Ουραγός η Ελλάδα στις κλινικές μελέτες

Η γραφειοκρατία, η έλλειψη υποδομών, αλλά και η απουσία φορολογικών κινήτρων, κρατούν την Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις στις κλινικές μελέτες.

Η χώρα μας προσελκύει περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, τη στιγμή που η Κύπρος προσελκύει 85 εκατομμύρια ευρώ και η Ισπανία 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Το «κλειδί» για επενδύσεις είναι «το σταθερό και προβλέψιμο περιβάλλον», ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ)

Πασχάλης Αποστολίδης.

Οι διαδικασίες για τις κλινικές μελέτες στην Ισπανία, η οποία έχει κάνει τεράστια βήματα στον τομέα, έχουν απλοποιηθεί, τόνισε ο επικεφαλής της Farmaindustria España, Javier Urzay. Ειδικότερα, ετησίως διεξάγονται περίπου 200 κλινικές μελέτες στην Ισπανία και, όπως είπε ο Javier Urzay, έχει δημιουργηθεί σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των εμπλεκομένων και διεξάγεται ένας ομαλός διάλογος με αποτέλεσμα η χώρα να προχωράει με γρήγορους ρυθμούς στον τομέα των κλινικών μελετών και να είναι πλέον ανταγωνιστική.

Επίσης, ο Javier Urzay αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στην Ισπανία τα 4 τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα οι καθυστερήσεις στις πληρωμές των προμηθευτών να έχουν μειωθεί αισθητά και από 500 ημέρες έπεσαν στις 143, τη στιγμή που στην Ελλάδα παραμένουν σταθερά στις 320 ημέρες.

Περιγράφοντας το ελληνικό περιβάλλον, ο κ. Αποστολίδης άφησε αιχμές για έλλειψη διαλόγου μεταξύ των εμπλεκομένων και μίλησε για δυσλειτουργία του συστήματος που απομακρύνει τις επενδύσεις. Μία κλινική μελέτη αποδίδει στην ελληνική οικονομία 250.000 ευρώ ως άμεση επένδυση, ενώ η συνολική επίπτωση στην οικονομία ανέρχεται στα 500.000 ευρώ, είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα