Όλα τα σενάρια των εκλογών – Ποιο συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες

Όσοι γνωρίζουν τον τρόπο με τον ξεδιπλώνει τη στρατηγική του ο Αλέξης Τσίπρας, ποντάρουν σε επανάληψη των διαψεύσεων αναφορικά με τα σενάρια για εκλογές τον Φλεβάρη και τον Μάρτη, τα οποία έχουν πυροδοτηθεί από επιχειρηματικούς και πολιτικούς κύκλους τις τελευταίες ημέρες.

Και αυτό διότι ο Πρωθυπουργός έχει εκμυστηρευθεί σε στενούς συνεργάτες του πως αμφιταλαντεύεται μεταξύ δύο ενδεχομένων για την προσφυγή

σε εκλογές, αλλά κανένα από αυτά δεν μπορεί να είναι πριν τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Ένας βασικός λόγος που αποκλείουν εκ των πραγμάτων τις κάλπες το Μάρτιο είναι ότι το σύνολο των θετικών μέτρων που ψηφίζονται αυτές τις μέρες στη Βουλή (ακύρωση της περικοπής στις συντάξεις, μειώσεις σε ΕΝΦΙΑ και ασφαλιστικές εισφορές, επίδομα στέγασης κλπ) δεν θα έχουν προλάβει να γίνουν αντιληπτά από την ευρεία κοινωνική πλειοψηφία, στην οποία και στοχεύουν.

Το μοναδικό που θα μπορούσε να κάνει τον Αλέξη Τσίπρα να προσφύγει στις κάλπες το Μάρτιο, θα ήταν να μετατρέψει τη συμφωνία των Πρεσπών, η οποία αναμένεται εκείνη την περίοδο να έρθει στην Ελλάδα προς κύρωση, σε προεκλογικό διακύβευμα, προκειμένου να μετατραπεί επί της ουσίας και σε «καψόνι» στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα καλούνταν να πάρει σαφή θέση για το αν θα κυρώσει ή όχι τη συμφωνία σε περίπτωση εκλογής του.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οι πιέσεις του διεθνούς παράγοντα από τη μία και οι εσωκομματικές από το στρατόπεδο Σαμαρά – Γεωργιάδη από την άλλη, θα όξυναν το εσωτερικό πρόβλημα του κ. Μητσοτάκη στη ΝΔ. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας, αν και έχει πέσει τέτοια πρόταση στο τραπέζι του Μαξίμου, την έχει απορρίψει, καθώς δε θέλει σε καμία περίπτωση να φανεί ότι στρέφει την πλάτη του σε μία ιστοριική συμφωνία της οποίας ο ίδιος είναι πρωτεργάτης και έχει υπερασπιστεί μέχρις εσχάτων.

Με αυτά τα δεδομένα, δύο είναι οι πιθανές ημερομηνίες για την προσφυγή σε εκλογές. Είτε με την εξάντληση της συνταγματικής τετραετίας τον ερχόμενο Οκτώβριο, είτε μαζί με τις αυτοδιοικητικές και τις ευρωεκλογές το Μάιο.

Αμφότερα τα σενάρια έχουν θετικά και αρνητικά, τα οποία ζυγίσουν σε όλες τις κλειστές συσκέψεις στο πρωθυπουργικό γραφείο, συνυπολογίζοντας τις εκάστοτε πολιτικές αλλά και οικονομικές εξελίξεις.

Το σενάριο του Οκτωβρίου εμπεριέχει το προτέρημα ότι θα έχει εμπεδοθεί έτι περαιτέρω η οικονομική ανάκαμψη και ο αντίκτυπός της στην καθημερινότητα των πολιτών. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σε περίπτωση προσφυγής στις κάλπες πριν το Σεπτέμβρη, οι πολίτες δε θα έχουν δει ιδίοις όμμασι τα μειωμένα «μπιλιετάκια» στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.

Παράλληλα, η διαρκής προεξόφληση εκλογών ανά… τριήμερο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη την ώρα που η συσπείρωση της ΝΔ βρίσκεται εδώ και σχεδόν ενάμισι χρόνο στο «ταβάνι» του 90% λειτουργεί προς όφελος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ακόμη και στις δυσμενέστερες δημοσκοπήσεις βλέπει να κλείνει διαρκώς η «ψαλίδα». Ως εκ τούτου, δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν πως όσο πιο μακριά οι εκλογές, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες για την ολική ανατροπή σκηνικού και μία τέταρτη συνεχή εκλογική επιτυχία.

Το σενάριο των τριπλών εκλογών ωστόσο τον Μάιο είναι αυτό που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες και αυτό για τρεις βασικούς λόγους:

Πρώτον, στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν με βάση τις μυστικές δημοσκοπήσεις που έχουν στα χέρια τους ότι βασικός αντίπαλος πλέον, που θα κρίνει το αποτέλεσμα στις εκλογές, δεν είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά η αποχή, η οποία προέρχεται κυρίως από τη δεξαμενή ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Και σε περίπτωση τριπλών εκλογών, η αποχή θα είναι μικρότερη, καθώς για τις αυτοδιοικητικές εκλογές θα προσέλθουν πολλοί στις κάλπες και άρα θα ψηφίσουν και για τις εθνικές εκλογές, με την αυξημένη συμμετοχή να ευνοεί σύμφωνα με όλους τους αναλυτές τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δεύτερον, η στρατηγική επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να επιδιώξει ευρύτερες συναινέσεις για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, προερχόμενες κυρίως από το χώρο της Κεντροαριστεράς και του ΚΙΝΑΛ, θα συνβάλλει έτι περαιτέρω στην εξαϋλωση των πολιτικών δυνάμεων μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, εντείνοντας το καθεστώς ακραίας πόλωσης. «Πώς ένας αυτοδιοικητικός υποψήφιος προερχόμενος από το ΚιΝαλ αλλά με το «χρίσμα» του ΣΥΡΙΖΑ θα καλεί τους πολίτες να προσέλθουν στις μεν κάλπες των αυτοδιοικητικών υπέρ της επιλογής του ΣΥΡΙΖΑ και στις εθνικές εναντίον αυτής» διερωτάται στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, επιβεβαιώνοντας πως η επιλογή αυτή επί της ουσίας αποκόπτει τους δεσμούς της Χαριλάου Τρικούπη με τα αυτοδιοικητικά στελέχη της.

Τρίτος λόγος δεν είναι άλλος από τα ατελείωτα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΝΔ, η οποία μετά το οργανωτικό χάος που πολλοί αποδίδουν στον γραμματέα του κόμματος, Λευτέρη Αυγενάκη, κατεβαίνει σχεδόν σε όλους τους μεγάλους δήμους και τις περιφέρειες με «αντάρτες», οι οποίοι προσδοκώντας στην εξυπηρέτηση της προσωπικής τους ατζέντας για εκλογή δεν αποκλείεται να λειτουργήσουν αποσυσπειρωτικά για τη ΝΔ – άρα και προς όφελος των υποψηφιοτήτων του ΣΥΡΙΖΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα