Ο πρώτος δήμος της Ελλάδας που καταργεί τα πλαστικά καλαμάκια (εικόνες)

Υποδέχεται το καλοκαίρι καταργώντας τα πλαστικά καλαμάκια και γίνεται ο πρώτος δήμος στην Ελλάδα που θα χρησιμοποιεί επαναχρησιμοποιούμενα και βιοδιασπώμενα καλαμάκια, τα οποία θα παραχωρηθούν από το Κοινωφελές Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη στο πλαίσιο του προγράμματος «Sea Change».

Ο λόγος για τον δήμο Σικίνου, τους δημότες και τους επιχειρήσεις του νησιού οι οποίοι δεσμεύονται να πουν πρώτοι «αντίο» στα πλαστικά καλαμάκια στο πλαίσιο της εκστρατείας

για τη προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

«H εκστρατεία για τα καλαμάκια γεννήθηκε μέσα από την ανάγκη να προστατέψουμε το περιβάλλον, μειώνοντας τα πλαστικά μίας χρήσης. Όταν μιλάμε για την ανάγκη αλλαγής, συνήθως σκεφτόμαστε κάτι μεγάλο και σύνθετο, κάποτε αδύνατο. Έτσι, δεν θεωρούμε τους εαυτούς μας μέρος της λύσης. Ωστόσο, οι αλλαγές συχνά ξεκινούν από τα μικρά πράγματα. Μια τέτοια περίπτωση είναι το πλαστικό καλαμάκι. Αλλάζοντας κάτι μικρό στις καθημερινές μας συνήθειες, μπορούμε να διανύσουμε μια μεγάλη διαδρομή και να επηρεάσουμε κι άλλους με το δικό μας παράδειγμα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Αγγελική Κοσμοπούλου, εκτελεστική διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη.

Και συνεχίζει λέγοντας: «Τα πλαστικά καλαμάκια είναι ένα από τα συχνότερα απορρίμματα που συναντάμε στις ελληνικές ακτές. Είναι το 11ο πιο συχνό απόρριμμα στις θάλασσές μας. Τα χρησιμοποιούμε για λίγα μόλις λεπτά -και μάλιστα για την απόλαυσή μας, όχι από ανάγκη – ωστόσο μένουν στο περιβάλλον για περίπου διακόσια χρόνια! Η μείωση της χρήσης τους και η αντικατάστασή τους με καλαμάκια από άλλα υλικά, επαναχρησιμοποιούμενα ή φιλικά για το περιβάλλον, κάνει τη διαφορά. Είναι μια μικρή αλλαγή με άμεσο και σημαντικό αποτέλεσμα».

Το πρόγραμμα

Η έναρξη του προγράμματος έχει ήδη πραγματοποιηθεί συμβολικά την περασμένη Κυριακή και θα κορυφωθεί το Σάββατο 26 Μαΐου, με εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 7.30 μμ στο Σχολείο Σικίνου.

Η εκδήλωση θα είναι ανοικτή στο κοινό και θα περιλαμβάνει ομιλίες, ανοιχτή συζήτηση για τους κινδύνους από τα πλαστικά μίας χρήσης, καθώς και προβολές των ντοκιμαντέρ «EGEO – H θάλασσα για μένα» και «STRAWS» (σε συνεργασία με το Plastic Free Greece). Στο τέλος της εκδήλωσης, θα υπογραφεί συμφωνητικό με όποιον κάτοικο ή επιχείρηση θέλει να υποστηρίξει την αλλαγή από πλαστικά καλαμάκια σε βιοδιασπώμενα.

Πώς θα γίνει η μετάβαση

«Στη συνέχεια, θα παραλάβουμε τα πλαστικά καλαμάκια από όσους συναινούν και θα τα αντικαταστήσουμε με ίδιες ποσότητες σε βιοδιασπώμενα που προμηθεύτηκε για το σκοπό αυτό το Ίδρυμά μας. Επίσης, θα προσφέρουμε σε κάθε κάτοικο ένα γυάλινο επαναχρησιμοποιούμενο ποτήρι «Sea Change Sikinos» με ενσωματωμένο, βιοδιασπώμενο καλαμάκι, για να πίνουν τον καφέ ή τον χυμό τους. Σε όλη τη διάρκεια του τριημέρου, η ομάδα του προγράμματος σε συνεργασία με τον δήμο και εθελοντές κατοίκους θα πραγματοποιήσει καθαρισμούς σε προσβάσιμες και απόκρημνες ακτές του νησιού, καταγράφοντας τα αποτελέσματα για ερευνητικούς σκοπούς» επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Κοσμοπούλου.

Και συμπληρώνει ότι «μετά το καλοκαίρι, θα επισκεφθούμε ξανά τη Σίκινο για να μετρήσουμε τα αποτελέσματα της δράσης, να καθαρίσουμε ξανά τις ακτές και να υλοποιήσουμε εκπαιδευτικά προγράμματα σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, όπως και πρόγραμμα citizen science για την ενεργοποίηση των μαθητών-ερευνητών σε όλη τη διάρκεια του χρόνου».

Σίκινος

Ποια είναι τα επόμενα νησιά

Η δράση δεν θα ολοκληρωθεί στη Σίκινο, αλλά το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί τους επόμενους μήνες και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων, ενώ αναμένεται να διαρκέσει για πέντε χρόνια.

Η κ. Κοσμοπούλου δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «η αλλαγή χρειάζεται χρόνο και στήριξη για να είναι αποτελεσματική. Θα πάμε, λοιπόν, ξανά στη Φολέγανδρο, την Κίμωλο και τη Σέριφο, νησιά με τα οποία έχουμε ξανασυνεργαστεί πέρσι και όπου έχουμε ήδη δημιουργήσει μια σχέση ανοιχτή, με κοινούς στόχους για το περιβάλλον».

Ταυτόχρονα, συμπληρώνει ότι το Ίδρυμα είναι «σε επαφή με άλλα πέντε νησιά στις Κυκλάδες, τα οποία θα ανακοινώσουμε σύντομα. Πρέπει να τονίσω πως κανένα πρόγραμμα δεν μπορεί να έχει διάρκεια αν γίνει χωρίς τη συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η συνεργασία και το “καλωσόρισμα” από μέρους των τοπικών αρχών και των κατοίκων είναι αναγκαία για την επιτυχία. Σύντομα, με σεβασμό σε αυτήν την αρχή, θα ανακοινώσουμε με λεπτομέρειες τη συνέχεια του προγράμματος, το οποίο θα περιλαμβάνει πολυεπίπεδες δράσεις καθαρισμών, ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης των κατοίκων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, καθώς και δημιουργία ομάδων τοπικών “πρεσβευτών” του προγράμματος».

Οι αριθμοί μιλούν

Κάθε χρόνο σε όλον τον κόσμο τουλάχιστον οκτώ εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν στη θάλασσα. Κάθε χρόνο παγκοσμίως, τουλάχιστον ένα εκατομμύριο θαλασσοπούλια και 100.000 θαλάσσια πλάσματα, όπως οι χελώνες, πεθαίνουν από την κατάποση απορριμμάτων και ιδιαίτερα των πλαστικών εξαιτίας της μορφής και του μεγέθους τους. Τα καλαμάκια είναι μια πολύ χαρακτηριστική περίπτωση πλαστικών μίας χρήσης.

Πάντως το πρώτο βήμα για σταδιακή κατάργηση στα πλαστικά καλαμάκια είχε γίνει τον προηγούμενο μήνα όταν οι εταιρείες-μέλη της Ένωσης Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών, στο πλαίσιο της ευρύτερης δέσμευσης για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, είχαν αποφασίσει ότι θα τα καταργήσουν σταδιακά.

Keywords
Τυχαία Θέματα