Ολοκληρώθηκε η Διάσκεψη για το Κυπριακό – Συνέχεια συνομιλιών στις 18/1 σε επίπεδο τεχνοκρατών

Ολοκληρώθηκε η Διεθνής Διάσκεψη για το Κυπριακό, σύμφωνα με tweet της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν στις 18/1 σε τεχνοκρατικό επίπεδο.

KE @Christodulides «Έχει ολοκληρωθεί η Διάσκεψη για την Κύπρο. Θα συνεχιστεί στις 18/1 σε επίπεδο τεχνοκρατών.» #Geneva #ConferenceOnCyprus

— Προεδρία της ΚΔ (@CYpresidency) January 12, 2017

Σύμφωνα με πληροφορίες καταγράφηκε πρόοδος στο

θέμα της ασφάλειας, χωρίς ωστόσο να επιτευχθεί οριστική συμφωνία, ενώ οι συνομιλίες θα συνεχιστούν σε επίπεδο υπουργών, την επόμενη εβδομάδα.

Στις 18 Ιανουαρίου σε επίπεδο τεχνοκρατών, που θα συζητήσουν πιο συγκεκριμένα και διεξοδικά το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, τις ανησυχίες και τις προσεγγίσεις που υπάρχουν και όταν ετοιμάσουν ένα σχετικό πόρισμα που αφορά όλα αυτά τα θέματα, θα υπάρξει συνέχιση της Διάσκεψης με την ίδια σύνθεση όπως ξεκίνησε.

Αυτό ανακοίνωσε απόψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφέροντας οι τεχνοκράτες θα προέρχονται από τα μέρη που συμμετέχουν στη Διάσκεψη. Πρόσθεσε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αποφάσισε να εκπροσωπηθεί στη Διάσκεψη των τεχνοκρατών από το διαπραγματευτή της ε/κ πλευράς στις συνομιλίες για το Κυπριακό Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Κάνοντας μια πρώτη αξιολόγηση της χθεσινής Διάσκεψης, ο Ν. Χριστοδουλίδης επεσήμανε ως επιτυχία το γεγονός ότι ξεκίνησε η συζήτηση για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, κάτι που αποτελούσε αίτημα της ελληνοκυπριακής πλευράς. Επιπλέον, «η πρόταση Αναστασιάδη για κατάργηση των εγγυήσεων έθεσε το πλαίσιο στη συζήτηση», ανέφερε ακόμη, χωρίς να αρνηθεί, «αν είχαμε σήμερα κατάληξη, θα ήταν καλύτερα».

Κλείνοντας, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε τη σημασία εκπροσώπησης της Ε.Ε. (ο Ζ. Κλ. Γιούνκερ εκπροσώπησε και τον Ντ. Τουσκ, όπως διευκρίνισε). Ενώ ημερομηνία για την επανέναρξη των συνομιλιών σε δικοινοτικό επίπεδο δεν υπάρχει ως τώρα εξάλλου.

Το τυπικό τέλος της χθεσινής συνεδρίασης δόθηκε με την έκδοση ανακοίνωσης από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Για θετικά βήματα, αλλά και διαφωνίες οι οποίες καταγράφηκαν, έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε δηλώσεις του στο περιθώριο της Διάσκεψης της Γενεύης, η οποία θα συνεχίσει τις εργασίες της και τις επόμενες ώρες.

Ο κ. Κοτζιάς επεσήμανε ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι συνομιλίες και εξέφρασε εκ νέου την πεποίθηση ότι πρέπει να καταργηθεί το καθεστώς των εγγυήσεων, επαναλαμβάνοντας ότι το ζήτημα της Κύπρου, είναι θέμα παράνομης κατοχής.

Τη διάσκεψη άνοιξε ο νέος γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στο πρώτο διεθνές ντεμπούτο του, και συμμετέχουν ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο πρόεδρος των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί, ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Έιντε και οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου.

Η διάσκεψη πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα, στο Παλάτι των Εθνών «με τη συμμετοχή του Νίκου Αναστασιάδη, του Μουσταφά Ακιντζί, του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε και των εκπροσώπων των εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου».

Προστίθεται επίσης στην επίσημη ανακοίνωση ότι η «η ΕΕ θα συμμετέχει επίσης ως παρατηρητής/ενδιαφερόμενο μέρος».

Η εκπροσώπηση των τριών εγγυητριών δυνάμεων έγινε σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Το πρώτο μέρος της διάσκεψης ολοκληρώθηκε το μεσημέρι και η διάσκεψη θα αρχίσει εκ νέου αργά το απόγευμα, ενώ εάν κριθεί αναγκαίο θα επιμηκυνθεί η διάρκεια των συνομιλιών.

Κορυφαία κυβερνητική πηγή δήλωσε εν τω μεταξύ στο ΑΠΕ -ΜΠΕ, «κατά τη διάρκεια των συνομιλιών εάν διαφανεί πιθανότητα λύσης, τότε θα αναλάβουν οι πρωθυπουργοί». Τότε και μόνο, αν διαφανεί λύση δηλαδή, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας θα προσέλθει στη Γενεύη, τόνιζαν.

Γκουτέρες: Έχει καταγραφεί πρόοδος στις συνομιλίες αλλά δεν υπάρχουν γρήγορες λύσεις

Οι συνομιλίες για την επίλυση της διχοτόμησης της Κύπρου δίνουν ενθαρρυντικά σημάδια, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ωστόσο προέτρεψε όλα τα μέρη των συνομιλητών να μην έχουν υψηλές προσδοκίες για μια γρήγορη λύση.

«Στόχος μας είναι να λάβουμε τα απαραίτητα αποτελέσματα και να κάνουμε ότι είναι δυνατό ώστε να εργαστούμε σοβαρά για όσο διάστημα χρειαστεί. Αντιμετωπίζουμε τόσες πολλές καταστροφές που χρειαζόμαστε απεγνωσμένα ένα σύμβολο ελπίδας. Πιστεύω ακράδαντα ότι η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει σύμβολο ελπίδας για την έναρξη του 2017.»

«Είχαμε έναν εποικοδομητικό διάλογο που ακολουθήθηκε από μια ανοιχτή συζήτηση κατά την οποία μπορέσαμε να ταυτοποιήσουμε όχι μόνο τις πολύ σημαντικές προόδους που έχουν γίνει στις διαπραγματεύσεις τις τελευταίες ημέρες στα πρώτα πέντε κεφάλαια, αλλά επίσης μπορέσαμε να ταυτοποιήσουμε την πολυπλοκότητα των προβλημάτων σε σχέση με την ασφάλεια και τις εγγυήσεις που πρέπει να επιλυθούν» ανέφερε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, σχετικά με τη Διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό.

«Δεν θέλουμε μια άμεση λύση που απλώς θα μπαλώνει την κατάσταση, αλλά μια βιώσιμη λύση για τις δύο κοινότητες, αλλά και για την Κυπριακή Δημοκρατία», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι υπάρχει τεράστια πρόοδος σε πολλές πτυχές.
«Θέλουμε να αδράξουμε την ευκαιρία ώστε το Συμβούλιο Ασφαλείας να εγγυηθεί μια διαδικασία που θα σημάνει συγκεκριμένα αποτελέσματα», σημείωσε.

Ο Αντ. Γκουτέρες έκανε επίσης αναφορά στα δημοψηφίσματα, αναφορά που προκάλεσε το θετικό νεύμα του Κύπριου Προέδρου: η συμφωνία δεν θα είναι συμφωνία ανάμεσα στους δύο ηγέτες, αλλά θα πρέπει να επικυρωθεί από το λαό μέσα από δημοψηφίσματα. Με άλλα λόγια, είτε θα υπάρξει καθαρή λύση, η οποία θα υποστηρίζεται από τις δύο πλευρές και τους πολίτες, είτε θα υπάρξει αποτυχία, σημείωσε.

Στο ερώτημα αν αναμένονται οι ηγέτες των τριών εγγυήτριων δυνάμεων, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ διευκρίνισε ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν για όσο διάστημα χρειαστεί και με τη συμμετοχή ηγετών, εφόσον αυτή απαιτείται.

Τέλος, ανέφερε ότι οι συνομιλίες για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις είναι στην αρχή τους, εκφράζοντας την ελπίδα για επιτυχή κατάληξη, αφού αυτό είναι κάτι που αξίζει ο λαός της Κύπρου και χρειάζεται όλος ο κόσμος.

Κοτζιάς: Με εποικοδομητικές προτάσεις η Ελλάδα

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, τόνισε τη συμμετοχή της Ελλάδας με εποικοδομητικές προτάσεις, έτσι ώστε να βρεθεί λύση που να ανταποκρίνεται στις ανησυχίες ασφάλειας και των δύο κοινοτήτων και να αποδίδει τη μέγιστη δυνατότητα ισότητας, κατά την παρέμβασή του στο πρώτο μέρος της πολυμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Η Ελλάδα, όπως τονισε ο κ. Κοτζιάς, θεωρεί ότι το καθεστώς των εγγυήσεων είναι παρωχημένο, και ότι δεν μπορούν να υπάρχουν εγγυήσεις και παρεμβατικά δικαιώματα σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ και επισήμανε ότι είναι απαραίτητο να αποσυρθούν τα τουρκικά στρατεύματα και να υπάρξει ένα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των στρατευμάτων.

Σημείωσε δε, ότι θα μπορούσε το θέμα της Ασφάλειας να καλυφθεί από μία καλύτερη αστυνόμευση σε πολιτειακό, ομοσπονδιακό επίπεδο, με μία ομοσπονδιακή και ενδεχομένως, μία διεθνή αστυνομική δύναμη.

Η καλύτερη εγγύηση βέβαια, όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών, είναι η συμμετοχή της Κύπρου στην ΕΕ, καθώς είναι εγγύηση για τα δικαιώματα όλων και χαιρέτισε την παρουσία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, που δείχνει, όπως είπε, το ενδιαφέρον και τον ρόλο που μπορεί να διαδραμματίσει η ΕΕ.

Επίσης ευχαρίστησε τον γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, για τις προσπάθειες που καταβάλουν τα Ηνωμένα Έθνη για την επίτευξη του ιστορικού στόχου της επανένωσης της Κύπρου.

Ο ΟΗΕ τόνισε, ο κ. Κοτζιάς πρέπει να ακολουθήσει το πνεύμα και το γράμμα του καταστατικού του χάρτη και να είναι θεματοφύλακας των αρχών του.

Έχουμε όλοι ιστορικές ευθύνες για την εμπέδωση της ειρήνης στην περιοχή, είπε ο κ. Κοτζιάς και αναφέρθηκε στο πολιτικό θάρρος του προέδρου Αναστασιάδη και του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Μουσταφά Ακιντζί, που καταβάλλουν προσπάθειες για να καταλήξουν στην επανένωση του νησιού.

Τόνισε ότι η λύση πρέπει να προστατεύει τα δικαιώματα εξίσου Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων, αλλά και των τριών μειονοτήτων.

Και οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να νοιώθουν ασφαλείς,τόνισε και πρόσθεσε ότι χρειάζεται μια βιώσιμη, λειτουργική και δίκαιη λύση του Κυπριακού, συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Ο κ. Κοτζιάς επισήμανε ότι η Κύπρος πρέπει να γίνει ένας φάρος σταθερότητας και ένα παράδειγμα για όλη τη Μέση Ανατολή.

Η λύση θα ήταν φωτεινό παράδειγμα για όλες τις χώρες της περιοχής, θα δημιουργούσε συνθήκες ευημερίας, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Το μέλλον της Κύπρου, όπως και της Τουρκίας, κατέληξε ο κ. Κοτζιάς, είναι στην ΕΕ, «εμείς πιστεύουμε σε αυτό και θέλουμε να εργαστούμε για την επανένωση του νησιού για να μπορούν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να ονειρεύονται, να μπορούν να αισθάνονται αυτή τη χώρα πατρίδα τους, να μπορούν να χτίσουν με ασφάλεια το μέλλον των παιδιών τους».

Χριστοδουλίδης: Να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία

Ως ιστορική μέρα για το Κυπριακό χαρακτήρισε τη διάσκεψη για την Κύπρο, με αποκλειστικό αντικείμενο συζήτησης το κεφάλαιο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης.

«Σήμερα είναι η απαρχή ενός διαλόγου, σίγουρα όχι εύκολου, για τον οποίο ευελπιστούμε να φθάσουμε σε μία λύση που να αντικατοπτρίζει τα σημερινά δεδομένα για ένα κράτος-μέρος της ΕΕ.

Από δικής μας πλευράς συμμετέχουμε με απόλυτη σοβαρότητα σε αυτή τη διαδικασία και ευελπιστούμε να οδηγηθούμε σε θετικά αποτελέσματα.

Δεν θα είναι εύκολος ο δρόμος, δεν θα είναι εύκολη η διαδικασία, δεν ήταν κάτι που δεν γνωρίζαμε, αλλά είμαστε εδώ για να αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία.

Δεν προέκυψε κάτι καινούριο από όσα είναι γνωστά για τις θέσεις των εμπλεκόμενων μερών, από όσα κατά καιρούς έχουμε ακούσει σε δημόσιες παρεμβάσεις», είπε, προσθέτοντας ότι σε αυτό το στάδιο δεν αναμενόταν κάτι διαφορετικό.

Παράλληλα, ο κ. Χριτοδουλίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υψηλού επιπέδου ευρωπαική εκπροσώπηση στη Διάσκεψη, καθώς και για τις τοποθετήσεις του κ. Γιούνκερ και της κας Μογκερίνι στο θέμα των εγγυήσεων.

Τέλος, διέψευσε ότι υπάρχει κάποια πρόταση για το συγκεκριμένο θέμα από την ΕΕ ή κάποιο κ/μ της, όπως η Γερμανία, προσθέτοντας ότι οι κ.κ. Γιούνκερ και Μογκερίνι θα συνεχίσουν, όπως είπαν, να έχουν ένα ενεργό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια και ειδικότερα σε ό,τι αφορά το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα