Πάει σε δεύτερη ψηφοφορία το θέμα της αποσύνδεσης εκλογής ΠτΔ από τη διάλυση της Βουλής

To άρθρο 32 παρ. 4 και 5, για την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής, έλαβε στην πρώτη ψηφοφορία για τις αναθεωρητέες διατάξεις του Συντάγματος, 221 ψήφους και 220 ψήφους αντίστοιχα. Είναι το άρθρο, που σύμφωνα με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αναθεωρηθεί με στόχο την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας

από τη διάλυση της Βουλής.

Στη 2η ψηφοφορία ωστόσο, δεν κατάφερε να περάσει το άρθρο 30 παρ. 1, γιατί συγκέντρωσε κάτω από 151 ψήφους. Η πρόταση για την αναθεώρηση του άρθρου 30 παρ. 1 του ΣΥΡΙΖΑ ήταν «προς την κατεύθυνση αποσύνδεσης της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και, σε περίπτωση αδυναμίας κοινοβουλευτικής εκλογής, άμεση εκλογή, εφόσον έχουν προηγηθεί διαδοχικές ψηφοφορίες εντός εξαμήνου από την έναρξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας».

Η απόρριψη της πρότασης αυτής δημιουργεί ήδη αντικρουόμενες απόψεις, κατά πόσον μένει ανοιχτό το ζήτημα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό. Είναι ζήτημα που πρόκειται «εξομαλυνθεί» στη δεύτερη συζήτηση η οποία θα ακολουθήσει σε ένα μήνα από σήμερα για το άρθρο 32, που πέρασε στον… δεύτερο γύρο.

Με μεγάλη πλειοψηφία πέρασαν δύο ακόμη προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα λεγόμενα ζητήματα «ηθικής της πολιτικής». Πρόκειται για το άρθρο 62 του Συντάγματος που αφορά τον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας αποκλειστικά στα αδικήματα που σχετίζονται με τη βουλευτική ιδιότητα, εντός ή εκτός Βουλής. Η πρόταση για την αναθεώρηση του άρθρου 62 έλαβε 237 ψήφους.

Με 253 ψήφους κρίθηκε αναθεωρητέο και το άρθρο 86 παράγραφος 3 για την ποινική ευθύνη των υπουργών. Και τα δύο άρθρα έχουν προκαλέσει και προκαλούν αλγεινή εντύπωση στην κοινή γνώμη και πολλάκις έχουν κατακριθεί και από τον πολιτικό κόσμο ως διατάξεις που μπήκαν στο Σύνταγμα για «συντεχνιακούς λόγους».

Το αποτέλεσμα της 1ης ψηφοφορίας για τις αναθεωρητέες διατάξεις, διέψευσε δημοσιεύματα που ήθελαν να μην περνάει στη 2η ψηφοφορία η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση του άρθρου 3 του Συντάγματος για την κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους. Η πρόταση τελικά έλαβε 153 ψήφους, αν και για αρκετή ώρα το βράδυ της Πέμπτης, πολλά ηλεκτρονικά μέσα μετέδιδαν ότι «συνιστά πολιτική ήττα της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ η απόρριψή της».

Η εθνική αντιπροσωπεία δεν έδωσε τις 151 ψήφους και άνω στην πρόταση της ΝΔ για την αναθεώρηση του άρθρου 16 για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Οι προτάσεις της ΝΔ που ψηφίστηκαν με πλειοψηφία άνω των 200 ψήφων, αφορούν σε κατάργηση παρωχημένων διατάξεων του Συντάγματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα