Νέο μήνυμα ΕΕ για Oruc Reis: Να μπει τέλος σε μονομερείς ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο

Αυτό που χρειάζεται η ΕΕ είναι να δει ότι σταματούν οι μονομερείς ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων ερωτηθείς για την αποχώρηση του «Oruc Reis» κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Συγκεκριμένα, ο Πίτερ Στάνο τόνισε ότι «δεν αλλάζει τίποτα από το βασικό μήνυμα το οποίο τέθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών όταν συναντήθηκαν ανεπίσημα στο Βερολίνο. Η ΕΕ χρειάζεται να δει το τέλος των μονομερών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες εκλαμβάνονται ως προκλήσεις από κάποια

από τα κράτη – μέλη μας, εκλαμβάνονται ως ενόχληση στις σχέσεις μας.

Ακολουθεί συζήτηση για την Τουρκία μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών στο Συμβούλιο την επόμενη Δευτέρα και εν συνεχεία οι αρχηγοί των κρατών-μελών θα συζητήσουν επίσης το ζήτημα της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής. Και αυτή θα είναι ευκαιρία για τα κράτη-μέλη να έχουν πλήρη συζήτηση όλων των πτυχών της σχέσης μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας και να δούμε πώς θέλουμε να προχωρήσει υπό το πρίσμα των πρόσφατων και των επόμενων εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο».

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα (14/09) είχαμε νέο προκλητικό μήνυμα από τον Χουλουσί Ακάρ στα «ελληνικά». «Η Ελλάδα δεν πρέπει να γίνει μεζές για λογαριασμό του Μακρόν», τόνισε, εκτός των άλλων, ο τούρκος υπουργός Άμυνας, μιλώντας στα «ελληνικά» μέσω του «Anadolu», βάζοντας στο στόχαστρό του ξανά και τον Εμανουέλ Μακρόν.

Όλα αυτά συμβαίνουν, την ώρα που έγινε γνωστό ότι στις Βρυξέλλες θα πραγματοποιηθεί , την Τρίτη (15/09), η συνάντηση σε στρατιωτικό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας και ΝΑΤΟ για να συνεχιστεί η συζήτηση ως προς τις προτάσεις του Γενς Στόλτενμπεργκ με τις ελληνικές παρατηρήσεις.

Εν τω μεταξύ, την ώρα που η Αθήνα ανέφερε πως η επιστροφή του «Oruc Reis» στην Αττάλεια είναι ένα «θετικό βήμα» για να υπάρξει διάλογος, στην Τουρκία συνεχίζεται το «μπαράζ» ανακοινώσεων για το θέμα, με τη «σκυτάλη» να παίρνει και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Αποσύρθηκε για συντήρηση, δεν είναι οπισθοχώρηση», υπογράμμισε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Η Άγκυρα δεν περιμένει κυρώσεις από την ΕΕ». Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις τους υπουργού Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ.

Επίσης, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε, ακόμα, πως η Τουρκία δεν περιμένει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα της επιβάλει κυρώσεις εξαιτίας της διένεξής της με την Ελλάδα στην ανατολική Μεσόγειο.

Καλίν: Η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραΐμ Καλίν ανέφερε σε ανακοίνωση του: «Η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της», κάνοντας λόγο για «ειρηνική επίλυση των προβλημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Η Τουρκία, υπό την ισχυρή ηγεσία του προέδρου μας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ως ισχυρός παίκτης, θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα και τα δικαιώματα της και στο μέτωπο και στο τραπέζι. Η Ελλάδα και η ΕΕ δεν πρέπει να αφήσουν να χαθεί η ευκαιρία που δόθηκε στη διπλωματία και πρέπει να κάνουν αμοιβαία βήματα. Είναι εφικτή ειρηνική επίλυση των προβλημάτων στην ανατολική Μεσόγειο. Θα συμβάλλουν θετικά οι δίκαιες, ολοκληρωμένες και λογικές προσεγγίσεις. Η Τουρκία δεν έχει βλέψεις στα εδάφη κανενός, όμως έχει την αποφασιστικότητα να μην επιτρέψει να καταπατηθούν τα δικαιώματα της» είπε.

Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisine ilişkin kamuoyu duyurusu pic.twitter.com/sYtNemqLWj

— Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı (@TCEnerji) September 13, 2020

Ακάρ: Διάλογος χωρίς προϋποθέσεις

Υπενθυμίζεται πως την Κυριακή (13/09), ο Χουλουσί Ακάρ έθεσε θέμα αποστρατικοποίησης του Καστελόριζου, την ώρα που στο ακριτικό νησί βρισκόταν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Ο τούρκος υπουργός Άμυνας διεμήνυσε σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο «Anadolu» ότι η επιστροφή του «Oruc Reis» στα νότια παράλια της χώρας δεν σημαίνει ότι η Άγκυρα εγκαταλείπει τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο. Βρισκόταν, μάλιστα, στο Κας, ακριβώς απέναντι από το Καστελόριζο. 

Παράλληλα, τόσο ο ίδιος όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωναν ανοικτοί σε διάλογο, αλλά με τον όρο ότι αυτός θα γίνει χωρίς προϋποθέσεις, γεγονός που σημαίνει ότι στο τραπέζι των συνομιλιών η Τουρκία θα θέσει όλη την γκάμα των ανυπόστατων διεκδικήσεων της σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Bakan Hulusi Akar’dan Meis’e şova gelen Yunan lidere Kaş mesajı https://t.co/h5Fn9AP50F

— www.bhabertv.com (@bhabertv) September 14, 2020

«Θετικό βήμα η μη ανανέωση της NAVTEX από την Τουρκία», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ και συμπλήρωσε: «Εδώ είμαι αν ο Ερντογάν επιθυμεί να κάνουμε διάλογο». Το ίδιο ανέφερε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Hulusi Akar Kaş’a gitti, Yunan Cumhurbaşkan’ı Meis’e geçti..
https://t.co/hMh6jIZQFg

BOLD (@BOLDmedya) September 14, 2020

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar ve TSK Komuta Kademesi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde icra edilen Şehit Yüzbaşı Cengiz Topel Akdeniz Fırtınası-2020 Tatbikatı’nın Seçkin Gözlemci Günü’ne katılarak tatbikatı izledi.#MSB #HulusiAkar pic.twitter.com/4ZI9NzWQee

— Dyg (@wordhoodee) September 14, 2020

Keywords
Τυχαία Θέματα