Τι βρήκε η ΕΛΑΣ στο «θησαυροφυλάκιο» του κυκλώματος χρυσού – Οι κωδικές ονομασίες

Θησαυρός αμύθητης αξίας βρέθηκε κατά την έρευνα της ΕΛΑΣ«Κορίτσια» ονόμαζαν τις χρυσές λίρες Αγγλίας, «γραμμές» τις χιλιάδες ευρώ, «ζάχαρη» και «κίτρινο» τον χρυσόΤα μέλη του κυκλώματος οδηγήθηκαν στα δικαστήρια της πρώην σχολής ΕυελπίδωνΑναμένεται να ζητήσουν προθεσμία για να απολογηθούν εφόσον λάβουν γνώστη της δικογραφίαςΜεταξύ άλλων κατηγορούνται για: εγκληματική οργάνωση, κακουργηματική λαθρεμπορία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές ενέργειες, τοκογλυφία κατ’επάγγελμα και κατά συνήθεια

Ποινική δίωξη, κατά περίσταση για σωρεία

αδικημάτων, άσκησε ο εισαγγελέας στους συλληφθέντες για την υπόθεση των δύο μεγάλων κυκλωμάτων που έκαναν συστηματικά λαθρεμπόριο χρυσού, στα οποία εμπλέκεται και ο γνωστός ιδιοκτήτης της αλυσίδας ενεχυροδανειστηρίων «Ριχάρδος», Δημήτρης-Ριχάρδος Μυλωνάς, όπως υποστήριξε και ο πρωθυπουργός στη Βουλή. Όλοι τους αναμένεται να ζητήσουν και να λάβουν προθεσμία προκειμένου να απολογηθούν, αφού πρώτα λάβουν γνώση της δικογραφίας.

Η δίωξη που ασκήθηκε περιλαμβάνει τέσσερα κακουργήματα και τέσσερα πλημμελήματα.

Έχουν κατασχεθεί ποσότητες από χρυσό και ασήμι, όπλα, μεγάλα χρηματικά ποσά, πλήθος χρυσαφικών κ.α. Όλοι οι εμπλεκόμενοι οδηγήθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης, συνοδεία πολυπληθούς ομάδας αστυνομικών στον εισαγγελέα.

Για την πολύκροτη αυτή υπόθεση συνελήφθησαν συνολικά 63 άτομα, ενώ όσον αφορά τον 51 ετών ιδιοκτήτη αλυσίδας ενεχυροδανειστηρίων, είχε, σύμφωνα με την αστυνομία, αρχηγικό ρόλο μαζί με τον άμεσο συνεργάτη του που είναι τούρκος υπήκοος, συριακής καταγωγής, ο οποίος ήταν υπεύθυνος του επιχειρησιακού τομέα. Επικεφαλής του άλλου κυκλώματος ήταν 65χρονος έλληνας χρυσοχόος.

Συγκεκριμένα, οι κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων. Το altsantiri.gr επικοινώνησε με τη γνωστή δικηγόρο, Τατιάνα Δουβαρά, η οποία έχει αναλάβει την υπεράσπιση ορισμένων κατηγορουμένων στην υπόθεση. Σύμφωνα με την κ. Δουβαρά, κατηγορούνται για: εγκληματική οργάνωση, κακουργηματική λαθρεμπορία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές ενέργειες, τοκογλυφία κατ’επάγγελμα και κατά συνήθεια, πλαστογραφία μετά χρήσεως, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, παράνομη οπλοκατοχή, προμήθεια για κατοχή ναρκωτικών.

Οι κωδικές ονομασίες που χρησιμοποιούσαν

Τα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων κατά τις μεταξύ τους τηλεφωνικές επικοινωνίες, χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες λέξεις και φράσεις για την περιγραφή των αντικειμένων που δραστηριοποιούνταν όπως:

Ζάχαρη: Χρυσός
Κίτρινο: Χρυσός
Fine : Χρυσός 24 καρατίων
Ένα κομμάτι βαρύ: Ένα κιλό χρυσός.
Στρογγυλό : Χρυσές λίρες Αγγλίας.
Κορίτσια: Χρυσές λίρες Αγγλίας.
Μέταλλο/Σίδερο: Τηγμένος χρυσός σε μορφή σκραπ
Ταξιδιώτες: Πακέτο περιέχον χρυσό και χρήματα.
Γραμμές: Χιλιάδες Ευρώ.
Χαρτιά: Χρήματα.

Πώς δρούσαν

Η πρώτη εγκληματική οργάνωση, διέθετε (130) χώρους καταστημάτων ενεχύρων – αγοράς χρυσού, με τον ημερήσιο κύκλο δράσης και των δύο οργανώσεων να ανέρχεται στις 400.000 ευρώ περίπου.

Οι προαναφερόμενες εγκληματικές οργανώσεις δρούσαν αυτοτελώς η μία από την άλλη, ως προς την συγκρότησή τους και τη διαχείριση των κεφαλαίων τους, πλην όμως η δράση κάθε οργάνωσης τύγχανε σε γνώση της άλλης. Μάλιστα τα αρχηγικά μέλη των οργανώσεων είχαν συμφωνήσει ως προς την τιμή αγοράς του χρυσού, με σκοπό την απαλοιφή του μεταξύ τους ανταγωνισμού και εν τέλει την αύξηση του κέρδους τους.

Η διασύνδεση σε επίπεδο αρχηγών αφορούσε «κλείσιμο συμφωνιών» που είχαν πάγιο χαρακτήρα και επέτρεπε στις εγκληματικές οργανώσεις να λειτουργούν ταυτόχρονα και παράλληλα, χωρίς η δράση της κάθε μίας, να επηρεάζει την άλλη, αντίθετα, ανάλογα το αντικείμενο δράσης υπήρχαν και συνεργασίες.

Τι βρήκε η αστυνομία

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες και καταστήματα που χρησιμοποιούσαν οι εμπλεκόμενοι, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

πλάκες χρυσού, βάρους 30,4 κιλών, αξίας 545.000 ευρώ,πλάκες και καθαρός χρυσός, βάρους 6,2 κιλά, αξίας 235.600 ευρώ,513 κιλά ασήμι, αξίας 220.590 ευρώ,1121 χρυσές λίρες, αξίας 330.695 ευρώ,360 χρυσά νομίσματα,18 πολύτιμες πέτρες,δαχτυλίδι με πολύτιμη πέτρα, αξίας 56.900 ευρώ,2 εικόνες εμφανούς παλαιότητας,το χρηματικό ποσό των 850.000 ευρώ,επιταγές αξίας 60.500 ευρώ,5 πυροβόλα όπλα, 15 κυνηγετικά όπλα, 2 αεροβόλα, 212 φυσίγγια καιμικροποσότητα κάνναβης.

Από την παραπάνω δραστηριότητα των μελών των εγκληματικών οργανώσεων, εκτιμάται ότι η απώλεια εσόδων για το ελληνικό δημόσιο ανέρχεται σε εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα προσδιοριστούν επακριβώς στο πλαίσιο της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Ζημιά πολλών εκατομμυρίων ευρώ για το Δημόσιο

Σε πολλά εκατομμύρια ευρώ, τα οποία δεν μπορούν να προσδιοριστούν ακριβώς αυτή την ώρα, εκτιμάται από την Αστυνομία η απώλεια εσόδων για το ελληνικό Δημόσιο από το λαθρεμπόριο χρυσού των δύο πολυμελών κυκλωμάτων που εξάρθρωσε η ΕΛΑΣ.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η αξία μόνο των κατασχεθέντων ανέρχεται σε περίπου 2 εκατ. ευρώ.

Για την πολύκροτη αυτή υπόθεση συνελήφθησαν συνολικά 63 άτομα, ενώ όσον αφορά τον 51χρονο ιδιοκτήτη αλυσίδας ενεχυροδανειστηρίων είχε αρχηγικό ρόλο με άμεσο συνεργάτη τούρκο υπήκοο.

Πώς έφτασε η ΕΛΑΣ στα ίχνη του κυκλώματος

Οι αστυνομικοί έφθασαν στα ίχνη των κυκλωμάτων από παρακλάδια της οργάνωσης και κυρίως από ομάδες Ρομά οι οποίες έπαιζαν το ρόλο των κλεπταποδόχων. Ακολούθως δόθηκε εντολή για να παρακολουθούνται τα τηλέφωνά τους και κατάφεραν να χαρτογραφήσουν τις δυο σπείρες.

Μάλιστα, για την εξάρθρωση του κυκλώματος λαθρεμπορίας χρυσού χρειάστηκε κινητοποίηση της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής αλλά και αρκετών υπηρεσιών της ΓΑΔΑ, μεταξύ των οποίων και ανδρών των ΕΚΑΜ και της ΟΠΚΕ πραγματοποίησαν ταυτόχρονες επιχειρήσεις εκτός από την Αθήνα και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Πρωινές ώρες της Τρίτης Νοεμβρίου 2018, πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονες αστυνομικές επιχειρήσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη και Βόλο, με αποτέλεσμα τη σύλληψη συνολικά εξήντα τριών (63) μελών και των δύο κυκλωμάτων, εκ των οποίων πενήντα πέντε (55) ημεδαποί και οκτώ (8) αλλοδαποί. Ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται άλλα 22 άτομα, τα οποία περιλαμβάνονται στη σχηματισθείσα δικογραφία.

Για την πλήρη αποδόμηση και διακρίβωση όλου του εύρους της παράνομης δραστηριότητας των μελών των δύο ομάδων, προηγήθηκε πολύμηνη αστυνομική έρευνα, σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Αξιοποιήθηκαν μάλιστα όλες οι προανακριτικές τεχνικές (Αστυνομική έρευνα, φυσική/ τεχνική επιτήρηση και παρακολούθηση, άρση απορρήτου, επισύνδεση, πληροφορίες κ.λ.π.) και από τη σταχυολόγηση και συσχέτιση του προανακριτικού υλικού, καταδείχθηκε ότι τα μέλη της συγκρότησαν και εντάχθηκαν σε αυτές τουλάχιστον τα δύο τελευταία έτη, διαθέτοντας συγκεκριμένη δομή και διαρκή δράση.

Πώς δρούσαν τα κυκλώματα

Οι δύο μεγάλες οργανώσεις λαθρεμπορίου χρυσού είχαν καλά οργανωμένη δομή και συγκεκριμένο τρόπο που δρούσαν.

Συγκεκριμένα, έλιωναν σε χυτήριο ενέχυρα και κλοπιμαία και στη συνέχεια διακινούσαν τις πλάκες χρυσού και αργύρου στην Τουρκία, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη.

Μάλιστα, μέρος των χρυσαφικών που κατέληγαν σε πλάκες πιθανόν προέρχεται και από κλοπές-διαρρήξεις και ληστείες.

Φωτογραφίες: Intime, ΕΛΑΣ

Keywords
Τυχαία Θέματα