Οι ελπίδες και τα ερωτηματικά για τα αποτελέσματα της έρευνας από τις Pfizer και BioNTech για το εμβόλιο του κορονοϊού

Η είδηση ότι το πειραματικό εμβόλιο των Pfizer (ΗΠΑ) και BioNTech (Γερμανία) φαίνεται να είναι πάνω από 90% αποτελεσματικό μία εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση του, σύμφωνα με μία κλινική δοκιμή φάσης 3 σε 43.538 άτομα, εκ των οποίων τα 38.955 έχουν λάβει και τις δύο δόσεις μέχρι σήμερα, ανοίγει αναμφίβολα μια… χαραμάδα αισιοδοξίας στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα εν μέσω πανδημίας, όμως υπάρχουν ζητήματα τα οποία προκαλούν σκέψεις και ερωτηματικά.

Αν

λάβουμε υπόψη μας ότι η ανακοίνωση των εταιριών έγινε περίπου μία εβδομάδα μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης και περίπου 4-5 εβδομάδες μετά την πρώτη, η κατά 90% αποτελεσματικότητα αποτελεί μεν ένα αισιόδοξο νούμερο, ωστόσο πρέπει να υπολογίσουμε ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των εθελοντών λειτουργεί εκείνη ακριβώς τη στιγμή στο μάξιμουμ. Το θέμα είναι ο αντίστοιχος αυτός αριθμός μετά την πάροδο, ας πούμε, τριών μηνών. Θα είναι ο ίδιος ή θα είναι χαμηλότερος;

Επίσης, πρέπει να υπολογίσουμε ότι οι εθελοντές που εμβολιάστηκαν δεν ανήκουν στον μέσο όρο του πληθυσμού ή σε ευπαθείς ομάδες, αφού στη φάση που βρίσκεται η έρευνα συμμετέχουν κυρίως νέοι άνθρωποι, οι οποίοι δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

Οπωσδήποτε όλα τα παραπάνω είναι θετικά βήματα, αλλά πρέπει ν’ αντιμετωπιστούν με σκεπτικισμό και συγκρατημένη αισιοδοξία μέχρι να μάθουμε περισσότερα. Ειδικά όταν όλα όσα γνωρίζουμε γύρω από το εμβόλιο αφορούν τους τελευταίους 2-3 μήνες, ενώ ο κορονοϊός έκανε την εμφάνισή του πέρυσι τον Νοέμβριο και παραμένει ισχυρός σήμερα, έναν χρόνο μετά. Επειδή ακριβώς, λοιπόν, ο ιός αυτός δεν είναι σαν της γρίπης, ο οποίος παραμένει 2-3 μήνες, το καλύτερο θα ήταν να περιμένουμε νέα αποτελέσματα τόσο από τις Pfizer και BioNTech, όσο κι από τις υπόλοιπες εννιά εταιρείες που συμμετέχουν στο «ράλι» της καταπολέμησης του ιού.

Γιατί το γεγονός ότι η συγκεκριμένη σύμπραξη των δύο αυτών εταιρειών αποφάσισε να παρουσιάσει τώρα τα αποτελέσματα της είναι κάτι που πρέπει να μας βάλει σε σκέψεις.

Ποιος μπορεί ν’ αποκλείσει το γεγονός ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο, ή οποιοδήποτε άλλο που βγει πρώτο στην αγορά, θα διαρκέσει μικρό χρονικό διάστημα (ενώ έχουν μπει πολλά δισεκατομμύρια στα ταμεία της εταιρείας) και στη συνέχεια θα πρέπει να λάβουμε κάποιο άλλο, στο οποίο έχουν γίνει μεγαλύτερης διάρκειας έρευνες, για να προφυλαχθούμε εντελώς, μια και καλή, από τον ιο;

Keywords
Τυχαία Θέματα