Παραιτήθηκε ο Ραχόι – Εν αναμονή πρωθυπουργός ο Σάντσεθ (video)

Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε την ήττα του στο ισπανικό κοινοβούλιοΤέλος εποχής για τον Μαριάνο Ραχόι και το Λαϊκό Κόμμα μετά το σκάνδαλο διαφθοράςΚοινοβουλευτική συνεργασία πρότεινε ο Πάβλο Ιγκλέσιας στον Σάντσεθ«Εμφύλιος» στο κόμμα του Ραχόι

Ο Μαριάνο Ραχόι παραδέχθηκε την ήττα του στο κοινοβούλιο πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε το Σοσιαλιστικό Κόμμα. «Μπορούμε να υποθέσουμε πως η πρόταση μομφής θα υπερψηφιστεί. Κατά συνέπεια ο Πέδρο Σάντσεθ θα γίνει ο νέος πρόεδρος της κυβέρνησης», είπε σε σύντομη ομιλία του στο κοινοβούλιο ο συντηρητικός

πρωθυπουργός ο οποίος συνεχάρη τον αντίπαλό του.

Η πρόεδρος του κοινοβουλίου Άνα Παστόρ ανακοίνωσε ότι η ψηφοφορία θα διεξαχθεί στις 11:01 τοπική ώρα (12:01 ώρα Ελλάδας).

Εν αναμονή πρωθυπουργός ο Σάντσεθ

Τον πρωθυπουργικό θώκο αναμένεται να αναλάβει ο επικεφαλής του σοσιαλιστικού κόμματος (PSOE) στην Ισπανία, Πέδρο Σάντσεθ, καθώς σύμφωνα με ισπανικά μέσα ενημέρωσης, φέρεται να έχει εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία για την πρόταση μομφής στην ισπανική βουλή συγκεντρώνοντας 180 ψήφους, τέσσερις περισσότερες από για την απαιτούμενη απόλυτη πλειοψηφία.

Ο Σάντσεθ έχει στη διάθεσή του τους 84 βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος, τους 67 από τους Unidos Podemos, 4 βουλευτές του αριστερού Compromis της Βαλένθια, 9 από τη Δημοκρατική Ρεπουμπλικανική Αριστεράς της Καταλονίας ERC, 8 του δεξιού καταλανικού εθνικιστικού κόμματος του Πουτζντεμόν PdeCat, 5 του δεξιού εθνικιστικού κόμματος της Χώρας των Βάσκων PNV, έναν βουλευτή των Καναρίων Νήσων Nuoeva Canarias, και τους 2 του αριστερού εθνικιστικού κόμματος της Χώρας των Βάσκων EH Bildu, φτάνοντας τους 180.

Ενδιαφέρον αποτελεί και το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην Ισπανία, υπερψηφίζεται μια πρόταση μομφής.

Kοινοβουλευτική συνεργασία πρότεινε ο Πάβλο Ιγκλέσιας

Ο ηγέτης των Podemos Πάβλο Ιγκλέσιας πρότεινε στον Σάντσεθ να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να σχηματίσουν μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία, έτσι ώστε η κυβέρνηση που θα προκύψει μετά την πρόταση μομφής να μην στηρίζεται μόνον στους 84 σοσιαλιστές βουλευτές, αλλά στους 156 που θα συγκεντρώνει μαζί με τους Unidos Podemos συν τις άλλες συμμαχίες που θα προκύψουν.

Τη δυσκολία τούτη του Σαντσεθ να αναλάβει τον σχηματισμό μίας κυβέρνησης βασισμένος στην ισχνή κοινοβουλευτική του δύναμη, υπογραμμίζουν και στελέχη του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ): «Γνωρίζουμε καλά πως είναι δύσκολο να κυβερνάς με 137 βουλευτές (του ΡΡ), πολύ δε περισσότερο όταν καλείσαι να κυβερνήσεις με 84». Οι ίδιες πηγές από το συντηρητικό κόμμα προειδοποιούν το PSOE πως τα υπόλοιπα κόμματα δεν πρόκειται να κάθονται «και να πλέκουν στα έδρανα», παρακολουθώντας τις κοινοβουλευτικές ταχυδακτυλουργίες της νέας κυβέρνησης. «Θα χρειασθούν άλλους 92 ψήφους για να κυβερνούν», υπενθυμίζουν τα ίδια στελέχη, υπογραμμίζοντας πως για να εγκριθούν τα νομοσχέδια απαιτείται πλειοψηφία 176 ψήφων στο Κοινοβούλιο.

Ωστόσο, η πρόταση του Ιγκλέσιας στον Σάντσεθ για κοινοβουλευτική συνεργασία είχε και κάποιες επιφυλάξεις, ιδίως σε ό,τι αφορά την πρόθεση του σοσιαλιστή ηγέτη να εφαρμόσει τον προϋπολογισμό που είχε ψηφισθεί στο Κοινοβούλιο από την κυβέρνηση Ραχόι. «Δεν μπορείτε να υποστηρίζετε πως το κυβερνητικό σας πρόγραμμα είναι ο προϋπολογισμός του ΡΡ», τόνισε ο Ιγκλέσιας στη χθεσινή του ομιλία στη Βουλή, απευθυνόμενος στον Σάντσεθ. Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος των Unidos Podemos Ιρένε Μοντέρο δήλωσε πως εάν ο Σάντσεθ κυβερνήσει με «τον προϋπολογισμό της απάτης» του Ραχόι θα βρει μπροστά του τους Podemos και τους συμμάχους τους, όπως σήμερα τους βρίσκει αντιμέτωπους ο Ραχόι. «Με αυτόν τον προϋπολογισμό, ο Πέδρο Σάντσεθ θα είναι ένας Ραχόι νο 2. Πρέπει άμεσα να αποσύρουμε από τους θεσμούς το ΡΡ. Εμείς δουλεύουμε πάνω από έναν χρόνο γι’ αυτό», έγγραψε η ίδια στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης.

Εμφύλιος στο κόμμα του Ραχόι

«Εσωτερικός εμφύλιος» ξέσπασε στο Λαϊκό Κόμμα (PP) έπειτα από τις έντονες διεργασίες της χθεσινής ημέρας στα όργανα του κόμματος για το εάν θα έπρεπε να παραιτηθεί ο Ραχόι.

Σε κάθε περίπτωση, ηγετικά στελέχη του κόμματος προτρέπουν τον Ραχόι να ανοίξει τον κύκλο των εσωκομματικών διαβουλεύσεων για να παραδώσει τα σκήπτρα του σε άλλο στέλεχος.

«Η βάση και τα μεσαία στελέχη πιστεύουν πως το κόμμα δεν επιτρέπεται να παραδώσει την κυβέρνηση στον Σάντσεθ, και πως ο πρόεδρος (Ραχόι) οφείλει να παραιτηθεί ώστε να δώσει λαβή για νέα κοινοβουλευτική συζήτηση για τον σχηματισμό κυβέρνησης ώστε να κερδίσουμε χρόνο», τόνιζε στέλεχος με βαρύνουσα γνώμη στις αποφάσεις του ΡΡ, προσθέτοντας πως «δεν πρέπει να κάνουμε αυτό το δώρο στο PSOE, έχοντας εγκρίνει έναν τόσο διευρυμένο προϋπολογισμό, που θα διευκολύνει τον Σάντσεθ απλώς να κάνει ορισμένες διευθετήσεις που θα τον εμπεδώνουν στην πρωθυπουργία». «Ουδείς θα κατανοούσε την επιμονή του να μείνει στην ηγεσία ως επικεφαλής του κόμματος. Θα τον κατασπάραζαν», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η ίδια η Κοσπέδαλ δήλωσε σχετικά πως «αυτή δεν είναι η στιγμή για ερωτήσεις σχετικές με την προσωπική κατάσταση του Μαριάνο Ραχόι. Θεωρώ ότι εκείνος θέλει να συνεχίσει και του αξίζει. Γιατί το να αποχωρήσει με τον τρόπο αυτό είναι άδικο, όμως η όλη κατάσταση είναι πολύ περίπλοκη».

Keywords
Τυχαία Θέματα