Παλαιστίνη: Το Λονδίνο αρνείται να ζητήσει συγγνώμη για τη Δήλωση Μπάλφουρ του 1917

Παλαιστίνιοι ηγέτες ανακοίνωσαν σήμερα πως η Βρετανία απέρριψε το αίτημά τους να ζητήσει συγγνώμη για τη δήλωση του 1917 που βοήθησε να ανοίξει ο δρόμος για τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ και πρόσθεσαν πως θα προσφύγουν σε διεθνές δικαστήριο, αν το Λονδίνο δεν υπαναχωρήσει.

Ο παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούντ Αμπάς είχε απευθύνει έκκληση για μια συγγνώμη κατά την ομιλία του τον Σεπτέμβριο στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όμως η Βρετανία σχεδιάζει να πραγματοποιήσει στις 2 Νοεμβρίου εορταστικές εκδηλώσεις,

μαζί με ισραηλινούς αξιωματούχους, για τα εκατό χρόνια από τη Δήλωση Μπάλφουρ.

«Η απάντηση ότι αρνούνται να ζητήσουν συγγνώμη ήρθε με επιστολή προς το (παλαιστινιακό) υπουργείο Εξωτερικών», δήλωσε στον ραδιοσταθμό Φωνή της Παλαιστίνης ο Μανουέλ Ασασιάν, ο παλαιστίνιος πρεσβευτής στη Βρετανία.

«Αυτό σημαίνει πως η βασίλισσα και η κυβέρνηση της Βρετανίας δεν θα ζητήσουν συγγνώμη από τον παλαιστινιακό λαό και πως οι εορτασμοί για τα 100 χρόνια από την υπόσχεση του Μπάλφουρ θα πραγματοποιηθούν στην ώρα τους».

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σχόλιο από το βρετανικό Φόρεϊν Όφις.

Στη δήλωση του 1917, η βρετανική κυβέρνηση ανέφερε πως βλέπει «ευνοϊκά την εγκαθίδρυση στην Παλαιστίνη μιας εθνικής εστίας για τον εβραϊκό λαό». Ανέφερε επίσης πως «…δεν πρέπει να γίνει τίποτε που μπορεί να βλάψει τα πολιτικά και θρησκευτικά δικαιώματα των υφιστάμεων στην Παλαιστίνη μη εβραϊκών κοινοτήτων…».

Η Παλαιστίνη βρισκόταν υπό βρετανική κυριαρχία όταν ο υπουργός Εξωτερικών Άρθουρ Μπάλφουρ προέβη στη δήλωση πολιτικής σε μια επιστολή του προς τον Λόρδο Ρότσιλντ, έναν ηγέτη της εβραϊκής κοινότητας της Βρετανίας.

Οι Παλαιστίνοι έχουν από καιρό καταδικάσει το έγγραφο αυτό ως μια υπόσχεση εκ μέρους της Βρετανίας να παραδώσει γη που δεν της ανήκει.

Ο Ασασιάν δήλωσε πως, αν η Βρετανία δεν ζητήσει συγγνώμη, δεν ματαιώσει τις προγραμματισμένες εορταστικές εκδηλώσεις και δεν αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης, οι Παλαιστίνιοι θα προχωρήσουν στα σχέδιά τους να καταθέσουν αγωγή.

«Αυτή είναι η μοναδική προϋπόθεση για να κλείσουμε οριστικά τον φάκελο αυτό», δήλωσε.

Το Ισραήλ ανακήρυξε την ανεξαρτησία του το 1948 στο τέλος της Βρετανικής Εντολής και αφού η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ είχε ψηφίσει το 1947 υπέρ ενός σχεδίου για τη διαίρεση της Παλαιστίνης σ’ ένα παλαιστινιακό και ένα εβραϊκό κράτος, το οποίο είχε απορριφθεί από τους παλαιστίνιους αντιπροσώπους.

Το Ισραήλ κατέλαβε τη Δυτική Όχθη, τη Λωρίδα της Γάζας και την Ανατολική Ιερουσαλήμ με τον πόλεμο του 1967. Πρόκειται για τα εδάφη στα οποία οι Παλαιστίνιοι επιδιώκουν τώρα να εγκαθιδρύσουν ένα ανεξάρτητο κράτος. Ο τελευταίος γύρος των ισραηλινο-παλαιστινιακών ειρηνευτικών συνομιλιών κατέρρευσε το 2014.

(ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα