Περίεργη αναφορά Πομπέο: Πρέπει να μειωθεί το στρατιωτικό αποτύπωμα παντού (video)

Με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να απευθύνει πρόσκληση στην Ελλάδα για διάλογο, αλλά χωρίς καμία προϋπόθεση, αφού πρώτα είχε επικοινωνήσει και με τον Μάικ Πομπέο, ο αμερικανός ΥΠΕΞ έκανε νέα δήλωση με μια αρκετά περίεργη αναφορά περί «μείωσης στρατιωτικού αποτυπώματος παντού». Την ίδια ώρα το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, υπογραμμίζει ότι είναι

«σημαντικό βήμα» η επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια.

Ο Μάικ Πομπέο, μιλώντας σε γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό, κάλεσε την Τρίτη (15/09) την Τουρκία αλλά και την Ελλάδα να εγκαταλείψουν κάθε στρατιωτική κλιμάκωση και να επικεντρωθούν στην αναζήτηση μιας διπλωματικής λύσης στη σύγκρουση για το φυσικό αέριο που τις φέρνει αντιμέτωπες στην ανατολική Μεσόγειο.

«Πρέπει να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα χωρίς να χρησιμοποιηθεί στρατιωτική ισχύς, αλλά μέσω των κανονικών μηχανισμών, μέσω των διεθνών αποφάσεων, ιδιαίτερα για τα (σ.σ.: ενεργειακά) δικαιώματα που συνδέονται μ’ αυτή την περιοχή», δήλωσε ο αμερικανός υπουργός μιλώντας στον γαλλικό ραδιοσταθμό «France Inter».

«Πρέπει να μειωθεί το στρατιωτικό αποτύπωμα παντού και να γίνεται προσφυγή σε διπλωματικά και όχι στρατιωτικά μέσα», επέμεινε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ανοίγοντας έτσι το «παράθυρο» για διάφορες ερμηνείες ή παρερμηνείες σε σχέση με τα νησιά του Αιγαίου και την Αν. Μεσόγειο.

“L’OMS a merdé” : Mike Pompeo dénonce la gestion de crise du coronavirus dans la matinale de France Inter.

https://t.co/dBhNm3gHcN pic.twitter.com/qgAW7PyJWu

Figaro Live (@Figaro_Live) September 15, 2020

Όπως έχει γίνει γνωστό, στις Βρυξέλλες θα πραγματοποιηθεί, την Τρίτη (15/09), η συνάντηση σε στρατιωτικό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας και ΝΑΤΟ για να συνεχιστεί η συζήτηση ως προς τις προτάσεις του Γενς Στόλτενμπεργκ με τις ελληνικές παρατηρήσεις

Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ: «Σημαντικό βήμα» η επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια

«Σημαντικό βήμα» χαρακτηρίζει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ την επιστροφή του Oruc Reis στο λιμάνι της Αττάλειας. Σε ανάρτηση στο Twitter αναφέρει ότι «η επιστροφή τουρκικού σεισμογραφικού πλοίου στο λιμάνι είναι σημαντικό βήμα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν το διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ως το μόνο μέσο για την επίλυση των διαφορών στην Ανατολική Μεσόγειο».

Turkish survey ship’s return to port is an important step. The United States supports dialogue between #Greece and #Turkey as the only means to resolving ongoing disputes in the #EasternMediterranean.https://t.co/RifSH46RaR

— NSC (@WHNSC) September 14, 2020

Τσαβούσογλου σε Ελλάδα: Ελάτε να μιλήσουμε, αλλά χωρίς καμία προϋπόθεση

Την ίδια ώρα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που είχε και νέα επικοινωνία με τον Μάικ Πομπέο – με ένα πολύ προσεκτικά γραμμένο άρθρο στην εφημερίδα «Καθημερινή» μιλάει για διάλογο, αλλά χωρίς καμία προϋπόθεση από την Ελλάδα.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών χωρίς να… κρύψει τις απειλές και τις διεκδικήσεις εκ μέρους της Άγκυρας ( «κρύβονται» μέσα σε προσεκτικά διατυπωμένες εκφράσεις στο κείμενό του) επαναφέρει στο τραπέζι το «καζάν – καζάν» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δηλαδή το να βρεθεί μια λύση που να συμφέρει όλους.

Λέει ότι Τουρκία και Ελλάδα είχαν πάντα δυο επιλογές: Είτε να έρθουν σε αντιπαράθεση, είτε να βρουν μια αμοιβαία συνταγή win win ώστε να καθορίσουν έναν αμοιβαία επωφελή δρόμο προς το μέλλον.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών στο άρθρο του, κατηγορεί την Ελλάδα ότι δεν σέβεται τα δικαιώματα του «μόνιμου γείτονά» της και επιτίθεται στη Γαλλία που αυτό το διάστημα είναι «κόκκινο πανί» για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η χώρα που μόνος στόχος της είναι η αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αναφερόμενη στην Γαλλία μιλάει για μια χώρα που δείχνει μια απερίσκεπτη λαχτάρα για το αποικιακό παρελθόν της και στοχοποιώντας τον ίδιο τον Εμανουέλ Μακρόν του κάνει μαθήματα ιστορίας λέγοντας: «Το μοντέλο της αποδοχής της συμπεριφοράς των μητροπολιτικών αρχόντων που επιβάλλουν την βούλησή τους στην περιφέρεια, τελείωσε».

Περιγράφει την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας ως δραστήρια και ανθρωπιστική, ώστε να υπογραμμίσει τις αξίες που θέλουν να επικρατήσουν και μάλιστα κάνει χρήση μιας ρήσης του Κεμάλ Ατατούρκ, «Ειρήνη στην πατρίδα, ειρήνη στον κόσμο».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέρχεται στα αμιγώς ελληνοτουρκικά και αφού επικροτεί τις πρωτοβουλίες ΝΑΤΟ και Γερμανίας τονίζει ότι η χώρα του δεν θέλει αν διαπραγματευθεί και να συμφωνήσει με άλλα μέρη για θέματα που θα έπρεπε να διευθετηθούν απευθείας ανάμεσα στους δυο γείτονες.

Οι όροι που βάζει ο Τσαβούσογλου

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου περιγράφει τι θέλει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Δίκαιη και ισότιμη οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων.Προστασία των δικαιωμάτων στην υφαλοκρηπίδα μας έναντι μαξιμαλιστικών και υπερβολικών διεκδικήσεων θαλασσίων ορίων.Προστασία των ισότιμων δικαιωμάτων των τουρκοκυπρίων στους υποθαλάσσιους πόρους του νησιού μέσω της εγκαθίδρυσης ενός μηχανισμού ισότιμου διαμοιρασμού των κερδώνΔημιουργία ενός γνήσιου συμπεριληπτικού δίκαιου και ισότιμου μηχανισμού ενεργειακής συνεργασίας των υποθαλάσσιων πόρων με την συμμετοχή όλων των πλευρών περιλαμβανομένων και των τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο

Από το άρθρο δε λείπει η λέξη μαξιμαλιστικός, που είναι και η αγαπημένη τελευταία της τουρκικής κυβέρνησης, ενώ υπάρχει φυσικά αναφορά και στο Καστελόριζο.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λέει ότι η ΕΕ δεν έχει καμία αρμοδιότητα επί ζητημάτων οριοθέτησης θαλασσίων συνόρων και επαναλαμβάνει ότι «δεν μπορεί να αποκοπεί η πρόσβαση της Τουρκίας στην ανοικτή θάλασσα και τις δικές της θαλάσσιες ζώνες διεκδικώντας 40.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα υφαλοκρηπίδας για ένα μικρό νησί όπως το Μέις ή Καστελόριζο που είναι μόνο 2 χιλιόμετρα μακριά από την Τουρκία και 580 χιλιόμετρα από την ελληνική ηπειρωτική χώρα. Κανένας νόμος ή αίσθηση δικαίου δεν θα επέτρεπε ένα αντίθετο επιχείρημα».

Επίσης επαναλαμβάνει πόσο μεγάλη είναι η ακτογραμμή της Τουρκίας και γι αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί. «Αυτό απλά δεν πρόκειται να συμβεί», γράφει χαρακτηριστικά.

Ο τούρκος υπουργός ΥΠΕΞ προσπαθεί να δικαιολογήσει τη ναυτική παρουσία της στην περιοχή λέγοντας ότι δεν είναι επιθετικοί οι λόγοι αλλά αυτοάμυνα αφού όπως εξηγεί όλο αυτό γίνεται για να αποτραπεί παρέμβαση στις δραστηριότητες σεισμικής έρευνας εντός της δικής τους υφαλοκρηπίδας η οποία όπως λέει ανακηρύχθηκε σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο πριν από 16 χρόνια…

Ο Τσαβούσογλου καταλήγει λέγοντας ότι μόνο με διάλογο αλλά χωρίς καμία προϋπόθεση θα επιλυθούν τα ζητήματα ανάμεσα στις δυο χώρες και φυσικά απειλεί ότι αν μπουν προϋποθέσεις τότε θα βρεθούν από την πλευρά τους αντιπροϋποθέσεις λέγοντας: (πιστέψτε με, μπορούμε να βρούμε αρκετές δικές μας).

Κλείνει λέγοντας ότι η Τουρκία έχει δυνατή, αποτελεσματική και λογική ηγεσία και απευθυνόμενος στην ελληνική κυβέρνηση και στον ελληνικό λαό τονίζει: «Ό,τι κάνουμε σήμερα θα καθορίσει όχι μόνο το παρόν αλλά και το αύριο και γνωρίζετε πολύ καλά ότι η Τουρκία μπορεί να ακολουθήσει την Ελλάδα σε οποιαδήποτε ατραπό επιλέξει. Η επιλογή δεν ανήκει στην πραγματικότητα ούτε στην Τουρκία ούτε στην Γαλλία, ούτε σε κανέναν άλλο γι’ αυτό το θέμα, αλλά στους σεβαστούς ηγέτες και στον λαό της Ελλάδας».

Επικοινωνία Πομπέο – Τσαβούσογλου για ανατολική Μεσόγειο και Κύπρο

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν το βράδυ της Δευτέρας (14/09) ο Μάικ Πομπέο με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το τουρκικό κρατικό πρακτορείο «Anadolu». Όπως αναφέρεται, στο επίκεντρο της συνομιλίας των δύο υπουργών Εξωτερικών βρέθηκαν η Ανατολική Μεσόγειος και η Κύπρος.

Η επικοινωνία των δύο ανδρών έρχεται λίγα 24ωρα μετά την αιφνιδιαστική επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στην Κύπρο, αλλά και δέκα ημέρες πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου θα τεθεί επί τάπητος το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η παρουσία του αμερικανού ΥΠΕΞ στη Λευκωσία, άλλωστε, είχε συμπέσει με την ημέρα που επρόκειτο να ανανεωθεί η τουρκική NAVTEX και είχε διπλό στόχο: πρώτο να στείλει σήμα στην Άγκυρα, δεύτερον, να ασκήσει πίεση και προς τους Κυπρίους.

Η επίλυση του Κυπριακού παραμένει «κλειδί» για την μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα αφού η Άγκυρα χρησιμοποιεί τα Κατεχόμενα ως μοχλό πίεσης όχι μόνο προς την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά προς το σύνολο των χωρών της περιοχής.

Νέα πρόκληση από την Τουρκία: Ζητά με αντί – Navtex την αποστρατικοποίηση της Χίου

Σημειώστε ακόμα ότι η Άγκυρα μετά το Καστελόριζο και την Ανατολική Μεσόγειο, φέρεται να επαναφέρει μία ακόμη πάγια αξίωσή της, δηλαδή την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών, εστιάζοντας στην παρούσα φάση στη Χίο. Όπως αναφέρεται στην τουρκική αντί-Navtex – η οποία έχει ισχύ μέχρι την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου – «παραβιάζεται η Συνθήκη της Λωζάνης».

Τη Δευτέρα (14/09) υπήρξε νέο μήνυμα από την ΕΕ για το «Oruc Reis» με την Κομισιόν να αναφέρει: «Να μπει τέλος σε μονομερείς ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο».

Keywords
video, ελλαδα, νέα, ηπα, france, inter, mike, https, twitter, figaro, live, βρυξέλλες, νατο, turkish, survey, λύση, win, γαλλια, αμιγώς, υφαλοκρηπίδα, συμμετοχή, κυπρος, ισχύ, εφημεριδα δημοκρατια, αλλαγη ωρας, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, χωρες, το θεμα, βημα, δημοκρατια, ηγεσια, ηπα, θαλασσα, θεμα, νησι, νησια, πιεση, υφαλοκρηπίδα, φυσικο αεριο, ωρα, αγκυρα, αρθρο, αμοιβαια, αμιγώς, απλα, βραδυ, βρυξέλλες, γινει, γινεται, δευτερα, διαστημα, δηλωση, δειχνει, διπλο, υπαρχει, ειρηνη, εκφρασεις, επικοινωνια, επρεπε, ερντογαν, ερχεται, εφημεριδα, ζητα, ζωνες, ιδια, ιδιο, ηνωμενες πολιτειες, ισχυς, καστελοριζο, κεμαλ, κεμαλ ατατουρκ, κυβερνηση, κειμενο, κρατικο, λευκωσια, λειπει, λύση, μακρια, μειωση, μικρο, νατο, παντα, συζητηση, συμμετοχή, συνταγη, τουρκια, τριτη, ισχύ, φυσικα, φυσικο, ανηκει, δικαιωματα, figaro, france, ηγετες, https, χωρα, ιδιαιτερα, inter, κυριακη, μεσογειος, mike, πηγες, σημα, survey, θεματα, win
Τυχαία Θέματα