Παγκόσμια καταξιώση για τα ελληνικά πανεπιστήμια – Δύο από αυτά στα 100 καλύτερα του κόσμου

Νέες καταξιώσεις και αναγνώριση για την ποιότητα της ελληνικής πανεπιστημιακής εκπαίδευσης είχαμε, αφού δύο ΑΕΙ της χώρας κατατάχθηκαν ανάμεσα στα 100 καλύτερα του κόσμου, με βάση τη διεθνή απήχηση των επιστημονικών δημοσιεύσεων από τους ερευνητές τους.

Συγκεκριμένα, το Πανεπιστήμιο Αθηνών κατέλαβε την 26η θέση της παγκόσμιας κατάταξης «Top Universities by Google Scholar

Citations» της Webometrics, η οποία δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο 2019. Η κατάταξη, που περιλαμβάνει 10.500 πανεπιστήμια, συντάσσεται με βάση τον αριθμό ετεροαναφορών (citations) του ερευνητικού έργου των Ιδρυμάτων. Ο εντοπισμός των ετεροαναφορών γίνεται μέσω της πλέον δημοφιλούς μηχανής αναζήτησης ακαδημαϊκής βιβλιογραφίας, του Google Scholar.

Το ΕΚΠΑ με 844.945 ετεροαναφορές, ανέβηκε 12 θέσεις από την προηγούμενη κατάταξη του Ιουλίου 2018. Η 26η θέση είναι η καλύτερη που έλαβε ποτέ ελληνικό Πανεπιστήμιο σε οποιοδήποτε παγκόσμια κατάταξη. Μάλιστα το ΕΚΠΑ καταλαμβάνει μεταξύ των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων την έκτη θέση.

Δεύτερο στην κατάταξη ελληνικό ΑΕΙ είναι το ΕΜΠ στην 83η θέση με 547.951 ετεροαναφορές, ενώ αρκετά πιο χαμηλά ακολουθούν τα άλλα ελληνικά πανεπιστήμια. Οι ετεροαναφορές θεωρούνται το εγκυρότερο κριτήριο αποτίμησης του επιστημονικού και ερευνητικού έργου ενός Πανεπιστημίου. Το κριτήριο αυτό δεν λαμβάνει υπόψη πόσα άρθρα έχουν γραφτεί από τους καθηγητές του Πανεπιστημίου, αλλά πόσες αναφορές του ονόματος και του έργου του έχουν γίνει σε άρθρα και έρευνες άλλων συγγραφέων και καθηγητών άλλων Πανεπιστημίων.

Πρέπει πάντως να τονισθεί ότι η αποτίμηση του επιστημονικού-ερευνητικού έργου μέσω των ετεροαναφορών ισχύει σε μεγαλύτερο βαθμό για τις Σχολές Θετικών Επιστημών και Υγείας, ενώ υποεκτιμά την ερευνητική δραστηριότητα άλλων πιο θεωρητικών Σχολών όπως η Νομική, η Φιλοσοφική, η Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, η Σχολή Επιστημών της Αγωγής, η Θεολογική κ.α.

Ο αριθμός των ετεροαναφορών στον συγκεκριμένο πίνακα κατάταξης Webometrics υπολογίζεται με βάση το άθροισμα των δέκα καλύτερων προφίλ ερευνητών ΔΕΠ του κάθε Πανεπιστημίου, εκτός του πρώτου προφίλ, ώστε να υπάρχει αντιπροσωπευτικότητα. Ο αναλυτικός παγκόσμιος πίνακας βρίσκεται εδώ

(ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα