Παγωμένη η κοινωνία της Σπάρτης: 18 περιστατικά αυτοκτονίας τον τελευταίο χρόνο, με την κοινωνική πολιτική απούσα

Μέχρι πριν λίγα χρόνια το ζήτημα της ψυχικής υγείας και της ενσωμάτωσης των ευπαθών ομάδων στην κοινωνία δεν κινούσε το ενδιαφέρον και η κοινή γνώμη αποσιωπούσε. Τα τελευταία χρόνια τα έντονα οικονομικά προβλήματα των Ελλήνων έφεραν στην επιφάνεια διαταραχές διάθεσης, αγχώδεις διαταραχές έως υψηλά στατιστικά δεδομένα αυτοκτονιών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το 2013 στον νομό Λακωνίας, σημειώθηκε μία αυτοκτονία. Τα αμέσως επόμενα χρόνια σημειώθηκε δυσάρεστη άνοδος. Από το 2018 έως σήμερα καταγράφηκαν 18 αυτοκτονίες. Ο αριθμός φαίνεται να δημιουργεί έντονους

προβληματισμούς στους Λάκωνες και το ερώτημα παραμένει για το ποια είναι η θέση των αρμόδιων αρχών στην αντιμετώπιση τέτοιων θεμάτων.

Έπειτα από έρευνα του altsantiri.gr στις Κοινωνικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Υγείας του Νομού Λακωνίας, η τοπική κοινωνία είναι φανερά απογοητευμένη. Στο Κεντρικό Νοσοκομείο της Σπάρτης η ψυχιατρική Πτέρυγα είναι σχεδόν ανύπαρκτη, παρωχημένη και δεν υπάρχει κοινό σχέδιο πολιτικής μέριμνας για την πρόληψη και προαγωγή της ψυχικής υγείας. Αρμόδιοι ειδικοί ψυχικής υγείας αναφέρουν ότι είναι απαράδεκτο να απουσιάζει από την πρωτεύουσα νομού μία συγκροτημένη δομή για την αντιμετώπιση και τη θεραπεία των ψυχικών και ψυχολογικών προβλημάτων. Ίσως θεωρούν ότι το πρόβλημα αντιμετωπίζεται από συμβασιούχους οκταμήνων.

Σύμφωνα με έρευνα για την αξιολόγηση των παρεμβάσεων και της εφαρμογής της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης τα νέα είναι πλήρως δυσάρεστα. Μέχρι σήμερα έχουν κλείσει τέσσερα ψυχιατρεία της χώρας μας, ενώ πολλά από τα υπάρχοντα υπολειτουργούν με άθλιες συνθήκες τόσο για τους ασθενείς όσο και για το νοσηλευτικό προσωπικό. Ανάλογα προβλήματα βλέπουμε και στα Κέντρα Ψυχικής Υγείας, τα οποία απαριθμούνται μόλις σε 43 σε όλη τη χώρα, ενώ σύμφωνα με την αντίστοιχη έρευνα ο απαιτούμενος αριθμός εγκαταστάσεων ήταν 94! Τουλάχιστον τα διπλά! Παρόμοια απογοήτευση μας δημιουργούν τα στοιχεία που έρχονται από τα Κέντρα Ημέρας, τις Κινητές Μονάδες Ψυχικής Υγείας και τα Ψυχιατρικά Τμήματα στα Γενικά Νοσοκομεία όλης της χώρας. Ενδεικτικά, ο συνολικός αριθμός των κλινών που αναλογούν σε ασθενείς με ψυχική ασθένεια είναι 2.900 για συνολικά 40.000 ασθενείς ετησίως. Στην πραγματικότητα, οι κλίνες απαριθμούνται στις 650.

Είναι καιρός να μιλήσουμε ανοιχτά για τα έργα που δεν έγιναν ποτέ πράξη.

Keywords
Τυχαία Θέματα