις «μονομερείς» ενέργειες της Άγκυρας και ανακοίνωσε σήμερα πως ενίσχυσε προσωρινά τη στρατιωτική παρουσία του στην ανατολική Μεσόγειο με την ανάπτυξη δύο πολεμικών αεροπλάνων και δύο πολεμικών πλοίων. Ο φιλοκυβερνητικός τουρκικός Τύπος υποδέχθηκε αυτή την είδηση με αγανάκτηση, κατηγορώντας τη Γαλλία ότι «ξεπέρασε τα όρια» και ότι «επιδιώκει τον πόλεμο».

⚡ Erdoğan, Merkel ile telefonda görüştü

Keywords
Τυχαία Θέματα