«Οι κανόνες του διεθνούς δικαίου πρέπει να τηρηθούν από όλους», σημείωσε ο Βούτσης (video)

Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, έκλεισε την ιστορική συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, στέλνοντας το μήνυμα πως «η τήρηση των κανόνων δεν είναι μόνο υποχρέωση της Ελλάδας. Υπάρχουν και οι κανόνες του διεθνούς δικαίου που είναι απαράγραπτοι και πρέπει να είναι απαράβατοι. Σήμερα είμαστε υποχρεωμένοι να μιλήσουμε με την αίσθηση της

ευθύνης μας, να μιλήσουμε και με την Ιστορία και να πούμε όλοι μαζί, “Όχι. Ποτέ πια φασισμός στην Ελλάδα και την Ευρώπη”».

«Αυτά τα χρόνια ακούγαμε συνεχώς για κανόνες. Κανόνες, κανόνες, κανόνες. Ότι για να είμαστε στην Ευρώπη, στην ΕΕ και όπου αλλού, υπάρχουν οι κανόνες που πρέπει να τηρούνται», είπε, σημειώνοντας πως η Ελλάδα έζησε δυστυχώς, το πώς εννοούν ορισμένες πλευρές τους κανόνες. «Το ζήσαμε με το Προσφυγικό. Όλοι εισπράξαμε την εξαίρεση από τους κανόνες, διότι η ειλημμένη απόφαση για να αναλάβουν μέρισμα της ευθύνης όλες οι χώρες για το Προσφυγικό, δεν εφαρμόστηκε ποτέ επί της ουσίας. Και αυτό έγινε ανεκτό. Ζήσαμε και τους κανόνες σε σχέση με τα δημοσιονομικά», παρατήρησε και πρόσθεσε: «Πρέπει όμως να επισημάνουμε – διότι μας ακούνε και στο εξωτερικό – ότι υπάρχει και εδώ ένα θέμα κανόνων. Είναι οι κανόνες του διεθνούς δικαίου, είναι οι κανόνες της αλληλεγγύης για να υπάρχει μια υπερεθνική ένωση. Είναι κανόνες απαράγραπτοι, οι οποίοι δεν μπορούν από καμία χώρα, κατά μόνας, να αρθούν, να μην τηρηθούν ή να αποσιωπηθούν».

Επισήμανε στο σημείο αυτό, ότι και στην ίδια τη Γερμανία, τα τελευταία χρόνια υπάρχει και μια διαφορετική οπτική για το ζήτημα των γερμανικών οφειλών, που η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει. Είναι απόψεις που, όπως είπε, έχουν φύγει από τον κυνισμό του παρελθόντος και «αισθάνονται την ανάγκη, έστω και ηθικά, να κλείνουν το γόνυ». Όπως άλλωστε έσπευσε να υπογραμμίσει, η παρούσα περίοδος είναι μια εξαιρετική συγκυρία για το ζήτημα της διεκδίκησης, γιατί υπάρχει «ωρίμανση και στο εσωτερικό της χώρας, και στο εσωτερικό της Γερμανίας, αλλά και σε ευρωπαϊκή κλίμακα που βρίσκεται αντιμέτωπη με δυνάμεις που επιχειρούν να νομιμοποιήσουν το ναζισμό, το φασισμό, το ρατσισμό και τη ξενοφοβία».

Άνοιξε την ομιλία του με αναφορά σε όλους όσους διεκδίκησαν ενεργά, ενημέρωσαν, αντιπαρατέθηκαν για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, ενημέρωσαν για τα μαρτυρικά χωριά. Ιδιαίτερη αναφορά, φανερά συγκινημένος, επιφύλασσε για τον Μανώλη Γλέζο, που για δεκαετίες διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην υπόθεση της διεκδίκησης και που σήμερα δεν ήταν δυνατό να παρίσταται στη συνεδρίαση για λόγους υγείας. «Ο Μανώλης αυτή τη στιγμή μας ακούει», είπε και πρόσθεσε: «Θα επαναλάβω την υπόσχεσή μου: Είμαι σίγουρος ότι ο Μανώλης Γλέζος θα είναι μαζί μας πάλι σε λίγο καιρό και θα είναι δίπλα μας όταν η Βουλή θα κάνει την προσπάθεια διεθνοποίησης του θέματος. Θα είναι μαζί μας. Αυτή την υπόσχεση του την δίνουμε από αυτό το βήμα και νομίζω ότι είναι υπόσχεση ομόφωνη».

Απάντησε σε όσους είπαν ότι η Βουλή καθυστέρησε να λάβει απόφαση και τη φέρνει παραμονές εκλογών: «Η Βουλή ήταν παρούσα επί 3,5 χρόνια για το θέμα της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών. Η διεκδίκηση ήταν ζωντανή», είπε και αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες που έλαβε η Βουλή (έκδοση βιβλίων σχετικών με το θέμα, ημερίδες, δημοσιεύσεις, συνεργασία με Γερμανούς νομικούς κλπ). Ενημέρωσε ταυτόχρονα την εθνική αντιπροσωπεία, ότι με έξοδα της Βουλής εγκαινιάζεται στις 2 Μαΐου, έκθεση για τους Έλληνες – θύματα του ολοκαυτώματος, στον μαρτυρικό τόπο του Άουσβιτς Μπίλκενάου.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα