Ο Κιπτσόγκε έγραψε ιστορία: Έγινε ο πρώτος άνθρωπος που έτρεξε τον Μαραθώνιο σε λιγότερο από δύο ώρες (video)

Υποκλιθείτε στον Έλιουντ Κιπτσόγκε, καθώς το Σάββατο (12/10) στο «Prater Park» της Βιέννης έγινε ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία που κατάφερε να τρέξει τα 42.195 της διαδρομής του μαραθωνίου, σε λιγότερο από δύο ώρες…

O 34χρονος Κενυάτης που ξεκίνησε την ιστορική διαδρομή του – πρόκληση του «Ineos 1:59 Challenge», στις 09:15 ώρα Ελλάδας, κατάφερε να καλύψει την απόσταση σε 1:59:41, είκοσι δευτερόλεπτα κάτω από τις δύο ώρες, δείχνοντας ότι ο άνθρωπος δεν έχει όρια. «Σήμερα πήγαμε στο φεγγάρι

και γυρίσαμε πίσω στη γη», υπογράμμισε ο ίδιος, ο οποίος έβγαλε στους δρόμους χιλιάδες συμπατριώτες του στην Κένυα.

HISTORY! pic.twitter.com/qjLfofhL5s

— Eliud Kipchoge (@EliudKipchoge) October 12, 2019

Ένα ρεκόρ που δεν πρόκειται πάντως, να αναγνωρίσει επίσημα ως παγκόσμιο ρεκόρ η IAAF, αφού χρησιμοποίησε «λαγούς» σε διάφορα σημεία της διαδρομής, ενώ επίσης δεν ήταν επίσημη διοργάνωση.

Ο Κιπτσόγκε, χρυσός Ολυμπιονίκης του Ρίο το 2016, κατά την διάρκεια της διαδρομής είχε γύρω του ομάδες από επτά δρομείς (41 συνολικά) που εναλλάσσονταν, προσπαθώντας να του δώσουν ρυθμό αλλά και να τον προστατεύσουν από τον άνεμο.

Σε ορισμένα σημεία υπήρξε βροχή που θα μπορούσε να παρεμποδίσει την προσπάθειά του. Ο Κενυάτης, κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ του μαραθωνίου με 2: 01.39 , από μαραθώνιο του Βερολίνου τον περασμένο Σεπτέμβριο, αποθεώθηκε από τους φιλάθλους που βρίσκονταν κατά μήκος της διαδρομής των 4,4 γύρων, μήκους 9,6 χιλιομέτρων. Ο αγώνας καλύφθηκε μέσω You Tube σε περισσότερες από 200 χώρες.

Να σημειωθεί ότι το 2017 στην ιταλική πίστα της F1 στην Μόντσα, στον αγώνα που διοργάνωσε η εταιρεία NΙΚΕ, έτρεξε την διαδρομή σε 2:00.25, επίδοση που δεν αναγνώρισε βέβαια η IAAF, αφού ο αγώνας διεξήχθη κάτω από ειδικές συνθήκες.

Ο 34χρονος κενυάτης Ολυμπιονίκης σημειώνοντας ότι το επίτευγμά του αποτελεί το μεγαλύτερο ορόσημο του αθλητισμού από τότε που ο Ρότζερ Μπάνιστερ, φοιτητής ιατρικές τότε, έσπασε το φράγμα τεσσάρων λεπτών στο μίλι (1609 μέτρα) το 1954, με χρόνο 3 λεπτά και 59,4 δευτερόλεπτα στην Οξφόρδη. Ο Κιπτσόγκε έτρεξε σταθερά σε όλη την διάρκεια της απόστασης, μεταξύ 2,48 και 2,52 λεπτών ανά χιλιόμετρο και ήταν σταθερά γύρω στα 10 δευτερόλεπτα κάτω από τον στόχο.

Today we went to the Moon and came back to earth! I am at a loss for words for all the support I have received from all over the world.

Thank you to all who gave me the opportunity. Asante. pic.twitter.com/0HTVBjB6YY

— Eliud Kipchoge (@EliudKipchoge) October 12, 2019

«Σήμερα πήγαμε στο φεγγάρι και γυρίσαμε πίσω στη γη»

Ο Έλιουντ Κιπτσόγκε μπροστά στους δημοσιογράφους δεν μπορούσε να κρύψει τη χαρά του για το μεγάλο του επίτευγμα. Το συνέκρινε με την…προσγείωση του Νιλ Άρμστρονγκ στο φεγγάρι.

«Σήμερα πήγαμε στο φεγγάρι και γυρίσαμε πίσω στη γη. Δεν μπορώ να βρω τα λόγια για όλη την υποστήριξη που έλαβα από όλο τον κόσμο», ήταν τα πρώτα του λόγια και συνέχισε: «Από το πρώτο χιλιόμετρο, ήμουν πραγματικά άνετα». Είχε γύρω του όλους τους κορυφαίους αθλητές που έτρεξαν δίπλα του. «Έχω κάνει προπόνηση για τέσσερις και μισό μήνα, έχω εκπαιδεύσει την καρδιά μου για να τρέξω κάτω από δύο ώρες για έναν μαραθώνιο και να γράψω ιστορία. Αισθάνομαι καλά, μετά τον Ρότζερ Μπανιστερ χρειάστηκαν άλλα 65 χρόνια για να γραφτεί ιστορία», ανέφερε ακόμα ο 34χρονος Κενυάτης.

Eliud Kipchoge has just ran a full marathon (26.2 miles) in under 2 hours…

Keywords
Τυχαία Θέματα