Ώρα μηδέν για το ελληνικό χρέος – Σήμερα το κρίσιμο Eurogroup

Οι όροι της ελάφρυνσης του χρέους είναι το μεγάλο στοίχημα της σημερινής συνεδρίασης του EurogroupΠαρών στη συνεδρίαση θα είναι ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης ΤσακαλώτοςΤι περιλαμβάνει η ατζέντα για την ΕλλάδαΤι αναφέρουν τα γερμανικά ΜΜΕ

Κρίσιμο για την Ελλάδα αναμένεται να είναι το Eurogroup της Πέμπτης στο οποίο όπως όλα δείχνουν, θα ληφθεί η συνολική συμφωνία για την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα.

Ειδικότερα, η συνεδρίαση είναι προγραμματισμένη για τις 16:00 μ.μ. (ώρα Ελλάδος), ενώ αντίστοιχα

για τις 19:30 μ.μ. είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του Ecofin. Ωστόσο, καθόλου γνωστό δεν είναι αν θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, την ώρα που ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις προμηνύει μια μακρά συνεδρίαση.

Πριν από το Eurogroup θα συνέλθει το Euro Working Group, το οποίο αναμένεται να εισηγηθεί θετικά.

Την ίδια ώρα και μόλις μια ημέρα πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση, η Κομισιόν δημοσίευσε την έκθεση συμμόρφωσης, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα υλοποίησε το σύνολο των δράσεων που απαιτούσε προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Η ατζέντα για την Ελλάδα περιλαμβάνει τέσσερα θέματα:

Την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης (αναλυτικά παρακάτω).Την εκταμίευση της τελευταίας δόσης. Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ την έχει προσδιορίσει σε 10- 12 δισ. ευρώ, αλλά μπορεί να υπάρξουν εκπλήξεις προκειμένου να αυξηθεί το ποσό στο «μαξιλάρι ασφαλείας» που θα διασφαλίσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μετά το πρόγραμμα, ανεξαρτήτως της εξόδου στις αγορές.Τη μεταμνημονιακή παρακολούθηση. Αναμένεται να είναι πιο σφιχτή από άλλες χώρες που βγήκαν από προγράμματα, καθώς, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, η Ελλάδα έχει λάβει μεγαλύτερα ποσά από τον ESM, έχει γίνει ήδη ελάφρυνση χρέους και θα γίνει και νέα ελάφρυνση. Διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι αυτό δεν θα αποτελεί νέο μνημόνιο. Η μεταμνημονιακή παρακολούθηση και η επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα και τα «Ευρωπαϊκά Εξάμηνα» θα συνδέεται, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες και με την υλοποίηση των χρονοβόρων μεταρρυθμίσεων, όπως είναι το Κτηματολόγιο, το Ελληνικό, λοιπές ιδιωτικοποιήσεις κ.ά.Τα πρόσθετα μέτρα για το χρέος. Αυτά αναμένεται να περιλαμβάνουν, την επιμήκυνση των δανείων του EFSF, την επιστροφή σταδιακά των κερδών των ευρωπαϊκών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα (ANFA΄s και SNP΄s), την αποπληρωμή ποσού προς το ΔΝΤ για το ακριβότερο δάνειο κ.ά.

Στη συνεδρίαση του Eurogroup και τις επικείμενες αποφάσεις του εστιάζουν γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Ενδεικτικά:

faz.net: «Είναι καιρός η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της». Το Eurogroup θα αποφασίσει για τους όρους της ολοκλήρωσης του δανειακού και μεταρρυθμιστικού προγράμματος για την Αθήνα. Η γερμανική κυβέρνηση προτίθεται να τερματίσει την μόνιμη ελληνική διένεξη. Αυτό έχει κυρίως έναν λόγο. Αυτός δεν είναι άλλος από τις πολλές ευρωπαϊκές κρίσεις. Για αυτό η γερμανική πλευρά δεν θέλει πλέον να θυμάται με τόση ακρίβεια το γεγονός ότι το γερμανικό Κοινοβούλιο είχε εξαρτήσει τη συναίνεσή του για το τρίτο πακέτο δανειακής βοήθειας προς την Ελλάδα το καλοκαίρι του 2015 από ενδεχόμενη οικονομική συμμετοχή του ΔΝΤ.

Deutsche Welle: H Ελλάδα περικόπτει το μηχανισμό διάσωσης. Το δράμα ολοκληρώνεται. Εξυγιασμένη στα μισά του δρόμου η Ελλάδα μπορεί τώρα και πάλι να αυτοκαθοριστεί. Ωστόσο δεν περιλαμβάνονται μεγάλα άλματα. Η ΕΕ απαιτεί και πάλι πειθαρχία όσον αφορά τις δαπάνες και ζήλο στις μεταρρυθμίσεις.

(…) H Γερμανία αποκομίζει καλά κέρδη από τη διάσωση της Ελλάδας. Η Ελλάδα αναμένεται οικονομικά να σταθεί και πάλι στα πόδια της – περί αυτού πρόκειται αυτή την Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Τρεις φορές η χώρα διασώθηκε από την κρατική χρεοκοπία. Σε καμία όμως περίπτωση δεν ζημιώθηκαν οι διασώστες.

Stern.de: Περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους; Βοήθεια προς την Ελλάδα: Η Γερμανία πρωταθλήτρια Ευρώπης στην καταβολή χρημάτων; Η εντύπωση προκαλείται ευχάριστα, αλλά στη υπόθεση της Ελλάδας επωφελήθηκε και ο γερμανικός κρατικός προϋπολογισμός.

Sueddeutsche.de: Ελλάδα: Έξυπνη από την κρίση. Η Ευρώπη αποκόμισε το καθοριστικό δίδαγμα από την ελληνική αποτυχία: Μόνο η αποταμίευση δεν μπορεί να κάνει μια χώρα να σταθεί στα πόδια της. Χρειάζεται επίσης μεταρρυθμίσεις και χρήματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα