Ντόναλντ Τραμπ: Η διαδικασία παραπομπής και οι κατηγορίες – Απίθανο να χάσει την προεδρία

Το βράδυ της Τρίτης ανακοινώθηκε από τους Δημοκρατικούς η έναρξη επίσημης έρευνας με το ερώτημα της παραπομπής του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, σε συνέχεια των καταγγελιών ότι ζήτησε από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να διεξάγει έρευνα εις βάρος του πολιτικού του αντιπάλου Τζο Μπάιντεν.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος έγινε ο τέταρτος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ που βρίσκεται αντιμέτωπος με μια τέτοια διαδικασία, ενώ θεωρείται απίθανο να οδηγήσει στην απομάκρυνσή του από την προεδρία.

Το

χρονικό της υπόθεσης που πυροδότησε την εκκίνηση διαδικασίας παραπομπής Τραμπ

Στις 9 Σεπτεμβρίου, ο γενικός επιθεωρητής των υπηρεσιών πληροφοριών Μάικλ Άτκινσον αναφέρει πως του κατατέθηκε μια καταγγελία από έναν «αξιόπιστο» μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος, μέλος και ο ίδιος μιας υπηρεσίας πληροφοριών, την οποία ο Άτκινσον έκρινε «αξιόπιστη και ανησυχητική», ώστε να την θεωρήσει «κατεπείγουσα» και να ενημερώσει το Κογκρέσο. Ωστόσο, η κυβέρνηση Τραμπ και ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Τζόζεφ Μαγκουάιρ δεν καταθέτουν αντίγραφο της αναφοράς στο Κογκρέσο.

Τα αμερικανικά ΜΜΕ τότε διερευνούν αυτόν τον μυστηριώδη μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, αυτός ανησυχούσε, μεταξύ άλλων, για το περιεχόμενο μιας τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που έγινε στις 25 Ιουλίου.

Μετά από πολλές διαρροές, ο Αμερικανός πρόεδρος αναγκάζεται την Κυριακή να παραδεχθεί ότι μίλησε με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τον Τζο Μπάιντεν, και το γιο του, Χάντερ. Ο τελευταίος εργαζόταν για έναν ουκρανικό όμιλο φυσικού αερίου από το 2014, όταν ο πατέρας του ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα.

Ωστόσο, ο Τραμπ διαβεβαίωσε ότι η συνομιλία με τον Ουκρανό πρόεδρο «δεν είχε κάτι μεμπτό» και δεσμεύτηκε να δώσει στη δημοσιότητα το περιεχόμενο αυτής της τηλεφωνικής συνομιλίας.

Πάγωμα αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία

Μερικές μέρες πριν από την τηλεφωνική συνδιάλεξή του με τον Ζελένσκι, ο Τραμπ διατάζει το πάγωμα στρατιωτικής βοήθειας ύψους σχεδόν 400 εκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία, η οποία τελικά αποδεσμεύτηκε, χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις, στις 12 Σεπτεμβρίου.

Κρίνοντας από αυτή την ανησυχητική «ακολουθία», η αντιπολίτευση των Δημοκρατικών υποπτεύεται ότι ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος χρησιμοποίησε τα χρήματα της στρατιωτικής βοήθειας για να πιέσει τον Ζελένσκι να ξεκινήσει μια έρευνα διαφθοράς εις βάρος του Τζο Μπάιντεν, και του γιου του.

«Δεν άσκησα καμία πίεση στην Ουκρανία», απάντησε ο ένοικος του Λευκού Οίκου, ο οποίος υποστήριξε ότι πάγωσε τη στρατιωτική βοήθεια για να ενθαρρύνει άλλες δυτικές χώρες να συμβάλουν στον στρατιωτικό προϋπολογισμό για την Ουκρανία.

Η διαδικασία της παραπομπής

Οι επιτροπές στη Βουλή των Αντιπροσώπων που διερευνούν τις καταγγελίες που έχουν διατυπωθεί σε βάρος του προέδρου Τραμπ θα συνεχίσουν τις ακροάσεις τους. Σύμφωνα με τα όσα είπε η Πελόζι, τώρα οι καταθέσεις των μαρτύρων θα γίνονται υπό το πλαίσιο της επίσημης έρευνας για την παραπομπή του Αμερικανού προέδρου.

Για την ώρα, δεν φαίνεται να προωθείται η συγκρότηση κάποιας ειδικής επιτροπής για την έρευνα σχετικά με την παραπομπή, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση το ζήτημα της παραπομπής του Τραμπ θα ήταν εκτός των αρμοδιοτήτων του προέδρου της Επιτροπής Δικαιοσύνης, Τζέρι Νάντλερ. Για την παραπομπή του προέδρου Τραμπ θα πρέπει να ψηφίσει η Βουλή των Αντιπροσώπων με απλή πλειοψηφία, μετά την επίκληση των σχετικών νομικών άρθρων παραπομπής από την Επιτροπή Δικαιοσύνης. Η Πελόζι φαίνεται πως έχει εξασφαλίσει τις ψήφους που απαιτούνται.

Ωστόσο, το πραγματικό πρόβλημα εντοπίζεται στη Γερουσία, όπου απαιτείται να ψηφίσουν θετικά τα 2/3 των γερουσιαστών. Με δεδομένη την αρνητική στάση που τηρούν οι Ρεπουμπλικάνοι στο αναφερόμενο νομοθετικό σώμα, η παραπομπή του προέδρου Τραμπ δεν θεωρείται ρεαλιστικό ότι θα ψηφιστεί.

Η αντεπίθεση

Έτοιμος να παλέψει για να αντιστρέψει το κλίμα, ο Αμερικανός πρόεδρος επιμένει ότι ο Τζο Μπάιντεν και ο γιος του είναι «διεφθαρμένοι», ότι οι δραστηριότητες τους στην Ουκρανία είναι «σκανδαλώδεις».

Ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγορεί τον αντίπαλό του ότι ζήτησε την απόλυση ενός Ουκρανού εισαγγελέα, προκειμένου να προστατεύσει τις υποθέσεις του γιου του.

Δικηγόρος και επενδυτής, ο Χάντερ Μπάιντεν, διετέλεσε από το 2014 έως το 2019 μέλος του εποπτικού συμβουλίου της ουκρανικής εταιρείας παραγωγής φυσικού αερίου Burisma. Αυτή η εταιρεία ήταν κάποτε στο στόχαστρο μιας έρευνας διαφθοράς, αλλά ο Χάντερ Μπάιντεν δεν κατηγορήθηκε ποτέ δημόσια.

Όσο για τον πατέρα του, ως αντιπρόεδρος ο Τζο Μπάιντεν ζήτησε όντως το 2015 την απόλυση του γενικού εισαγγελέα Βίκτορ Τσόκιν και χρησιμοποίησε οικονομικές απειλές για την αποπομπή του.

Αλλά αυτές του οι εκκλήσεις ήταν μέρος μιας συντονισμένης προσπάθειας, συγκεκριμένα με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ, για να απολυθεί ο εισαγγελέας, ο οποίος κατηγορείτο για υπόθαλψη διαφθοράς στη χώρα του και για υπονόμευση των κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων που ξεκίνησαν μετά από το 2014.

Ο Τζο Μπάιντεν διαβεβαιώνει ότι δεν έχει ενημερωθεί ποτέ για τις οικονομικές υποθέσεις του γιου του στο εξωτερικό. Για αυτόν, ο Ντόναλντ Τραμπ «έκανε κατάχρηση της εξουσίας του επειδή «αισθάνεται ότι απειλείται».

Keywords
Τυχαία Θέματα