Παππάς: Η σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ δεν αφήνει περιθώρια για μικροκομματικά παιχνίδια

Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) υπέδειξε τις νομοτεχνικές βελτιώσεις, οι οποίες εντάσσονται στο νομοσχέδιο για την ηλεκτρονική πλατφόρμα διάθεσης τηλεοπτικού διαφημιστικού χρόνου, ενημέρωσε το Σώμα ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς.

Κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια, στην οποία το νομοσχέδιο εισήχθη προς ψήφιση μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής, και απαντώντας στις αντιδράσεις του Ανδρέα Λοβέρδου

(ΔΗΣΥ) για την τροπολογία που αφορά στην αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, κ. Παππάς κατέθεσε την επιστολή του ΕΣΡ, στην οποία η Αρχή προτείνει τις συγκεκριμένες τροποποιήσεις.

«Κάποιοι εξεπλάγησαν θετικά και κάποιοι αρνητικά από το ΕΣΡ», είπε χαρακτηριστικά και ζήτησε από τους βουλευτές να μην ασκούν εύκολα κριτική ιδιαίτερα σε υψηλούς τόνους και με ακραίες εκφράσεις, και διερωτήθηκε αν εισηγείται κανείς να μην γίνουν δεκτές οι αλλαγές που προτείνονται από την ανεξάρτητη αρχή.

«Το ΕΣΡ μάς έχει εκπλήξει όλους. Άλλους θετικά, άλλους αρνητικά. Και εγώ, επειδή ήμουν πολύ αυστηρός με το ΕΣΡ, πρέπει το πω. Η συνεργασία και η σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ δεν αφήνει περιθώρια για μικροκομματικά παιχνίδια και δημιουργία εντυπώσεων. Είναι ένα βήμα που θωρακίζει τη διαδικασία αδειοδότησης και τα κόμματα που πέρυσι έλεγαν ότι τα απασχολεί ο ρόλος του ΕΣΡ, πρέπει να ψηφίσουν όλες αυτές τις ρυθμίσεις. Μία προς μία», είπε απευθυνόμενος προς τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου, ο υπουργός.

Ο κ. Παππάς επανέλαβε ότι επί των ημερών της σημερινής κυβέρνησης οι τηλεοπτικοί σταθμοί πλήρωσαν 90 εκατ. ευρώ για φόρο τηλεοπτικής διαφήμισης και τέλη χρήσης συχνοτήτων, για να προσθέσει πως πρόκειται για ένα σημαντικό ποσό που ανεξήγητα δεν εισπράττονταν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως είχαν υποχρέωση.

«Ήρθε η ώρα να γίνει υπέρβαση. Το νομοσχέδιο κάνει πολύ σημαντικά βήματα σε όλα τα πεδία του Τύπου και της Ενημέρωσης ώστε να υπερβούμε διαχωριστικές γραμμές», είπε ο υπουργός, ο οποίος προανήγγειλε την επανεξέταση του φορολογικού καθεστώτος στα κανάλια. «Είμαστε κοντά σε εξελίξεις που θα δικαιώσουν αυτή τη διαδικασία», υπογράμμισε.

«Τις τελευταίες ημέρες όσο συζητάμε τα προβλήματα του Τύπου, τα οποία έρχεται να ρυθμίσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, έχει γίνει μια πολύ σοβαρή υπέρβαση, διότι φαίνεται ότι οι συναινέσεις, οι οποίες διαμορφώνονται, υπερβαίνουν κατά πολύ την κυβερνητική πλειοψηφία, και αυτό αφορά και τους παράγοντες της αγοράς αλλά και τα κόμματα, τα οποία προφανώς και αντιλαμβάνονται ότι ήρθε η ώρα να περάσουμε σε μια κάποια ρύθμιση του τοπίου της Ενημέρωσης, ένα τοπίο το οποίο ήταν αρρύθμιστο και στο Διαδύκτιο, και στις εφημερίδες, και στους τηλεοπτικούς σταθμούς. Πιστεύω ότι είναι στόχος όλων μας να απελευθερώσουμε δημιουργικές δυνάμεις στον τόπο, διότι οι σοβαρές επενδύσεις που μπορούν να γίνουν στον τομέα αυτό και η δυναμική ανάπτυξη του οπτικοακουστικού κλάδου προϋποθέτει μια διαδικασία ρύθμισης, η οποία αφορά βεβαίως και την αδειοδότηση, αλλά και τις καθαρές οικονομικές σχέσεις μεταξύ των παικτών της αγοράς. Αυτά τα προβλήματα έρχεται να ρυθμίσει το νομοσχέδιο αυτό. Έπρεπε για να πάμε στη νέα εποχή, να κλείσουμε κάποιες εκκρεμότητες με το παρελθόν. Και μιλάω προφανώς για τις καταστάσεις ασυδοσίας, αδιαφάνειας, προτιμήσεων κάποιων λίγων και εκλεχτών που ήταν ο κανόνας δυστυχώς. Μέσω της ρύθμισης του στρεβλού καθεστώτος και την ανάπτυξη των νέων ευκαιριών μπορούμε αυτόν τον στόχο να τον πετύχουμε. Με απλά λόγια, ρύθμιση και ανάπτυξη δεν μπορεί παρά να αποτελούν προτεραιότητα», είπε ο Νίκος Παππάς.

Αναφερόμενος, τέλος, στην τροπολογία του ΚΚΕ, ο κ. Παππάς ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση την κάνει δεκτή (ως προς το πρώτο σκέλος της), ώστε η μη καταβολή μισθού να θεωρείται υπό προϋποθέσεις βλαπτική μεταβολή των εργασιακών συνθηκών. «Μπορεί να βοηθήσει τη μισθωτή εργασία να διεκδικήσει αποτελεσματικότερα τα δικαιώματά της, γιατί έχουμε πρόβλημα με τις καθυστερήσεις μισθών», εξήγησε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα