Παπαδοπούλου: Με την συμφωνία γλιτώσαμε τα 4,5 δισ. μέτρα που ζητούσε το ΔΝΤ

«Με τη χθεσινή καταρχήν συμφωνία, έφυγε από το τραπέζι το πακέτο των 4,5 δισ. μέτρων που επιδιώκει το ΔΝΤ από το φθινόπωρο του 2015. Υπήρξε μια καταρχήν απόφαση ότι δεν θα εφαρμοστούν μέτρα χωρίς αντίμετρα από 1η Ιανουαρίου 2019 και ότι το ισοζύγιο θα είναι μηδενικό. Τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών που θα έρθουν στη συνέχεια θα τα οριοθετήσουν συγκεκριμένα» ανέφερε η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Μανταλένα Παπαδοπούλου, σε συνέντευξή της σήμερα το απόγευμα στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Επισήμανε

ότι «έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία μειώσαμε από τα 4,5% που δρομολογούσε η προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και έχουμε και υπεραπόδοση. Με την εκτίμηση που υπάρχει και από τους θεσμούς για την ανάπτυξη της οικονομίας το επόμενο διάστημα, η οποία έχει αποτυπωθεί, νομίζω ότι θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε το στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα το 2017 και το 2018».

Η κ. Παπαδοπούλου είπε ότι δεν συμφωνήθηκε κανένα μέτρο για το 2017, ενώ πρόσθεσε ότι με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης «το ξέφωτο θα είναι να μπούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης», το οποίο σύμφωνα με όσα είπε, θα οδηγήσει στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης Ελλήνων και ξένων επιχειρηματιών στην ελληνική οικονομία και σε μείωση της μάστιγας της ανεργίας.

Ανέφερε ότι «οι καταστραφολόγοι της αντιπολίτευσης έχουν πέσει έξω», σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «το αποδείξαμε με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Τα Χριστούγεννα είχαν αναπτυχθεί ολόκληρα σενάρια ότι δεν θα γίνουν δεκτά από την ΕΚΤ και όμως έγιναν».

Ερωτηθείσα για την εκλογή σΤραμπ τις ΗΠΑ είπε ότι «είναι ο δημοκρατικά εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ, που δείχνει να είναι εκτός συστήματος και υποστηρίχθηκε από την ελληνική ομογένεια της Αμερικής. Περιμένουμε να δούμε πέραν των δηλώσεων και το δια ταύτα».

Σε ό,τι αφορά το δίλημμα «Ευρώπη ή ΗΠΑ», η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ είπε ότι η Ελλάδα επιλέγει μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, και πρόσθεσε ότι η χώρα, με δεδομένη την γεωστρατηγική της θέση και τους πλουτοπαραγωγικούς της πόρους «πρέπει να αναπτύσσει μια στρατηγική ισορροπίας ανάμεσα στις χώρες του διεθνούς συστήματος, μια στρατηγική υπολογισμού συμφέροντος, να επιδιώκει το δικό της συμφέρον και εάν αυτό επιβάλλει συμμαχίες και με τους μεν και με τους δε, αυτό θα το πράξει».

Στο ερώτημα «με την Ευρώπη ή χωρίς την Ευρώπη», υπογράμμισε ότι οι ΑΝΕΛ ως πολιτικός φορέας «ξεκάθαρα δεν αμφισβητεί την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και στη Ευρωζώνη», καταλήγοντας: «Δεν θέτουμε εμείς θέμα Grexit. Αυτά τίθενται από τους ακραίους κύκλους των δανειστών και κάποιους εγχώριους υποστηρικτές. Εδώ μέχρι και ο κ. Σόιμπλε αναγκάστηκε να κάνει πίσω σ’ αυτά που έλεγε περί Grexit».

Keywords
Τυχαία Θέματα