Παναγία των Παρισίων: Οι θησαυροί που σώθηκαν μετά την καταστροφική πυρκαγιά

Οι εργασίες αποκατάστασης μπορεί να διαρκέσουν δεκαετίεςΞεπερνούν ήδη τα 600 εκατομμύρια ευρώ οι δωρεές που έχουν γίνει για την αποκατάσταση του ναούΤα μεγάλα έργα ζωγραφικής θα μεταφερθούν στο Λούβρο

Με τη φωτιά να έχει κατασβεστεί και τον γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, να υπόσχεται ότι το μνημείο θα αποκατασταθεί πλήρως, ο ναός της Παναγίας των Παρισίων, ο οποίος κινδύνευσε άμεσα με ολική καταστροφή από την πυρκαγιά της Δευτέρας, έχει ήδη τεθεί κάτω από το «μικροσκόπιο» της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας. Η γενική διευθύντρια της UNESCO,

Οντρέ Αζουλέ, η οποία διετέλεσε και υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι θα πραγματοποιηθεί το συντομότερο η αξιολόγηση της έκτασης της ζημιάς και για τον σκοπό αυτό έχει ήδη ετοιμάσει μια έκτακτη αποστολή ομάδας ειδικών.

Ο 855 ετών καθεδρικός ναός φιλοξενούσε μέχρι χθες το βράδυ δεκάδες ανεκτίμητης αξίας θησαυρούς, μεταξύ των οποίων αγάλματα, θρησκευτικά κειμήλια και μουσικά όργανα. Οι Αρχές έχουν αρχίσει σιγά-σιγά να αποκαλύπτουν ποια από τα εκθέματα σώθηκαν από την πύρινη λαίλαπα, υπάρχει και μια αρκετά μακριά λίστα με κειμήλια η τύχη των οποίων αγνοείται.

Τα έργα που διασώθηκαν

Το ακάνθινο στεφάνι

Ένας από τους μεγαλύτερους θησαυρούς της Νοτρ Νταμ είναι το ακάνθινο στεφάνι, το οποίο έχει πάνω του περίπου 70 αγκάθια και περιβάλλεται από ένα χρυσό νήμα. Το ακάνθινο στεφάνι εκτίθεται μόνο τις Παρασκευές και κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, αλλά και τη Μεγάλη Παρασκευή. Αγοράστηκε από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία από τον Λουδοβίκο Θ’.

Τη Δευτέρα το βράδυ, η δήμαρχος του Παρισιού επιβεβαίωσε πως σώθηκε.

Το εκκλησιαστικό όργανο

Ο αντιδήμαρχος του Παρισιού Εμανουέλ Γκρεγκουάρ δήλωσε την Τρίτη ότι το τεράστιο εκκλησιαστικό όργανο, με τους 8.000 αυλούς, σώθηκε.

Παρότι κατασκευάστηκε το 1403, έχει αναπαλαιωθεί αρκετές φορές και πιο πρόσφατα το 2013. Ωστόσο, ορισμένοι από τους αυλούς του είναι πολύ παλιοί και χρονολογούνται στη Μεσαιωνική Εποχή.

Το άμφιο του Λουδοβίκου του Θ΄

Στον καθεδρικό ναό φυλασσόταν και το άμφιο του Λουδοβίκου του Θ’-γνωστού και ως Λουδοβίκου του Άγιου. Ο μονάρχης της Γαλλίας τον 13ο αιώνα είναι και ο μοναδικός βασιλιάς της Γαλλίας που αγιοποιήθηκε.

Βιτρό

Άθικτο είναι και ένα από τα περίτεχνα βιτρό του καθεδρικού ναού, στη βόρεια πλευρά του, όπως μεταδίδουν γαλλικά ΜΜΕ.

«Κάθοδος από τον σταυρό»

Η «κάθοδος από τον σταυρό», το γλυπτό του Νικολά Κουστό, είναι ένα από τα πιο γνωστά γλυπτά του ναού και είναι τοποθετημένο πάνω από το ιερό. Στις φωτογραφίες φαίνεται πως επίσης έχει διασωθεί επίσης, όμως δεν ήταν ακόμα δυνατό να διαπιστωθεί αν έχει υποστεί ζημιές.

View this post on Instagram

Morning in the choir of the cathedral. #goodmorning #bonjour

A post shared by Cathédrale Notre-Dame de Paris (@notredamedeparis) on Mar 13, 2018 at 11:42pm PDT

Τα μεγάλα έργα ζωγραφικής θα μεταφερθούν στο Λούβρο

Τα μεγάλα έργα ζωγραφικής που υπέστησαν φθορές κυρίως από τον καπνό, πρόκειται να μεταφερθούν από την Παρασκευή στο Μουσείο του Λούβρου για συντήρηση, δήλωσε ο γάλλος υπουργός Πολιτισμού Φρανκ Ριστέρ. «Οι μεγάλοι πίνακες της Παναγίας των Παρισίων δεν υπέστησαν ζημιές που σχετίζονται με τη φωτιά, αλλά περισσότερο από τον καπνό», δήλωσε.

«Οι πίνακες ενδέχεται να αρχίσουν να μεταφέρονται με ασφάλεια από την Παρασκευή στα εργαστήρια του Λούβρου όπου θα γίνει η συντήρηση και αποκατάστασή τους», δήλωσε ο υπουργός.

«Οι γάλλοι αρχιτέκτονες έχουν κινητοποιηθεί για να διασφαλίσουν τη στατική ασφάλεια του χώρου στο σύνολό του. Υπάρχουν κάποια σημεία που χρειάζονται προσοχή , ειδικά στο βόρειο τμήμα του», δήλωσε ακόμη ο Ριστέρ.

«Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Υπάρχουν τρεις σημαντικές οπές . Οι αρχιτέκτονες προσπαθούν σε συνεργασία με τους πυροσβέστες του Παρισιού να λάβουν τα καταλληλότερα μέτρα για να ενισχύσουν τη στατικότητα των σημείων του κτιρίου που κινδυνεύουν περισσότερο», τόνισε ο γάλλος υπουργός Πολιτισμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα