«Οι φόροι στην Ελλάδα εμποδίζουν τις επενδύσεις», τονίζει η Βελκουλέσκου

Εμμένει το ΔΝΤ στο θέμα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέουςΗ ελληνική κυβέρνηση έχει φουλ ατζέντα

Η δοκιμαστική έξοδος στις αγορές θα πρέπει να ευθυγραμμίζεται με τους στόχους του προγράμματος, καθώς η ελληνική κυβέρνηση έχει ακόμη «φουλ ατζέντα μπροστά της», τονίζει σε συνέντευξή της στη «Ναυτεμπορική» η επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου.

Υπογραμμίζει

ταυτόχρονα ότι η όποια επιπλέον χρηματοδότηση δεν μπορεί να αυξάνει το χρέος, αλλά αντιθέτως θα πρέπει να εξομαλύνει τις αποπληρωμές χρέους για την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος.

Σύμφωνα με την Βελκουλέσκου οι φόροι στην Ελλάδα εμποδίζουν τις επενδύσεις και στο πλαίσιο αυτό, προκρίνει τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τη μείωση της δαπάνης για τις συντάξεις με στόχο την αποκλιμάκωση της φορολόγησης.

Η επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην Ελλάδα ζητεί παράλληλα «το συντομότερο δυνατό» να μειωθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα μέχρι το 2022.

Παρουσιάζει επίσης αναλυτικά τις προτεραιότητες ενόψει της γ’ αξιολόγησης του προγράμματος, επικεντρώνοντας στους συμβασιούχους και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα capital controls, στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές και στην απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.

Ως προς το ασφαλιστικό, επισημαίνει ότι «οι εισφορές που επιβάλλονται στις γενιές της εργασίας δεν επαρκούν για να πληρώνουν τις τρέχουσες συντάξεις», υποστηρίζοντας ότι το έλλειμμα του συνταξιοδοτικού συστήματος στην Ελλάδα είναι «σχεδόν τέσσερις φορές υψηλότερο από τον μέσο όρο στην Ευρωζώνη».

Αναφερόμενη στο ελληνικό χρέος, η κ. Βελκουλέσκου διευκρινίζει ότι το πρόβλημα αφορά τον μακροπρόθεσμο ορίζοντα και ουσιαστικά προκύπτει όταν η Ελλάδα θα σταματήσει να δανείζεται με τα ευνοϊκά επιτόκια του ESM και θα χρηματοδοτείται με τα υψηλότερα επιτόκια των αγορών.

Η αξιωματούχος του Ταμείο επαναλαμβάνει ότι το χρέος της Ελλάδας είναι μη βιώσιμο γιαυτό και θα πρέπει να γίνει πρόσθετη ελάφρυνση.

Επισημαίνει παράλληλα ότι οι αξιολογήσεις του προγράμματος είναι μια ευκαιρία για περιοδική καταγραφή της προόδου στην εφαρμογή των πολιτικών

«Η σταθερή εφαρμογή των πολιτικών είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία του προγράμματος, την επιστροφή της εμπιστοσύνης, της ανάπτυξης και της πρόσβασης στη χρηματοδότηση από τις αγορές», υποστηρίζει η Βελκουλέσκου.

Τονίζει τέλος μεταξύ άλλων ότι στην περίπτωση της Ελλάδας, η πρόσβαση στο QE θα μπορούσε να είναι επωφελής για την ενδυνάμωση της εμπιστοσύνης, δεν είναι ωστόσο ουσιώδης για τη βιώσιμη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.

«Τελικά, το κρίσιμο για τη διατήρηση της πρόσβασης στην αγορά είναι η σταθερή εφαρμογή των πολιτικών και η επίσημη ελάφρυνση χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους», καταλήγει.

Keywords
Τυχαία Θέματα