Νταβός, η επόμενη μέρα: Χαμόγελα, κινήσεις καλής θέλησης για το Σκοπιανό και χρέος

Θετική η αποτίμηση των συνομιλιών Τσίπρα – Ζάεφ από το ΜαξίμουΚινήσεις καλής θέλησης εκατέρωθενΤα βλέμματα όλων στις σημερινές συζητήσεις για το χρέος, με Λαγκάρντ – ΜοσκοβισίΣτο τραπέζι το μεταμνημονιακό καθεστώς της Ελλάδας

Η απόλυτη αισιοδοξία για τη χθεσινή (24/1) συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός της Ελβετίας, εκφράζεται από την ελληνική

κυβέρνηση, με πηγές του Μαξίμου να κάνουν λόγο για ειλικρινή συζήτηση, στην οποία άνοιξαν όλα τα ζητήματα και να υπογραμμίζουν ιδιαίτερα πως το ζήτημα είναι να υπάρξει συνολική λύση που θα επαναθεμελιώσει τις σχέσεις των δύο χωρών.

Δείτε επίσης: Ο Ζάεφ μετονομάζει αεροδρόμιο και εθνική οδό από «Μέγας Αλέξανδρος» (εικόνες – video)

Παράλληλα, το ενδιαφέρον στρέφεται σήμερα στις σημερινές συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, με τις οποίες ολοκληρώνεται το τριήμερο πρόγραμμα του πρωθυπουργού στο Νταβός, στο πλαίσιο ή και στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Απαντήσεις για το μεταμνημονιακό καθεστώς επιτροπείας

Οι συναντήσεις Τσίπρα με Λαγκάρντ και Μοσκοβισί, έρχονται μόλις μερικά εικοσιτετράωρα μετά την ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης το βράδυ της περασμένης Δευτέρας και ενώ η χώρα, έπειτα και από αυτή την εξέλιξη, εισέρχεται ουσιαστικά σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο εξάμηνο, όπως έχει επισημάνει η κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά στην εξεύρεση απαντήσεων για το μεταμνημονιακό καθεστώς εποπτείας της ελληνικής οικονομίας, αλλά και την περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Έτσι, στο επίκεντρο του τετ α τετ που θα έχει ο έλληνας πρωθυπουργός με την κ. Λαγκάρντ στις 17:00, όπως έχουν προϊδεάσει κυβερνητικές πηγές, αναμένεται να τεθεί το ζήτημα του χρέους. Ζήτημα επί του οποίου, το ΔΝΤ επανειλημμένα έχει εκφράσει την ανάγκη να υπάρξει μια στρατηγική που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητά του και, όπως επισήμαιναν οι ίδιες πηγές, είναι σημαντικό ότι με τις αποφάσεις και του Eurogroup -από τον περασμένο Ιούνιο και την επιβεβαίωση της σχετικής απόφασης από το τελευταίο Eurogroup- έχει ήδη τεθεί επί τάπητος η συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για τη ρύθμισή του, κάτι που αποτελούσε πάγιο αίτημα της ελληνικής πλευράς.

Δείτε επίσης: «Πράσινο φως» από το Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης των 6,7 δισ. ευρώ

Η προηγούμενη φορά που συναντήθηκε ο πρωθυπουργός με την διευθύντρια του ΔΝΤ ήταν στα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου, στα γραφεία του Ταμείου στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στις ΗΠΑ. Με τις δηλώσεις τους, τότε, οι δύο πλευρές είχαν εκπέμψει το μήνυμα πως η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι απαραίτητη για την επιτυχή έξοδο από τα προγράμματα στήριξης και την επιστροφή της χώρας σε βιώσιμη ανάπτυξη, αναγνωρίζοντας στη βάση αυτή πως η γ’ αξιολόγηση έπρεπε να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν (σ.σ. όπως και έγινε), ώστε να δρομολογηθεί αμέσως μετά η συζήτηση για το χρέος. Σε αυτή τη φάση βρισκόμαστε τώρα για την «επόμενη μέρα» της ελληνικής οικονομίας.

Δείτε επίσης: Αναστασιάδης για Σκοπιανό: Γιατί ο καβγάς για ένα όνομα; Ας λέγονται και Βόρεια Ελλάδα (video)

Συνάντηση με Μοσκοβισί: Τα επόμενα βήματα της ελληνικής κυβέρνησης

Σε αντίστοιχο πλαίσιο (χρέος και επόμενη μέρα) αναμένεται και η συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, στις 15:00, με τη συζήτηση πλέον να προσανατολίζεται στα επόμενα βήματα που η κυβέρνηση επιθυμεί να «οδηγήσουν στην ασφαλή έξοδο της χώρας από τα προγράμματα δημοσιονομικής στήριξης, αλλά και για την ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας».

Συναντήσεις Τσίπρα με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας και τους πρωθυπουργούς Αλβανίας και Κροατίας

Οι σημερινές επαφές του πρωθυπουργού ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί της Πέμπτης με τη διμερή συνάντηση που είχε ‬με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αρκάντι Ντβόρκοβιτς (Arkady Dvorkovich), με τον αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα και τον κροάτη πρωθυπουργό Αντρέι Πλένκοβιτς.

Meeting with the Prime Minister of Croatia, Andrej Plenković, on the sidelines of the World Economic Forum in Davos, Switzerland. #WEF18 #Davos2018 #WorldEconomicForum pic.twitter.com/LxAg75MWvc

— Alexis Tsipras (@tsipras_eu) 25 Ιανουαρίου 2018

Meeting with the Prime Minister of Albania, Edi Rama.#WEF18 pic.twitter.com/31YLfgFusY

— Alexis Tsipras (@tsipras_eu) 25 Ιανουαρίου 2018


Δείτε επίσης: Δωράκι η μπάλα του Μουντιάλ στον Τσίπρα (εικόνες)

Δείτε επίσης: Τι συζήτησε ο Τσίπρας στις συναντήσεις με Ντβορκόβιτς, Ράμα και Πλένκοβιτς (εικόνες)

Συνάντηση με τον Γιοχάνες Χαν

Σημαντική θεωρείται και η συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Αρμόδιο για την Πολιτική Γειτονίας και Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν, σχετικά με εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και ειδικότερα στα Δυτικά Βαλκάνια. Στα ζητήματα της διεύρυνσης και ενίσχυσης της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών της περιοχής, η χώρα μας έχει ιδιαίτερο βάρος.

Δείτε επίσης: Εγκώμιο Γκουρία σε Τσίπρα στο Νταβός: Είναι το ανερχόμενο αστέρι της διεθνούς σκηνής

Meeting with European Commissioner for European Neighborhood Policy & Enlargement Negotiations, Johannes Hahn, on the sidelines of the World Economic Forum in Davos, Switzerland. #WEF18 #Davos2018 #WorldEconomicForum pic.twitter.com/ratOw1ZaT4

— Alexis Tsipras (@tsipras_eu) 25 Ιανουαρίου 2018

Σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις

Από κει και πέρα, η πρώτη μέρα των συνομιλιών του έλληνα πρωθυπουργού, που περιελάμβανε τη συνάντηση με τον σκοπιανό ομόλογό του, μπορεί να αποτυπωθεί στη δήλωσή του λίγο μετά τη συνάντηση, ότι «δεν θέλουμε να λύσουμε απλά το θέμα του ονόματος, αλλά θέλουμε να θέσουμε τις σχέσεις των δύο χωρών μας σε στέρεα θεμέλια, στα θεμέλια του αλληλοσεβασμού και της καλής γειτονίας, που σημαίνει ότι πρώτα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό σε όλες του τις μορφές και μάλιστα με εγγυήσεις ότι δεν θα αφήσουμε κανένα ανοικτό παράθυρο ώστε να δημιουργηθούν εκ νέου παρόμοιες προκλήσεις στο μέλλον».

Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι συντελέστηκε πρόοδος, η οποία επιβεβαιώνεται με κινήσεις καλής θέλησης εκατέρωθεν, οι οποίες και προαναγγέλθηκαν και κατά τις επίσημες δηλώσεις των δύο αρχηγών. Ιδιαίτερης σημασίας σε αυτό το πλαίσιο είναι η κίνηση εκ μέρους του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ για μετονομασία του αεροδρομίου και του εθνικού αυτοκινητοδρόμου των Σκοπίων, που έως τώρα φέρουν το όνομα «Μέγας Αλέξανδρος». Ειδικά για τον αυτοκινητόδρομο προανήγγειλε ότι θα ονομάζεται οδός «Φιλίας».

Δείτε επίσης: Καλοί οιωνοί από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ: Αμοιβαία αποδεκτή και αξιοπρεπής λύση

«Πρόκειται κατά τη γνώμη μας για έμπρακτη απόδειξη της βούλησης του Ζόραν Ζάεφ να άρει τις αλυτρωτικές θέσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων», σημειώνουν οι ίδιες πηγές, χαιρετίζοντας αυτή την κίνηση, την οποία και θεωρούν ως «ένα πρώτο προωθητικό βήμα». Οι κινήσεις καλής θέλησης εκ μέρους της Αθήνας, ανακοινώθηκαν από τον έλληνα πρωθυπουργό και αφορούν για παράδειγμα στην υποψηφιότητα της γείτονος χώρας στην πρωτοβουλία Αδριατικής-Ιονίου και την κύρωση και της δεύτερης φάσης της συμφωνίας σύνδεσης της χώρας με την Ε.Ε. στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Δείτε επίσης: «Ανοίγουν οι δίαυλοι στη μετά-Γκρούεφσκι εποχή» σχολιάζουν στην κυβέρνηση

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την συνάντηση περίπου δύο ωρών με τον Ζ. Ζάεφ (δυόμιση μαζί με τους ΥΠΕΞ των δύο χωρών) ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι λύση μπορεί να υπάρξει μόνο εφόσον πρόκειται για σύνθετη ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων. Το «έναντι όλων» προφανώς περιλαμβάνει και την ίδια τη γείτονα. Κατά πληροφορίες, ο κ. Ζάεφ ανέφερε ότι στο παρελθόν ελληνικές κυβερνήσεις είχαν δεχθεί την ονομασία «Μακεδονία-Σκόπια», όπως και ότι είχαν δεχθεί ελληνικές κυβερνήσεις στο παρελθόν και διπλή χρήση, δηλαδή άλλη στο εσωτερικό και άλλη στο εξωτερικό. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Ζάεφ κατανόησε ότι το «Μακεδονία-Σκόπια» δεν μπορεί να αποτελεί λύση και συμφώνησε να προχωρήσει η συζήτηση σε μια νέα βάση.

Δείτε επίσης: Τα πέντε ονόματα που φέρεται να κατέθεσε ο Νίμιτς – Όλα με τον όρο «Μακεδονία»

Τσίπρας σε Ζάεφ: Πες την αλήθεια στον λαό σου και δεν θα χάσεις

Ο έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι η θέση της χώρας είναι σαφής, ότι είμαστε πλέον στο 2018, ότι το «έναντι όλων είναι έναντι όλων» και ότι πρέπει να βρουν μια πραγματική λύση για την οποία και η γείτονα χώρα θα είναι περήφανη και άρα θα μπορεί να την υποστηρίξει στο εσωτερικό της. Σε αυτή τη συζήτηση, για το «έναντι όλων», ο κ. Τσίπρας επέμεινε στο θέμα του Συντάγματος, με τον κ. Ζάεφ να αναφέρει ότι είναι ένα θέμα που προσπαθεί να το διαχειριστεί αλλά είναι ένα πολύ δύσκολο θέμα. Σε σχέση με αυτό η συζήτηση θα συνεχιστεί. «Πες την αλήθεια στον λαό σου, όπως έκανα εγώ και δεν θα χάσεις», παρότρυνε ο Αλέξης Τσίπρας τον Ζόραν Ζάεφ, κατά τις ίδιες πληροφορίες.

Συνοψίζοντας τη θέση της Αθήνας, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε στη συνάντηση: Πρώτα συζητάμε και καταλήγουμε στη σύνθετη ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων και αίρεται κάθε υπόνοια αλυτρωτισμού και στη συνέχεια προχωράμε σε πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και στις ενταξιακές διαδικασίες για την Ε.Ε..

«Είμαστε η πρώτη κυβέρνηση κατά τη θητεία της οποίας τα μνημεία αλυτρωτισμού μειώνονται αντί να αυξάνονται», υπογραμμίζουν πηγές της κυβέρνησης.

Keywords
σκοπια, χρεος, νταβος, αλέξης τσίπρας, τσιπρας, λύση, ΔΝΤ, φως, ηπα, ελλαδα, croatia, world, forum, switzerland, twitter, tsipras, albania, edi, european, σημαίνει, ΠΓΔΜ, αθηνα, νέα, νατο, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, καθαρα δευτερα, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, λιστα λαγκαρντ, εκλογες ηπα, θεμος αναστασιαδης, νίκος αναστασιάδης, μουντιαλ 2014, αξιολογηση, αλέξης τσίπρας, edi, tsipras, το θεμα, γνωμη, εθνικη, ηπα, θεμα, θητεια, ονοματα, πλαισιο, προγραμμα, switzerland, αεροδρομιο, αισιοδοξια, αμοιβαια, απλα, βαλκανια, βιωσιμη αναπτυξη, βιωσιμότητα, βορεια, βραδυ, γειτονα, γραφεια, δηλωση, δηλωσεις, εξελιξη, επρεπε, ερχονται, ιδια, ισχυει, κυβερνηση, κινηση, λύση, λογο, μαξιμου, μνημεια, νατο, οδος, οιωνοι, ονομα, ουασιγκτον, ουσιαστικα, προγραμματα, πρωι, ρυθμιση, σαφης, συζητηση, συνεχεια, τριημερο, φορα, albania, βηματα, croatia, forum, χωρα, ιδιαιτερο, ιδιαιτερα, μουντιαλ, πηγες, πληροφοριες, σημαίνει, θεσεις, world, european
Τυχαία Θέματα