Ντράγκι: Η αποχώρηση από το ευρώ δεν έχει κανένα όφελος στην πραγματικότητα

Η αποχώρηση από το ευρώ δεν θα ωφελούσε κανένα κράτος μέλος της ευρωζώνης και οι κυβερνήσεις είναι αυτές που έχουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικονομίες τους, έκρινε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.
Ο ευρωσκεπτικισμός κερδίζει έδαφος στην Ευρώπη και στο πολιτικό σκηνικό ο λαϊκισμός αποκτά περισσότερα ερείσματα, γεγονός που φέρνει τη νομισματική ένωση αντιμέτωπη με την πιο σκληρή της δοκιμασία, καθώς το Κίνημα Πέντε Αστέρων υπόσχεται

ότι η Ιταλία θα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, ενώ το ίδιο εξαγγέλλει η υποψήφια για την προεδρία της Γαλλίας και επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν.

Ενθαρρυμένοι εν μέρει και εξαιτίας της απόφασης της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι αντίπαλοι του ευρώ επιχειρηματολογούν πως μια πιο ευέλικτη συναλλαγματική ισοτιμία θα τους επέτρεπε να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητα των οικονομιών τους, επιτρέποντάς τους να σπάσουν τον φαινομενικά ατέλειωτο κύκλο της λιτότητας και του συγκριτικά σκληρού νομίσματος.

Η ισοτιμία του ενιαίου νομίσματος βρίσκεται σε άνοδο κυρίως λόγω της ρωμαλέας ανάπτυξης της μεγαλύτερης οικονομίας της ΕΕ, της Γερμανίας, η οποία έχει εξασφαλίσει δυσανάλογα μεγάλα οφέλη.

Ωστόσο, σε μια τοποθέτησή του που ερμηνεύτηκε ως μια από τις αυστηρές επικρίσεις του στους Ευρωπαίους πολιτικούς για την αποδυνάμωση της εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη, ο Ντράγκι τόνισε ότι η γενεσιουργός αιτία των οικονομικών προβλημάτων της ευρωζώνης είναι πολιτική.

«Οι χώρες που εφάρμοσαν μεταρρυθμίσεις δεν εξαρτώνται από μια ευέλικτη συναλλαγματική ισοτιμία για να επιτύχουν βιώσιμη ανάπτυξη», ανέφερε ο Ντράγκι σε μια ομιλία του στη Λιουμπλιάνα για τον εορτασμό της 10ης επετείου από την είσοδο της Σλοβενίας στο ευρώ.

«Αν μια χώρα έχει χαμηλή ανάπτυξη της παραγωγικότητάς της λόγω ριζωμένων διαρθρωτικών προβλημάτων, η απάντηση δεν μπορεί να είναι η συναλλαγματική ισοτιμία», ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Ο επικεφαλής του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της ευρωζώνης διαπίστωσε εξάλλου επιβράδυνση της διαδικασίας εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, χαλαρότητα στην εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Παράλληλα, υποστήριξε ότι η διαδικασία ολοκλήρωσης της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι εύθραυστη και ότι συνεχίζουν να υπάρχουν αποκλίσεις μεταξύ των χωρών-μελών του ευρωπαϊκού νομίσματος.

«Χρειάζεται να πούμε με μεγάλη σαφήνεια ότι δεν ήταν το ευρώ, το νόμισμα, που φταίει» για αυτές τις τάσεις, επισήμανε ο Μάριο Ντράγκι. «Οι εθνικές αρχές γνώριζαν τι έπρεπε να κάνουν», συμπλήρωσε. «Το νόμισμα δεν θα μπορούσε να τις προστατεύσει από τις δικές τους πολιτικές αποφάσεις», συμπλήρωσε.

Η σοβαρότητα της κρίσης στην ευρωζώνη και οι φόβοι όσον αφορά τη μετανάστευση, την παγκοσμιοποίηση και την κοινωνική αλλαγή προσκόπτουν τη διαδικασία ολοκλήρωσης, πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, για τον οποίο αυτή η διαδικασία αποτελεί το κλειδί για την επίτευξη ευημερίας και πολιτικής σταθερότητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα