«Ορθολογικό, με ενισχυμένη παιδαγωγική διάσταση, το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ», τόνισε ο Γαβρόγλου

«Οι εγκύκλιες σπουδές ολοκληρώνονται στη Β’ Λυκείου και η γενική παιδεία συνεχίζεται και στη Γ’ Λυκείου, αλλά συνεχίζεται σε ένα πλαίσιο προετοιμασίας για το πανεπιστήμιο»Σημείωσε ότι το δρόμο της Βουλής παίρνουν άμεσα οι συνέργειες των Ιδρυμάτων στη Δυτική Μακεδονία, όπως και το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη«Έκλεισε» οριστικά τη συζήτηση για τη δυνατότητα προαιρετικής αφυπηρέτησης των μελών ΔΕΠ
στα 70 έτη, γνωστοποιώντας ότι στη σημερινή σύνοδο των πρυτάνεων προτίθεται να ανακοινώσει νέες θέσεις καθηγητώνΕν αναμονή της συνεδρίασης της Ιεραρχίας, την ερχόμενη Τρίτη, εξέφρασε την ελπίδα «να συνεχιστεί ο διάλογος και για τα θέματα μισθοδοσίας, για τα οποία η Ιεραρχία έχει δηλώσει ότι αρνείται να συζητήσει»

Ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM» για τη νέα Γ’ Γενικού Λυκείου και το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, τονίζοντας ότι «το σύστημα είναι πολύ ορθολογικό και πολύ ενισχυμένη η παιδαγωγική του διάσταση».

«Οι εγκύκλιες σπουδές ολοκληρώνονται στη Β’ Λυκείου και η γενική παιδεία συνεχίζεται και στη Γ’ Λυκείου, αλλά συνεχίζεται σε ένα πλαίσιο προετοιμασίας για το πανεπιστήμιο», επισήμανε για τη φιλοσοφία της πρότασης, που ανακοίνωσε ο ίδιος την Πέμπτη και τίθεται από βδομάδα σε διαβούλευση, ώστε πριν από το Πάσχα να είναι νόμος του κράτους.

Απαντώντας στις επιφυλάξεις που εξέφρασε η ΟΛΜΕ για το αδιάβλητο των ενδοσχολικών εξετάσεων απολυτηρίου, ο υπουργός κάλεσε την Ομοσπονδία να απαντήσει εάν συμφωνεί με τον σημερινό τρόπο που οι μαθητές αποκτούν απολυτήριο, καθώς και να δηλώσει δημόσια εάν δεν έχει εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς.

Σχετικά με τη συμπλήρωση -τον Οκτώβριο- των πρώτων μηχανογραφικών δελτίων, μέσα από τα οποία θα προκύψουν τα Τμήματα Ελεύθερης Πρόσβασης, διαβεβαίωσε πως έπειτα από «πάρα πολλές συζητήσεις με σχολεία, μαθητές, εκπαιδευτικούς, επιστήμονες» η διαδικασία που ανακοινώθηκε δεν έχει δυσκολίες ως προς την κατανόηση και δεν επιφέρει επιπρόσθετη πίεση στους μαθητές.

Σε ό,τι αφορά τα βήματα μέχρι την ολοκλήρωση της αναδιάταξης του χώρου της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, σημείωσε ότι το δρόμο της Βουλής παίρνουν άμεσα οι συνέργειες των Ιδρυμάτων στη Δυτική Μακεδονία, όπως και το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη. Γνωστοποίησε, δε, πως σε πολύ καλό δρόμο βρίσκεται η συζήτηση ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Πατρών και το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, όπου υπάρχει μία πρόταση για τη Σχολή Μηχανικών του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας να γίνει Σχολή Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με έδρα την Πάτρα και τα υπόλοιπα τμήματα να πάνε στο Πανεπιστήμιο Πατρών, όπου θα ιδρυθεί Νομικό Τμήμα, Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας.

Με τα νομοσχέδια που πρόκειται να ψηφιστούν το επόμενο διάστημα, όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος παρεμβάσεων της κυβέρνησης στην Παιδεία και ξεκινά ένας νέος κύκλος, ο οποίος θα δίδει έμφαση στην ποιότητα της εκπαίδευσης.

Περαιτέρω, ο υπουργός «έκλεισε» οριστικά τη συζήτηση, η οποία είχε ανοίξει τις τελευταίες μέρες μέσα από εισηγήσεις πανεπιστημιακών τμημάτων για τη δυνατότητα προαιρετικής αφυπηρέτησης των μελών ΔΕΠ στα 70 έτη, γνωστοποιώντας ότι στη σημερινή σύνοδο των πρυτάνεων προτίθεται να ανακοινώσει νέες θέσεις καθηγητών.

Για τον προγραμματισμό των μόνιμων διορισμών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, διευκρίνισε ότι για τις 4.500 προσλήψεις που έχουν προϋπολογιστεί για το 2019, σε λίγες μέρες το ΑΣΕΠ θα προχωρήσει στην προκήρυξη και το άνοιγμα του συστήματος για αιτήσεις και αμέσως μετά θα εκδοθεί η πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου για τον προγραμματισμό των 5.250 διορισμών, για το 2020.

Εν αναμονή της συνεδρίασης της Ιεραρχίας, την ερχόμενη Τρίτη, ο κ. Γαβρόγλου εξέφρασε την ελπίδα «να συνεχιστεί ο διάλογος και για τα θέματα μισθοδοσίας, για τα οποία η Ιεραρχία έχει δηλώσει ότι αρνείται να συζητήσει».

Αναλυτικά η συνέντευξη:

-Στόχος της πρότασης που παρουσιάσατε είπατε πως είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων τα οποία απορρέουν από τη διττή ιδιότητα όσων φοιτούν στη Γ’ τάξη Λυκείου, δηλαδή αυτή του μαθητή και αυτή του υποψηφίου φοιτητή. Ισορροπούν πλέον οι δύο ιδιότητες, ή απλώς δίδεται σε ρεαλιστική βάση η βαρύτητα που αναλογεί στην κάθε μία;

«Το σύστημα είναι πολύ ορθολογικό και πολύ ενισχυμένη η παιδαγωγική του διάσταση. Δίδεται μία ρεαλιστική λύση και το πιο σοβαρό είναι ότι δίνουμε μιαν απάντηση σε ένα υπαρκτό πρόβλημα, που θέλουμε να λύσουμε: Ότι ουσιαστικά δεν έχουμε Γ’ Λυκείου στο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Είναι μία τάξη ακυρωμένη από μία πραγματικότητα, η οποία με τον καιρό έχει διαμορφωθεί. Όσοι έχουν παιδιά στην Γ’ Λυκείου ή τα ίδια τα παιδιά της τάξης αυτής καταλαβαίνουν τι εννοώ και αυτό έχει γίνει παρά τις όποιες φιλότιμες προσπάθειες των εκπαιδευτικών μας. Άρα, εμείς λέμε ότι οι εγκύκλιες σπουδές ολοκληρώνονται στη Β΄ Λυκείου και η γενική παιδεία συνεχίζεται και στη Γ’ Λυκείου, αλλά συνεχίζεται σε ένα πλαίσιο προετοιμασίας για το πανεπιστήμιο. Θα έχουμε λίγα μαθήματα, με πολλές ώρες το κάθε μάθημα, για να μπορούν και οι εκπαιδευτικοί να έχουν μία άνεση στη διαχείριση της ύλης -δεΝ θα αυξηθεί αναλογικά- αλλά και τα παιδιά να έχουν την άνεση για επαναλήψεις, ερωτήσεις, συζητήσεις. Αυτή είναι η φιλοσοφία των προτάσεών μας».

-Οι επιφυλάξεις που εκφράστηκαν από την πλευρά της ΟΛΜΕ εστιάζονται στις νέες εξετάσεις για το απολυτήριο λυκείου, που θα γίνονται σε ομάδες σχολείων και όχι σε περιφερειακό επίπεδο, εγείροντας -κατά την άποψη της ομοσπονδίας- ζήτημα αξιοκρατίας και αντικειμενικότητας των θεμάτων…

«Κατ’ αρχήν η ΟΛΜΕ να μας πει αν συμφωνεί με τον σημερινό τρόπο, με τον οποίο οι μαθητές αποκτούν απολυτήριο. Ο τρόπος που θα παίρνουν τα παιδιά το απολυτήριο θα αλλάξει, θα είναι ομάδες σχολείων με τους εκπαιδευτικούς να διαμορφώνουν τα θέματα, όμως τα θέματα δεν θα διορθώνονται από τον εκπαιδευτικό της τάξης και του σχολείου, αλλά από εκπαιδευτικούς των διπλανών σχολείων. Μέσα στο σχολείο. Εμείς ως Υπουργείο Παιδείας έχουμε εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς. Τώρα αν η ΟΛΜΕ δεν έχει εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς, καλό είναι να το πει δημόσια. Δε θεωρούμε ότι ο τρόπος με τον οποίο θα γίνονται οι εξετάσεις είναι χειρότερος από τον σημερινό, γιατί σήμερα οι εξετάσεις που οδηγούν στο απολυτήριο πραγματικά εκφυλίζουν και υποβαθμίζουν ένα δίπλωμα, το οποίο πρέπει να έχει κανείς και το οποίο πρέπει έχει μια αξία. Σήμερα ξέρουμε πώς γίνεται αυτό. Όχι, δεν μιλώ ούτε για διαπλοκή, ούτε για τίποτε άλλο. Είναι μία αδράνεια των πραγμάτων και κανείς δεν παίρνει στα σοβαρά, ούτε πώς διαμορφώνονται τα ερωτήματα, ούτε και πώς διορθώνονται και κυρίως ούτε και το επίπεδο του απολυτηρίου. Επιπλέον, με τον τρόπο που προτείνουμε δεν θα υπάρχει πια καθόλου πίεση στους εκπαιδευτικούς να ευνοήσουν παιδιά μετά από πίεση των γονιών τους».

-Από τις μεγάλες καινοτομίες του νέου συστήματος είναι ο διαχωρισμός των Τμημάτων στο Μηχανογραφικό Δελτίο σε Ελεύθερης Πρόσβασης και σε Πρόσβασης Μόνο με Πανελλαδικές Εξετάσεις. Το μηχανογραφικό αυτό θα κληθούν να συμπληρώσουν πρώτη φορά οι μαθητές που φέτος φοιτούν στη Β΄ Λυκείου. Εκτιμάτε ότι είναι μια απλή μέθοδος, ότι δε θα υπάρξουν δυσκολίες με τη συμπλήρωση της δήλωσης -ιδιαίτερα της δεύτερης που είναι και δεσμευτική;

«Όντως για πρώτη φορά τα τελευταία 50 χρόνια αρχίζει και υπάρχει η δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης με μόνον το απολυτήριο. Το πρώτο δελτίο θα το συμπληρώσουν τον Οκτώβριο οι μαθητές -σήμερα της Β’ Λυκείου- που τότε θα είναι στη Γ’ Λυκείου. Αυτό είναι μία διαφοροποίηση από τις προτάσεις που είχαμε καταθέσει τον Σεπτέμβριο. Έχουμε κάνει πάρα πολλές συζητήσεις με σχολεία, μαθητές, εκπαιδευτικούς, επιστήμονες και θεωρούμε ότι στην αρχή θα πρέπει να μην έχουν δυσκολίες στην κατανόηση, ούτε και καμιά επιπρόσθετη πίεση. Είναι ένα Δελτίο, το οποίο θα συμπληρώνουν τον Οκτώβριο, όταν είναι στην Γ’ Λυκείου, είναι ένα Δελτίο που δε θα τους δεσμεύει σε ποιο Τμήμα θα πάνε. Τον Φεβρουάριο δεν θα το ξανασυμπληρώνουν, αλλά θα δεσμεύονται ως προς το Τμήμα που θα θελήσουν να σπουδάσουν».

-Σε σχέση με τον διαχωρισμό των τμημάτων…

«Δεν υπάρχει διαχωρισμός των Τμημάτων. Στα Τμήματα που δεν υπάρχει μεγάλη ζήτηση μπορούν να εισαχθούν μόνο με το απολυτήριό τους. Γιατί να πρέπει να μπουν στη δοκιμασία των πανελλαδικών εξετάσεων, εάν ένα Τμήμα δεν συμπληρώνει τον αριθμό των φοιτητών που η Πολιτεία λέει ότι μπορεί να πάρει; Άρα, ο μαθητής θα έχει ένα Δελτίο με έναν αριθμό Τμημάτων -γύρω στα δέκα- και μπορεί από τις επιλογές του να προκύψουν κάποια τμήματα, για τα οποία δεν θα χρειάζεται να δώσει πανελλήνιες εξετάσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτά τα Τμήματα είναι δευτερεύοντα ή κατώτερα».

-Δεν υποβαθμίζονται δηλαδή κάποια Τμήματα;

«Εδώ υπάρχει μία παρανόηση, ότι, δηλαδή, οι βάσεις είναι κριτήριο εγκυρότητας τμημάτων. Είναι εντελώς λάθος, δεν είναι οι βάσεις, είναι πόσοι το επιλέγουν σαν πρώτο, δεύτερο ή τρίτο τμήμα. Υπάρχουν πολλά τμήματα, όπου, π.χ., το 50% των εισακτέων έχει βαθμό 17-18, και μετά επειδή το υπόλοιπο 50% δεν το πολυθέλει αυτό το τμήμα, μπορεί κανείς να εισαχθεί με πολύ χαμηλότερο βαθμό μέχρι να συμπληρωθεί ο αριθμός των εισακτέων. Το Τμήμα, λοιπόν, χαρακτηρίζεται από όσους θέλουν πραγματικά να ακολουθήσουν τον συγκεκριμένο κλάδο, και όχι από τον τελευταίο που έχει «βρεθεί» εκεί λόγω της παθογένειας του σημερινού συστήματος. Εμείς λέμε: Από την αρχή, παιδιά, επιλέξτε τμήματα που πραγματικά θέλετε. Ορισμένα θα είναι με πανελλήνιες γιατί τα θέλουν πολλοί. Κάποιο τμήμα, όμως, μπορεί να το θέλει κανείς πολύ, αλλά να μην το θέλουν οι πολλοί και να μη χρειάζεται να δώσει πανελλήνιες. Για όποιον θέλει να δώσει πανελλήνιες θα είναι ακριβώς όπως σήμερα. Μετά τον Φεβρουάριο, ακόμη κι αν στο Δελτίο εμφανιστεί τμήμα Ελεύθερης Πρόσβασης, θα μπορεί να το αποποιηθεί και να επιλέξει να δώσει πανελλήνιες».

-Όμως, η δεύτερη δήλωση είναι δεσμευτική, δεν επιδέχεται τροποποίησης…

«Είναι δεσμευτική για τα τμήματα Ελεύθερης Πρόσβασης. Μπορεί να πει κανείς “δε θέλω να πάω” αλλά δεν μπορεί κάποιος να πει τον Μάιο, όταν θα έχει επιλέξει τον Φεβρουάριο ότι θα δώσει εξετάσεις ανεξαρτήτως τμήματος, να πει ότι είχε παρουσιαστεί στο Δελτίο του ένα τμήμα ελεύθερης πρόσβασης και ότι θέλει να το επιλέξει».

-Στα νέα μηχανογραφικά δελτία θα έχουμε και τα τμήματα που θα προκύψουν από τις τελευταίες συνέργειες μεταξύ ΑΕΙ και ΤΕΙ, τις οποίες θα φέρετε στη Βουλή το επόμενο διάστημα. Πότε να περιμένουμε την ολοκλήρωση της αναδιάταξης του χώρου της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης;

«Έχουμε ήδη καταθέσει στην κεντρική νομοπαρασκευαστική επιτροπή τις προτάσεις μας, το νομοσχέδιο για τη Δυτική Μακεδονία και το Διεθνές Πανεπιστήμιο στη Θεσσαλονίκη, τώρα καταθέτουμε για τα υπόλοιπα. Θεωρούμε ότι σε τρεις εβδομάδες το αργότερο θα έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο και με βάση αυτά που ήδη προγραμματίζουμε θα γίνει και ο κατάλογος των Τμημάτων, τα οποία θα λειτουργήσουν από τον Σεπτέμβριο και ο αριθμός των παιδιών, που θα εισαχθούν σε αυτά. Δυστυχώς στον δημόσιο λόγο υπάρχει πάντα μία καταστροφολογία. Πάει κανείς να συζητήσει την όποια πρόταση και υπάρχει μια αντίδραση, θεωρώντας περίπου ότι η τωρινή κατάσταση είναι ιδανική. Στη Δυτική Μακεδονία θυμάστε τι αντιδράσεις υπήρχαν, τι είχε γραφτεί, τι διαρροές υπήρχαν… Τώρα έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που πραγματικά είναι όλοι ευχαριστημένοι. Ήμουν πριν από δύο εβδομάδες στην Κοζάνη και τη Φλώρινα και κάναμε μια εκπληκτική συνάντηση με τους δύο πρυτάνεις του ΤΕΙ και του Πανεπιστημίου και τον δήμαρχο στη βιβλιοθήκη της Κοζάνης. Είχε έλθει πάρα πολύς κόσμος και από τα δύο ιδρύματα και όσοι από το ακροατήριο πήραν τον λόγο εκδήλωσαν τον ενθουσιασμό τους για την επόμενη μέρα, σημειώνοντας βέβαια ότι είναι ταυτοχρόνως και μία πρόκληση. Στη Δημοκρατία έτσι λύνονται αυτά τα θέματα, με εντάσεις καμιά φορά, αλλά με προσήλωση στην επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής συναίνεσης».

-Σε τι στάδιο βρίσκονται οι συζητήσεις μεταξύ ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και Πανεπιστημίου Πάτρας, καθώς είναι μία συζήτηση που έχει ιστορικό…

«Η συζήτηση ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Πατρών και το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας νομίζουμε ότι πάει καλά. Είμαστε σε συνεννόηση, είμαστε σε πολύ καλό στάδιο και θα καταλήξουμε πολύ σύντομα. Υπάρχει μία πρόταση για τη Σχολή Μηχανικών του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας να γίνει Σχολή Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με έδρα την Πάτρα, τα υπόλοιπα τμήματα να πάνε στο Πανεπιστήμιο Πατρών, όπου θα ιδρυθεί Νομικό Τμήμα, Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Νομίζω ότι όλες αυτές οι προτάσεις συζητούνται και καταλαβαίνω ότι αρχίζει να διαφαίνεται μία ευρεία συναίνεση. Δεν έχουμε τελειώσει τις συζητήσεις, θέλουμε να τις ολοκληρώσουμε, ανοιχτοί πάντα και στις νέες ιδέες που μπορεί να προκύψουν».

-Υπήρξαν αντιδράσεις στη συζήτηση για το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο…

«Στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, στα καλά καθούμενα, άρχισαν οι τρεις κοσμήτορες, οι οποίοι δήλωναν ότι εκφράζουν και τους υπόλοιπους διδάσκοντες, μια αδικαιολόγητη επίθεση πάνω στον άξονα ότι πάμε να καταργήσουμε το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Αν είναι δυνατόν, η κυβέρνηση -η όποια κυβέρνηση- να θέλει να καταργήσει το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, ένα από τα πιο επιτυχημένα εγχειρήματα στη χώρα μας. Εδώ κατασκευάζουμε αντιπάλους και μετά αρχίζουμε να έχουμε πρόβλημα με τους αντιπάλους που εμείς κατασκευάσαμε. Αυτό που προτείναμε -και μας έκανε εντύπωση η σιωπή κάποιων- είναι ότι, όχι μόνο δεν αλλάζει το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, αλλά στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο δημιουργείται το Εθνικό Κέντρο Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών. Αυτό γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, και προφανώς θέλουμε να χρησιμοποιηθεί η τεχνογνωσία και η τεχνολογία του Ανοιχτού Πανεπιστημίου για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών μας. Άρα, όχι μόνο δεν υποβαθμίζεται, αλλά αναβαθμίζεται το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Υπήρξε πράγματι στη διοικούσα μια συζήτηση αν μπορεί το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και κάποια τμήματά του να ενσωματωθούν στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Είναι μια νόμιμη πρόταση, δεν είναι δυνατόν να μην μπορούμε να συζητούμε προτάσεις, λέγοντας ότι αυτό είναι το τέλος του κόσμου…».

-Υπήρξε μια επιστολή από το «Ουράνιο Τόξο» προς το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, με αίτημα τη διδασκαλία «μακεδονικής» γλώσσας μέσα στο πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος Βαλκανικών Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών. Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας απάντησε πως δεν υφίσταται κανένα θέμα συζήτησης και πως δεν δέχεται υποδείξεις από κανένα πρόσωπο, σύλλογο, ή κομματικό σχηματισμό ως προς τη διαμόρφωση προγραμμάτων σπουδών. Εστάλη και σε εσάς αντίστοιχη επιστολή με αίτημα την εισαγωγή της γλώσσας στη δημόσια εκπαίδευση;

«Εμείς δεν έχουμε λάβει καμιά τέτοια επιστολή και νομίζουμε ότι αυτά είναι ζητήματα που η επιστημονική κοινότητα πρέπει να τα συζητήσει και να δει τι είδους απόψεις διαμορφώνονται. Δεν είναι όλα πολιτικά ζητήματα».

-Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας εκτιμάτε ότι ορθώς απάντησε στη συγκεκριμένη πρόταση, όπως αυτή διατυπώθηκε;

«Δε θέλω να σχολιάζω απαντήσεις που δίνουν τα όργανα των πανεπιστημίων, έχουν το αυτοδιοίκητό τους. Ας μείνουμε στον επιστημονικό χαρακτήρα τέτοιων ζητημάτων και ας αφήσουμε ήσυχη την επιστημονική κοινότητα να τα συζητήσει».

-Τι θα ανακοινώσετε στη Σύνοδο των Πρυτάνεων;

«Θα κάνουμε ανακοινώσεις για νέες θέσεις καθηγητών».

-Από μία απόφαση της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ -με το Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ να ακολουθεί όπως και άλλα πανεπιστημιακά Τμήματα- άνοιξε μία συζήτηση για τη δυνατότητα προαιρετικής αφυπηρέτησης των μελών ΔΕΠ στα 70 έτη, έναντι των 67 ετών, που ισχύει σήμερα. Είναι μία πρόταση που συζητάτε, τη βλέπετε θετικά;

«Όχι, δεν τη συζητάμε. Είναι κυβερνητική απόφαση, και δεν τη συζητάμε και για έναν πρόσθετο λόγο, που θα ανακοινώσουμε το Σάββατο στη Σύνοδο των Πρυτάνεων. Θέλω να είναι σαφές, ότι όποιος αφυπηρετεί σήμερα από το Πανεπιστήμιο έχει τη δυνατότητα -με την άδεια του Τμήματος πάντα- να συνεχίζει να κάνει μεταπτυχιακά μαθήματα, να συνεχίζει αν θέλει να κάνει προπτυχιακά μαθήματα, να συνεχίζει να είναι σε επιτροπές επίβλεψης διδακτορικών και σε ερευνητικά προγράμματα. Δεν μπορεί να βάλει υποψηφιότητα σε θέσεις διοίκησης, αυτό είναι το μόνο. Ειδάλλως, αν κάποιον τον ενδιαφέρει η εκπαίδευση και η έρευνα -προφανώς με τον μισθό που παίρνει ως συνταξιούχος- αλλά αν τον ενδιαφέρει κι αυτός είναι ο λόγος που θέλει να μείνει κανείς παραπάνω, πεδίο δόξης λαμπρό. Έχουμε νομοθετήσει όλες αυτές τις δυνατότητες».

-Δηλαδή καλύπτεται από το θεσμικό πλαίσιο για τα δικαιώματα και προνόμια των ομοτίμων…

«Αν το ενδιαφέρον τους είναι εκπαιδευτικό και ερευνητικό. Αν δεν είναι, δεν μπορεί να γίνει κάτι…».

-Είδαμε το ΦΕΚ για την προκήρυξη του διορισμού 4.500 εκπαιδευτικών στην Ειδική Εκπαίδευση εντός του 2019. Η πράξη υπουργικού συμβουλίου για την κατοχύρωση της δυνατότητας προκήρυξης και των 5.250 θέσεων για το 2020 εκδόθηκε;

«Όχι, αλλά πρόκειται να εκδοθεί, εργαζόμαστε πάνω σε αυτό. Για τις 4.500 θέσεις σε λίγες μέρες το ΑΣΕΠ θα προχωρήσει στην προκήρυξη και το άνοιγμα του συστήματος για αιτήσεις και αμέσως μετά θα προχωρήσουμε στην πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου για τις 5.250 θέσεις, για το 2020».

-Άρα, περιμένουμε όλες αυτές τις θεσμικές παρεμβάσεις μέχρι το Πάσχα…

«Αυτός είναι ο σχεδιασμός μας και νομίζουμε ότι είναι ένας σχεδιασμός που έρχεται και ολοκληρώνει τον πρώτο κύκλο των παρεμβάσεών μας. Έχουμε, βεβαίως, πολλή δουλειά ακόμη, αλλά περισσότερο με έμφαση στην ποιότητα της εκπαίδευσης, που είναι ο νέος κύκλος, τον οποίο θέλουμε να ανοίξουμε μόλις ολοκληρώσουμε τα θεσμικά».

-Ως πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής είχατε από το 2015 σημαντικό ρόλο στη διεξαγωγή του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία και έχετε γνώση των πορισμάτων του. Σε ποιον βαθμό αξιοποιήθηκαν στην πρόταση που παρουσιάσατε;

«Και το πόρισμα του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία, που έγινε στη διετία του 2015-2016, είχε θέσει το θέμα των Τμημάτων Ελεύθερης Πρόσβασης στα Πανεπιστήμια. Άρα, ως φιλοσοφία είμαστε σχεδόν ταυτισμένοι. Δεν είχε προτείνει συγκεκριμένο σύστημα, το οποίο προτείνουμε. Είχε μια διαφορετική προσέγγιση για τα θέμα Λυκείου- πρότεινε ένα ενιαίο Γυμνάσιο-Λύκειο, με τέσσερα συν δύο χρόνια. Από τον όποιο διάλογο, ποτέ κανείς δεν μπορεί να υιοθετήσει όλα τα θέματα. Τα πορίσματα τότε είχαν συζητηθεί και δημόσια, υπήρχαν κομμάτια των πορισμάτων που είχαν γίνει δεκτά με μεγάλη συναίνεση, υπήρξαν και άλλα που είχαν απορριφθεί. Αυτά είναι εξαιρετικά κείμενα, στα οποία μπορεί κανείς να ανατρέξει, για να πάνε τα πράγματα μπροστά».

-Ένα σχόλιο για την αποχή ορισμένων μαθητών από τα μαθήματά τους με ευθύνη και απόφαση των γονέων τους σε δημοτικά σχολεία της Σάμου, λόγω της λειτουργίας Δομών Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων…

«Είναι σε ελάχιστα σχολεία, κάποιοι γονείς δεν στείλανε τα παιδιά τους με δικαιολογία ότι τα προσφυγόπουλα είναι φορείς κάποιων ασθενειών. Αυτό το θεωρούμε απαράδεκτο. Γονέας που δεν στέλνει τα παιδιά του στο σχολείο με την όποια δικαιολογία είναι ένας γονέας που κάνει κακό στα παιδιά, δεύτερον παρανομεί, τρίτον λέει στη συγκεκριμένη περίπτωση και απίστευτα ψέματα, γιατί όλα αυτά τα παιδιά είναι εμβολιασμένα. Και βεβαίως υπάρχουν και δύο σχολεία στα οποία οι γονείς δεν στέλνουν τα παιδιά τους, ενώ δεν υπάρχει κανένα προσφυγόπουλο σε αυτά τα σχολεία. Αν κρύβονται πίσω από όλα αυτά πολιτικές ατζέντες, είναι απολύτως καταδικαστέες, αν κρύβεται άγνοια αυτό είναι ένα θέμα και τη Δευτέρα θα πάνε κλιμάκια του ΚΕΕΛΠΝΟ ώστε να ενημερώσουν και τους γονείς. Θέλω να συγχαρώ για την πρωτοβουλία της Εισαγγελέως που είχε συνάντηση με τους διευθυντές των σχολείων, και από ό,τι καταλαβαίνω ζήτησε και την παρουσία κάποιων συλλόγων γονέων, για να ενημερωθεί και να ενημερώσει, διότι προφανώς δεν μπορεί ο καθένας να παίρνει το νόμο και κυρίως τις τύχες των παιδιών στα χέρια του».

-Αναμένουμε εξελίξεις και στα θέματα της ρύθμισης των σχέσεων του Κράτους με την Εκκλησία…

«Την Τρίτη υπάρχει η συνεδρίαση της Ιεραρχίας και ελπίζουμε να θελήσουν να συνεχιστεί ο διάλογος και για τα θέματα μισθοδοσίας, για τα οποία η Ιεραρχία έχει δηλώσει ότι αρνείται να συζητήσει».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
αει, υπουργείο παιδείας, βουλη, ελλαδα, δεπ, απε-μπε, νέα, πασχα, ολμε, σχολεια, θεσσαλονικη, τει, πατρα, ΑΣΕΠ, λύση, πανελλαδικες 2012, πανελληνιες 2013, σημαίνει, βασεις, συγκεκριμένο, κοζανη, φλώρινα, υφίσταται, εκπα, ΑΠΘ, φεκ, κεελπνο, πανελληνιες 2011, απαντησεις πανελληνιων, θεματα πανελληνιων, βασεις πανελληνιων, αξια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, πανελληνιες 2012, πασχα 2012, η ημέρα της γης, πανελληνιες, βασεις 2012, τελος του κοσμου, ανοιγμα σχολειων, φλώρινα, το θεμα, αδεια, γνωση, δημοκρατια, δουλεια, εδρα, εκπα, θεμα, μηχανογραφικο, ολμε, πιεση, πλαισιο, προγραμμα, σημερινη, υπουργείο παιδείας, φεκ, ψεματα, αγνοια, αδρανεια, αει, αιτησεις, ανοιχτο πανεπιστημιο, απε, απε-μπε, απιστευτα, τει, βδομαδα, εβδομαδες, βρισκεται, γινει, γινεται, γινονται, γονεις, δευτερο, δευτεροβαθμια εκπαιδευση, δεπ, δευτεροβαθμια, δευτερα, διαστημα, δυνατοτητα, δημοσιο, δυστυχως, δηλωση, δωσει, διπλωμα, δυτικη μακεδονια, δυτικη, εγινε, υπαρχει, εκπαιδευση, ελπιδα, εξετασεις, ερευνα, ερχεται, ετη, ετων, ευθυνη, τεχνολογια, ιδεες, ιδια, υπηρχαν, ισχυει, υφίσταται, κυβερνηση, κυκλος, λαθος, λυκειο, λύση, λογο, μακεδονια, μπε, παντα, ουσιαστικα, παιδια, παμε, πανεπιστημιο πατρων, πεδιο, πεμπτη, περιφερειακο, ποιοτητα, πολιτεια, προγραμματα, προσληψεις, ρολο, σαββατο, συγκεκριμένο, συζητηση, συντομα, σιωπη, σχολειο, τμημα, τριτη, υπουργος παιδειας, φορα, ωρες, βηματα, δημοτικα, δικαιωματα, εμφαση, ερωτησεις, εθνικο, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, κειμενα, κωστας, μεινει, μεθοδος, ομαδες, οργανα, σημαίνει, θελω να, θεματα, θεσεις, βεβαιως, χερια
Τυχαία Θέματα