ΟΑΕΔ: Ποιοι θα εχουν προβάδισμα στα προγράμματα εργασίας

Την αύξηση του ποσοστού των ωφελούμενων του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) που θα «μπαινουν» στα προγράμματα εργασίας του ΟΑΕΔ προβλέπει το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα από το τέλος του ελληνικού προγράμματος.

Συγκεκριμένα η κυβέρνηση σχεδιάζει την άνοδο από 10% σε 20% εντός διετίας των ωφελουμένων του ΚΕΑ που προωθούνται στην αγορά εργασίας μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.

Την

πρόθεση αυτή της κυβέρνησης να προχωρήσει στον διπλασιασμό του ποσοστού των άνεργων δικαιούχων του εισοδήματος κοινωνικής αλληλεγγύης, οι οποίοι θα επανεντάσσονται στην αγορά εργασίας, είχε κάνει γνωστή και η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, στο φόρουμ υπουργών του ΟΟΣΑ από το Μόντρεαλ του Καναδά.

Σύμφωνα με τα όσα πει η κ. Φωτίου, το ποσοστό των δικαιούχων που θα επανενταχθούν στην αγορά εργασίας, θα αυξηθεί στο 20% από 10% που είναι σήμερα (δηλαδή, περίπου στις 140.000), “ώστε το Κοινωνικό Εισόδημα να μη γίνει παγίδα φτώχειας”.

Παράλληλα, η Θεανώ Φωτίου επισήμανε ότι οι κυβερνήσεις οφείλουν να αυξήσουν τις δαπάνες για την κοινωνική προστασία διότι έχουν εξαιρετικά θετικό δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή στο ΑΕΠ, που κυμαίνεται από 1,03 έως 1,6 και συμβάλλουν στην ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη.

Ακόμη, αποτυπώνεται η πρόθεση της κυβέρνησης (περιλαμβάνεται στο πλαίσιο των αντίμετρων του 2019) να αυξηθούν τα σχολικά γεύματα, ώστε να καλύπτουν 500.000 μαθητές το 2019, καθώς και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, ήτοι 5.000 μονάδες για 145.000 παιδιά το 2019-2020. Την ίδια στιγμή, αναμένεται να δημιουργηθούν 100 κέντρα στήριξης της οικογένειας που θα λειτουργούν στα κέντρα κοινότητας, όπως και η στήριξη της ανασφάλιστης μητέρας.

Παράλληλα, αναπτύσσεται ένα ολοκληρωμένο «Σχέδιο Δράσης για την Ανάπτυξη του Οικοσυστήματος της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας 2017-2023», το οποίο χρηματοδοτείται κυρίως από το ΕΣΠΑ, με συνολικό προϋπολογισμό 170.712.550 ευρώ από δύο Τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και 13 Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα. Τα πρώτα ταμεία δράσης υποστηρίζουν δράσεις έως και 100 Κέντρων Στήριξης Κ.ΑΛ.Ο. (τουλάχιστον ένα σε κάθε πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση) και θα τεθούν σε λειτουργία το τρίτο τρίμηνο του 2018. Τα Κέντρα Υποστήριξης θα πρέπει να είναι τα ίδια φορείς Κ.ΑΛ.Ο. προκειμένου να δημιουργήσουν ένα υποστηρικτικό οικοσύστημα «εκ των έσω» και να λειτουργήσουν ως «σημεία πληροφόρησης», καθώς και ως φορείς παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών για δυνητικούς και υπάρχοντες φορείς της Κ.ΑΛ.Ο. Αμέσως μετά την προκήρυξη για τα Κέντρα Υποστήριξης θα ακολουθήσει μια σειρά προκηρύξεων για επιχορηγήσεις για φορείς Κ.ΑΛ.Ο. σε διάφορα επίπεδα ανάπτυξης (πλήρως επιδοτούμενα κεφάλαια εκκίνησης για νέους φορείς Κ.ΑΛ.Ο. ή εν μέρει επιδοτούμενα κεφάλαια για φορείς Κ.ΑΛ.Ο. σε πιο ώριμα επίπεδα ανάπτυξης).

Ταυτόχρονα, αναπτύσσονται διάφορες δράσεις για την ανάπτυξη χρηματοπιστωτικών εργαλείων που συμπληρώνουν τις δράσεις στήριξης και επιδότησης. Η πρώτη αφορά την ίδρυση του επιμέρους αμοιβαίου κεφαλαίου Κ.ΑΛ.Ο. στο πλαίσιο του Ταμείου Επιχειρηματικότητας II, το οποίο διαχειρίζεται το ΕΤΕΑΝ με αρχικό προϋπολογισμό ύψους 10 εκατ. ευρώ, και στόχο χορήγηση μικροδανείων μέχρι 25.000 ευρώ σε φορείς Κ.ΑΛ.Ο., που ενεργοποιηθεί το τρίτο τρίμηνο του 2018.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα