Ο Σκουρλέτης στο πάρκο Τρίτση για την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος

Από το νωρίς το Μητροπολιτικό Πάρκο Α. Τρίτσης γέμισε με παιδικές φωνές των μαθητών από σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Δυτικής Αττικής. Παρέα με τους υπεύθυνους της WWF έμαθαν μέσα από το παιχνίδι για το περιβάλλον, την φύση, περιηγήθηκαν στο πάρκο, στις λίμνες στα γεφυράκια. Όλες αυτές οι δράσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του επιστημονικού και περιβαλλοντικού τριημέρου, από σήμερα 9 μέχρι τις 11 Ιουνίου

που οργανώνει ο Φορέας Διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο κτιριακό συγκρότημα του Κέντρου Περιβάλλοντος και Επιστημών (οθωνική αυλή), ενώ τα πολιτιστικά δρώμενα στο Ανοιχτό Υπαίθριο Θέατρο.

Ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης επεσήμανε ότι «η μεγάλη πρόκληση είναι όσα παρουσιάζονται εδώ να γίνουν πρότυπο για αντίστοιχους μεγάλους ή μικρούς χώρους στην Αττική. Εδώ γίνεται μια επανεκκίνηση με τις καλύτερες προϋποθέσεις να γίνει πράξη το όραμα. Υπάρχει κίνδυνος το περιβάλλον να αποτελέσει το πρώτο θύμα της οικονομικής κρίσης. Αυτή την λογική πρέπει να αποκρούσουμε». Ο κ. Σκουρλέτης μίλησε για διαφορετική πλέον αντιμετώπιση του περιβάλλοντος και σχέσης με τους πολίτες ενώ τελειώνοντας είπε χαρακτηριστικά. «Να δώσουμε ένα ραντεβού του χρόνου όχι για να μετρήσουμε αποτελέσματα. Είμαστε αρωγοί αλλά βασικοί παράγοντες είναι ο φορέας, οι δήμοι και κυρίως οι πολίτες που θα ζούνε το πάρκο».

Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε ότι «βλέποντας το πάρκο βλέπω την πατρίδα μου. Η κατάσταση του πάρκου είναι κάπως καλύτερα απ’ ό,τι χθες. Όραμα υπάρχει, είμαστε ενωμένοι σε αυτήν την προσπάθεια».

Σε μήνυμά της η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, χαρακτήρισε το Πάρκο ως «ένα υπερτοπικό πνεύμονα πρασίνου για όλο το λεκανοπέδιο», ενώ μίλησε για νέα εποχή και τόνισε ότι έχουν εγκριθεί ήδη 700.000 ευρώ για τις ανάγκες και αναβάθμιση του πάρκου».
«Το Πάρκο Τρίτσης είναι ένα από τα πέντε μητροπολιτικά πάρκα του λεκανοπεδίου. Ξεκίνησε με πολύ ενθουσιασμό την δεκαετία του ’90 έγινε μια μελέτη τότε και είκοσι χρόνια μετά πρέπει να επιβεβαιώσουμε τι πήγε καλά από αυτόν τον σχεδιασμό και τι πρέπει να διορθωθεί» τόνισε ο Ιωάννης Πολύζος, ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ και πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου ο οποίος κρατώντας το ειδικό χωρικό σχέδιο του πάρκου δήλωσε στο ΑΠΕΜΠΕ ότι «τα καλά σημεία που θα ενισχυθούν είναι το στοιχείο του νερού, που είναι πολύ σημαντικό σε αστικό περιβάλλον, δεύτερον το θέμα των καλλιεργειών, που για πρώτη φορά σε τόσο μεγάλη κλίμακα υπάρχουν αστικές καλλιέργειες όπως 1000 φυστικιές και πολλά ελαιόδεντρα. Το τρίτο θέμα είναι ότι κάποια στοιχεία του υψηλού πρασίνου πρέπει να ενισχυθούν, δηλαδή το πράσινο στους δυο λόφους. Όλο αυτό πρέπει να έχει μια καλή θεσμική θωράκιση παρά κάποια εμπόδια που υπάρχουν. Είμαστε εδώ για τον ενιαίο και δημόσιο χαρακτήρα και των 913 στρεμμάτων του πάρκου, ενός χώρου εκπαίδευσης και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης».

Στην αποτίμηση της σημερινής κατάστασης του Πάρκου προχώρησε ο αναπληρωτής καθηγητής σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχ. ΕΜΠ, Νίκος Μπελαβίλας ο οποίος επεσήμανε ότι «το πάρκο έχει μία πολύ καλή διάταξη που επιτρέπει στην γύρω πόλη και στους κατοίκους να έχουν εύκολη πρόσβαση σε αυτό. Όμως περιττά φράγματα, περισσότερα 2 χιλιόμετρα άχρηστων συρματοπλεγμάτων στο εσωτερικό για αυτό και πρέπει να φύγουν. Δυστυχώς συνειδητοποιήσαμε ότι από τα 913 στρέμματα μόνο τα 500 είναι αμιγές πάρκο. Τα υπόλοιπα είτε είναι με προβληματικές χρήσεις είτε είναι ζώνες που βρίσκονται ακόμη εκτός της περίφραξης του πάρκου. Άρα ένα ζήτημα είναι η ανάκτηση αυτών των ζωνών, επίσης πρέπει να οργανώσουμε καλύτερες προσβάσεις στους γύρω δήμους, να στήσουμε έναν μηχανισμό επικοινωνίας κι εξυπηρέτησης των ανθρώπων ώστε να φτάσουμε από τους 400.000 επισκέπτες τον χρόνο να φτάσουμε στο 1 εκατομμύριο εντός τριετίας. Περίπου έχουμε 500 άτομα την ημέρα και 3.000 τα σαββατοκύριακα. Επίσης να οργανωθούν οι λειτουργικές ενότητες ώστε να γίνει πιο πάρκο από ό,τι είναι, να καθορίσουμε τις ζώνες απόλυτης προστασίας κι οι ζώνες ελεγχόμενων χρήσεων. Επίσης σημαντικό είναι να στήσουμε τον μηχανισμό για βιώσιμες λίμνες και το ζήτημα του προσδιορισμού της φέρουσας ικανότητας, δηλαδή πόσα αυτοκίνητα και πόσο κόσμο αντέχει το πάρκο σε μια μεγάλη εκδήλωση».

Το Σάββατο 10 Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν από τις 10 το πρωί εκπαιδευτικά σεμινάρια, διάθεση φυτών και ξεναγήσεις στην «Κιβωτό των Σπόρων», ενώ την Κυριακή 11 Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν ποικίλες περιβαλλοντικές δράσεις από εθελοντικές οργανώσεις και συλλογικότητες, ενώ το εορταστικό τριήμερο θα κλείσει με μια θεατρική παράσταση.

Keywords
Τυχαία Θέματα