Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το διεθνές πρόγραμμα «Το αρχαίο δράμα σήμερα»

Ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αφιερωμένο στο αρχαίο δράμα και τις προεκτάσεις του στον σύγχρονο κόσμο, ξεκινά. Πρόκειται για ένα διεθνές εκπαιδευτικό και καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τίτλο «το αρχαίο δράμα σήμερα», που εκπονούν το Κέντρο Κλασικού Δράματος και Θεάματος του Παντείου Πανεπιστημίου (ΚΕΔΡΑ) και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (ΙΜΚ),

σε συνεργασία με τον δήμο Θήβας και με την ενίσχυση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Επιστημονικός και καλλιτεχνικός υπεύθυνος του ΚΕΔΡΑ είναι ο καθηγητής και σκηνοθέτης Γιάγκος Ανδρεάδης, και υπεύθυνος του ΙΜΚ είναι ο συγγραφέας και κριτικός θεάτρου Ηρακλής Λογοθέτης. Η επίσημη έναρξη του προγράμματος έχει οριστεί για την Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017 και ώρα 19.30 στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Θήβας, παρουσία του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Κώστα Μπακογιάννη.

Τι είναι όμως το «αρχαίο δράμα σήμερα»;

Πρόκειται για ένα σύνολο σεμιναρίων & εργαστηρίων, το οποίο εστιάζει στην ανάγνωση και την ερμηνεία των τραγικών και των κωμικών έργων των αρχαίων. Ηθοποιοί, σκηνοθέτες, δραματουργοί, μουσικοί, χορογράφοι και άλλοι άνθρωποι του θεάτρου θα παρουσιάζουν επί δύο εξάμηνα εισηγήσεις και παραδειγματικές ερμηνείες και θα ανταλλάσσουν ιδέες και προτάσεις με νέους ηθοποιούς και ερευνητές οι οποίοι ασχολούνται με το κλασικό αυτό είδος.

Οι παρουσιάσεις και ερμηνείες θα πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη στο Πολιτιστικό Κέντρο της Θήβας και στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, εναλλάξ. Παράλληλα, θα λειτουργήσει με την υποστήριξη του Παντείου Πανεπιστημίου ένα διαδραστικό δίγλωσσο (ελληνικό και αγγλικό) site, με κείμενα, εικόνες, μουσικές και βίντεο για το αρχαίο δράμα.

Οι συμμετέχοντες στα σεμινάρια-εργαστήρια του προγράμματος, θα λάβουν πιστοποίηση από το Πάντειο Πανεπιστήμο, ενώ στο τέλος του Β’ εξαμήνου θα παρουσιάσουν προτάσεις παραστάσεων αρχαίου δράματος. Σε αυτές που θα επιλεγούν, πρόκειται να παρασχεθούν από το πρόγραμμα οι αναγκαίοι σύμβουλοι (δραματουργοί, χορογράφοι, μουσικοί κ.ά.) μαζί με μια μικρή οικονομική συμβολή για την πραγματοποίησή τους, ενώ θα έχουν την δυνατότητα να δείξουν τη δουλειά τους σε αρχαίους χώρους και θέατρα της Στερεάς Ελλάδας, όπως και στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Το πρόγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2017, με ένα διεθνές εργαστήριο αρχαίου δράματος το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Θήβα και με την παράσταση που θα παραχθεί από αυτό, η οποία αναμένεται να παρουσιαστεί στα αρχαία Καστέλλια της Θήβας, στους Δελφούς, αλλά και στην Αθήνα, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Τα σεμινάρια-εργαστήρια του προγράμματος, εμψυχώνουν μεταξύ άλλων οι Δήμος Αβδελιώδης, Γιάγκος Ανδρεάδης, Κάτια Γέρου, Βασιλική Καρακώστα, Κυριάκος Κατζουράκης, Φάνης Καφούσιας, Στέφανος Κυριακίδης, Ηρακλής Λογοθέτης, Παρθενόπη Μπουζούρη, Σταύρος Μπονάτσος, Άντζελα Μπρούσκου, Θανάσης Παπαγεωργίου, Κωνσταντίνος Πουλής, Κερασία Σαμαρά, Κώστας Χαριτάτος, Δήμητρα Χατούπη.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται για πληροφορίες στην Οργανωτική Γραμματεία του ΚΕΔΡΑ (Μαρία Ντέκα, deca@idis.gr, 6974782411). Η συμμετοχή στο Πρόγραμμα είναι δωρεάν και θα πραγματοποιηθεί κατόπιν επιλογής, με βάση βιογραφικό και ενδεχομένως συνέντευξη.

Επίσης, δωρεάν είναι και οι μετακινήσεις από και προς την Αθήνα και τη Θήβα, για την παρακολούθηση των σεμιναρίων-εργαστηρίων.

Προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων στο deca@idis.gr, έχει δοθεί μέχρι και την 15η Ιανουαρίου 2017. Απαραίτητη είναι η επισύναψη βιογραφικού και φωτογραφίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα