«Όσοι βιάστηκαν να γίνουν μάντεις κακών θα διαψευστούν», σημείωσε για τις συντάξεις ο Τζανακόπουλος (ηχητικό)

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο News247, αναφέρθηκε στο θέμα των συντάξεων, εκφράζοντας την απόλυτη βεβαιότητα ότι η Κομισιόν θα κάνει δεκτή τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης να μην εφαρμοστεί το μέτρο της περικοπής τους. Παράλληλα, τόνισε πως η κυβέρνηση ούτε συζητάει ούτε προτίθεται να συζητήσει την περίπτωση αναστολής του μέτρου, δίνει μάχες για τους συνταξιούχους και οι συντάξεις τους θα κινδυνεύσουν μόνο αν γίνει πρωθυπουργός

ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Από τη στιγμή που επιτυγχάνεται ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% χωρίς την ανάγκη να ληφθεί ή να εφαρμοστεί επιπλέον μέτρο, είμαι απολύτως βέβαιος ότι αυτή η θέση θα γίνει δεκτή από την Κομισιόν», είπε.

Σε ερώτηση για δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο οι μη περικοπές θα αφορούν μόνο τους χαμηλοσυνταξιούχους, ξεκαθάρισε ότι η συζήτηση που διεξάγεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου δεν έχει καμιά σχέση με τη διαπραγμάτευση την εποχή του μνημονίου και παρατήρησε: «Όσοι βιάζονται ή όσοι θέλουν να γίνουν μάντεις κακών ή όσοι θέλουν να βιαστούν ως προς το αποτέλεσμα της συζήτησης, νομίζω ότι θα ήταν καλό να κάνουν υπομονή και να μην εκτίθενται. Όσοι βιάστηκαν να γίνουν μάντεις κακών θα διαψευστούν».

«Δεν συζητάμε ανατολή του μέτρου για τις συντάξεις»

Σε ερώτηση αν θα πρόκειται για αναστολή του μέτρου περικοπής των συντάξεων, απάντησε με κατηγορηματικό τρόπο: «Σε κάθε περίπτωση υπάρχει η βεβαιότητα ότι ο στόχος του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος μπορεί να επιτυγχάνεται μέχρι και το 2022 χωρίς τη λήψη οποιουδήποτε μέτρου. Δεν συζητάμε ούτε προτιθέμεθα να συζητήσουμε αναστολή του μέτρου».

Ως προς το ζήτημα των αναδρομικών των συνταξιούχων, σημείωσε πως η σημερινή κυβέρνηση πήρε πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση αδικιών που προκάλεσαν τα δύο πρώτα μνημόνια κι έχει δώσει μάχες για τους συνταξιούχους και για τη καταβολή κοινωνικού μερίσματος. Απευθυνόμενος στους συνταξιούχους είπε πως στην περίπτωση που εκλεγεί πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο δεν θα δουν ούτε ένα ευρώ παραπάνω στις συντάξεις τους, αλλά θα δουν να περικόπτονται.

«Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να επαναφέρει το 1 προς 5 στις προσλήψεις»

Σε ό,τι αφορά το θέμα των προσλήψεων τόνισε πως χρειάζονται ενίσχυση τομέων του κοινωνικού κράτους (υγεία, παιδεία κ.ά.), οι προσλήψεις θα γίνουν με βάση τον κανόνα 1 προς 1 και μετά την αποχώρηση των κληρικών ανοίγουν 10.000 θέσεις στο Δημόσιο.

Σχολιάζοντας την αντίθεση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, είπε πως ο κ. Μητσοτάκης θέλει να επαναφέρει τον κανόνα 1 προς 5 στη σχέση προσλήψεις/αποχωρήσεις. Δεν πιστεύει στο κοινωνικό κράτος, έχει πολιτικό σχέδιο υποβάθμισης της παιδείας, της υγείας και της πρόνοιας, θέλει να τα δώσει σε ιδιωτικά συμφέροντα και γι’ αυτό είναι αντίθετος σε οποιαδήποτε ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.

Στρατηγική δίκαιης ανάπτυξης

Στην κριτική της αντιπολίτευσης περί «παραχολογίας» εκ μέρους της κυβέρνησης, απάντησε ότι δεν πρόκειται για παροχολογία αλλά για την εφαρμογή της στρατηγικής της δίκαιης ανάπτυξης.

«Αυτά είναι προφάσεις εν αμαρτίαις. Είναι το τελευταίο καταφύγιο της ΝΔ. Το πρόγραμμα που έχει περιγράψει ο κ. Μητσοτάκης προκαλεί ανατριχίλα», ανέφερε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα γίνει δεκτή από την ιεραρχία της Εκκλησίας η συμφωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Εάν υπάρξει αρνητικό σενάριο, η κυβέρνηση θα δει τις αποφάσεις της ιεραρχίας και θα τοποθετηθεί.

«Γελοία τα περί συμπαιγνίας Τσίπρα-Ιερώνυμου»

Για τα κόμματα της αντιπολίτευσης σχολίασε πως «προσχηματικά αγκαλιάζουν τις αγωνίες των κληρικών και εκμεταλλεύονται τις ευαισθησίες τους για μικροπολιτικές σκοπιμότητες».

Χαρακτήρισε «γελοίες, ανάξιες σχολιασμού, ακραίες και χυδαίες τοποθετήσεις, στο πλαίσιο της άθλιας ακροδεξιάς στροφής της ΝΔ, που δεν θα της βγει σε καλό», τις αναφορές περί «συμπαιγνίας πρωθυπουργού-αρχιεπισκόπου» και είπε πως πάντα υπάρχουν και δυνάμεις που διαφωνούν και αντιτίθενται, όταν προσπαθείς να κάνεις ένα βήμα μπροστά, αλλά στο τέλος αυτό που θα μείνει είναι η ιστορικότητα της συμφωνίας και όχι οι διαφωνίες.

Δεν υπάρχει θέμα «παγώματος» της έρευνας για τη Novartis

Ο κ. Τζανακόπουλος δεν θέλησε να σχολιάσει την προσφυγή που έχει γίνει από την πλευρά της πρώην εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς κ. Ράικου σε βάρος της νυν εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς κ. Τουλουπάκη.

Είπε, ωστόσο, ότι δεν νομίζει πως υπάρχει θέμα να «παγώσει» η έρευνα για την υπόθεση Novartis και σημείωσε πως την απόφαση θα πάρει η δικαιοσύνη με τα θεσμικά όργανά της και τις διαδικασίες που προβλέπονται.

«Το ΚΙΝΑΛ να δει τη συζήτηση που γίνεται στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία»

Σε ερώτηση με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός χρόνου από την ίδρυση του Κινήματος Αλλαγής, προέτρεψε τη Φώφη Γεννηματά και τα στελέχη του να παρακολουθήσουν τη συζήτηση που γίνεται στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία.

«Η κ. Γεννηματά είχε αρκετές δυνατότητες όλο αυτό το διάστημα να πάρει αποστάσεις από τις πολιτικές προηγούμενων ηγεσιών του ΠΑΣΟΚ και του σημερινού Κινήματος Αλλαγής που το οδήγησαν στην προγραμματική, πολιτική, στρατηγική αλλά και τακτική ταύτιση με τη Νέα Δημοκρατία», είπε και συνέχισε:

«Αυτή είναι μία κατάσταση την οποία αντιμετωπίζει ο συγκεκριμένος χώρος από το 2011 και μετά. Είναι μια συγκεκριμένη πολιτική επιλογή την οποία έχει κάνει με πλήρη συνείδηση. Νομίζω όμως ότι δεν είναι μια πολιτική η οποία αρμόζει σε ένα κόμμα το οποίο θέλει να ονομάζεται κεντροαριστερό, σοσιαλδημοκρατικό ή οτιδήποτε τέτοιο. Αυτό φάνηκε και τις προηγούμενες μέρες όταν επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά ότι η συζήτηση, στο επίπεδο της σοσιαλδημοκρατίας και με τις παρεμβάσεις των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Πορτογαλίας και με την παρέμβαση της Αντρέα Νάλες, που είναι η πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (SPD), βρίσκεται σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος από αυτό που εκπέμπει το Κίνημα Αλλαγής. Νομίζω ότι η καλύτερη λύση για την ελληνική εκδοχή της Κεντροαριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας θα ήταν να παρακολουθήσει αυτή τη συζήτηση που γίνεται στην Ευρώπη. Να κατανοήσει ότι είναι αναγκαία μια στροφή προς ριζοσπαστικές πολιτικές που έχουν αριστερό πρόσημο ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους και ότι δεν αρμόζει στο Κίνημα Αλλαγής και την Κεντροαριστερά να αντιτίθεται στη Συμφωνία των Πρεσπών. Να αντιτίθεται σε οποιοδήποτε θετικό βήμα πάει να γίνει στο πλαίσιο του εξορθολογισμού των σχέσεων Πολιτείας-Εκκλησίας, σε οποιαδήποτε ενίσχυση του κοινωνικού κράτους θεωρώντας ότι αυτό είναι παροχολογία».

Σε ερώτηση για την κριτική του ΚΙΝΑΛ προς τον ΣΥΡΙΖΑ ότι συγκυβερνά με τον «ακροδεξιό» κ. Καμμένο, συνέστησε να είναι πιο προσεκτικοί, λέγοντας: «Η κ. Γεννηματά και τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικοί όταν μιλούν για συγκυβέρνηση με ακροδεξιούς γιατί θυμίζω ότι ήταν εκείνοι που συγκυβερνούσαν με τον κ. Γεωργιάδη, τον κ. Βορίδη, είχαν γενικό γραμματέα της κυβέρνησης τους τον κ. Μπαλτάκο. Επομένως τώρα η κριτική που ασκείται είναι εντελώς εκτός τόπου και χρόνου».

Keywords
Τυχαία Θέματα