Ο μεσολαβητικός ρόλος του Μπρουνό Λε Μερ στην εξεύρεση λύσης για το χρέος

Για την προβολή στα διεθνή μέσα, της πρότασης του Γάλλου υπουργού Οικονομίας Μπρουνό Λε Μερ, σχετικά με την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους με «ρήτρα ανάπτυξης», που παρουσίασε στην Αθήνα, έχει ιδιαίτερα κινητοποιηθεί από χθες, το υπουργικό περιβάλλον στη Γαλλία.

«Στόχος μας είναι να οικοδομηθεί μια συναίνεση. Να γίνει μια προβολή των οικονομικών παραγόντων, οι δε Έλληνες θα μπορέσουν να πουν ότι έχουν ένα σύστημα μέσω του οποίου,

η ανάπτυξη θα μπορέσει θα αντικατοπτρίζεται στις αποπληρωμές» εξήγησε αξιωματούχος από το υπουργείο «Μπερσί» και πρόσθεσε: «Είμαστε σε μια δυναμική ικανή να μας οδηγήσει σε μια ζώνη προσγείωσης, για την επίτευξη του βασικού στόχου που είναι η εξασφάλιση μιας συμφωνίας την Πέμπτη».

Στο μεγάλο ερώτημα «τι μπλοκάρει την κατάσταση» στενοί συνεργάτες του υπουργού Λε Μερ θεωρούν, ότι σε αυτό το στάδιο «δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο στοιχείο για το οποίο θα μπορούσαν να πουν ότι υπάρχει διαφωνία, όπως για παράδειγμα, στις προβολές για την ανάπτυξη ή για το πρωτογενές πλεόνασμα στα προσεχή πέντε ή δέκα έτη. Η διαπραγμάτευση για την Ελλάδα, έχει εξελιχθεί σε ένα πολύ περίπλοκο παιγνίδι, με πολλούς παίκτες και πολλές παραμέτρους. Η προσπάθεια της Γαλλίας είναι μεσολαβητική. Προσπαθεί να βρει έναν κοινό χώρο προσγείωσης που να έχει ο καθένας μια σχετική ικανοποίηση. Να μπορεί να κάνει κάποιες υποχωρήσεις εξασφαλίζοντας όμως κάποιες εγγυήσεις, τονίζουν.

«Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να γίνει κατανοητός και ο μηχανισμός αποπληρωμών σε σχέση με την ανάπτυξη, που προτείνει η Γαλλία. Στόχος είναι να δοθεί μια ευελιξία, να ληφθεί υπόψη η ανάπτυξη σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα που ζητούν οι Έλληνες.
Παράλληλα, οι πιστωτές θα σκεφθούν ότι εάν η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας είναι πιο δυνατή, θα επωφεληθούν και οι ίδιοι, με μεγαλύτερες αποπληρωμές, το δε ΔΝΤ που έχει τις δικές του ευαισθησίες, μπορεί να σιγουρευτεί ότι εάν η ανάπτυξη δεν είναι στο ραντεβού, δεν θα βρεθούμε με μια Ελλάδα που δεν θα μπορεί να πληρώσει, και αυτό διότι η παράμετρος αυτή θα ληφθεί υπόψη».

Σύμφωνα με το περιβάλλον του Μπρουνό Λε Μερ, ο υπουργός είναι πεπεισμένος για την αναγκαιότητα μιας συμφωνίας και τούτο διότι, «η δέσμευση της Γαλλίας στην ακεραιότητα της ευρωζώνης είναι αδιαμφισβήτητη».

«Ο υπουργός έχει δει τις προσπάθειες πιστωτών και Ελλάδας και θα ήταν παράλογο τώρα που έχουμε φθάσει τόσο κοντά, όχι βέβαια στην γραμμή του τέλους, αλλά σε μια τόσο σημαντική φάση, να μην καταλήξουμε. Φιλοδοξία του υπουργού είναι να αναγνωρισθεί ότι κατά τη διάρκεια της πενταετίας, μια φάση ορόσημο για την ευρωζώνη, ξεπεράστηκε. Απώτερος στόχος του είναι, η περαιτέρω ολοκλήρωση της ευρωζώνης, γι΄ αυτό και ευθύς εξ αρχής οργάνωσε την γάλλο-γερμανική ομάδα εργασίας, με τον Β. Σόϊμπλε».

Μέσα στο γενικό κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας για την αυριανή συνεδρίαση της Ευρωομάδας (Eurogroup), το περιβάλλον του «Μπερσί» υπενθυμίζει ότι η διαπραγμάτευση έχει χρονική προβολή για το 2060 και πλέον. «Το να μιλάμε σήμερα για το θέμα της ανάπτυξης, της ελληνικής, της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας οικονομίας, σε τόσο μακρινή περίοδο, είναι σε θεωρητικό και μόνο επίπεδο» σημειώνουν.

Σχετικά με το ΔΝΤ, η Γαλλία δεν αποκλείει μια απόφαση για σταδιακή συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα, με τεχνική ή οικονομική συμμετοχή ανάλογα τις εξελίξεις. Το «Μπερσί» αναγνωρίζει ότι οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ αύριο στο Λουξεμβούργο δεν είναι αυτοί που αποφασίζουν. Την τελική απόφαση παίρνει το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα